Από το… σπίτι με 4 κλικ οι δηλώσεις για τα αδήλωτα τετραγωνικά

Φανή Σοβιτσλή02 Μαρτίου 2020

Σε πλήρη λειτουργία τέθηκε από το μεσημέρι της Πέμπτης η πλατφόρμα για τα τετραγωνικά μέτρα ακινήτων που είχαν… ξεχάσει να δηλώσουν οι ιδιοκτήτες τους, οι οποίοι μέχρι και τις 31 Μαρτίου που λήγει η προθεσμία έχουν πλέον τη δυνατότητα να προβούν σε διορθωτικές δηλώσεις, ακολουθώντας τέσσερα απλά βήματα.

Η ρύθμιση αφορά κάθε είδους ακίνητο, δηλαδή διαμερίσματα, μονοκατοικίες, γραφεία, αποθήκες, βοηθητικούς χώρους και ακίνητα ηλεκτροδοτούμενα ή μη, είτε έχουν τακτοποιηθεί είτε όχι.

Η πλατφόρμα (https://tetragonika.govapp.gr/) άνοιξε με πρωτοβουλία της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ), σε συνεργασία με τα υπουργεία Εσωτερικών, Ψηφιακής Διακυβέρνησης και την ΑΑΔΕ, με σκοπό την καλύτερη εξυπηρέτηση εκατομμυρίων ιδιοκτητών ακινήτων.

Στο εξής, ακολουθώντας τις οδηγίες, κάθε ιδιοκτήτης ακινήτου μπορεί να δηλώσει στο δήμο του τα ορθά τ.μ. σύμφωνα με το Ε9, κάτι που μπορεί να κάνει γρήγορα και απλά, από όπου κι αν βρίσκεται, χωρίς να χρειάζεται να ταλαιπωρηθεί στα γκισέ.

Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι οι πολίτες, εκτός από την ταλαιπωρία, θα γλιτώσουν πρόστιμα και αναδρομικές επιβαρύνσεις της τελευταίας πενταετίας στους δήμους.

Η χρέωση ξεκινά από την 1/1/2020 και θα εμφανισθεί στον επόμενο εκκαθαριστικό λογαριασμό ηλεκτρικού ρεύματος, που αναμένεται στο τέλος του καλοκαιριού.

Διευκρινίζεται ότι μετά τις 31 Μαρτίου ή και την πιθανή παράτασή της, όποιος θα δηλώνει διόρθωση τετραγωνικών θα επιβαρύνεται με προσαυξήσεις που φθάνουν έως και στο 200%.

Πώς θα μπείτε στην εφαρμογή - Τα βήματα της διαδικασίας

Η πρόσβαση στην ηλεκτρονική πλατφόρμα γίνεται:

* Μέσω των κωδικών TAXISnet του κάθε πολίτη, χωρίς να χρειάζεται κανένα άλλο έγγραφο, δικαιολογητικό ή πιστοποιητικό.

* Μέσω της ιστοσελίδας της ΚΕΔΕ (kedke.gr).

* Του υπουργείου Εσωτερικών (ypes.gr), της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων (gsis.gr) και του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης (mindigital.gr).

Όσον αφορά τα τέσσερα βήματα της διαδικασίας, οι ιδιοκτήτες των ακινήτων πρέπει να γνωρίζουν τα εξής:

- Με την είσοδο στην πλατφόρμα, η εφαρμογή θα αποτυπώνει στον ιδιοκτήτη το Ε9 και τα τετραγωνικά μέτρα των ακινήτων που έχει στην κατοχή του. Στη φάση αυτή ο ιδιοκτήτης δεν μπορεί να αλλάξει κάτι.

- Με το επόμενο κλικ θα εμφανίζονται οι αριθμοί παροχής της ΔΕΗ για κάθε ακίνητο, οι οποίοι επίσης υπάρχουν στο Ε9. Ούτε σε αυτό το βήμα ο πολίτης χρειάζεται να κάνει κάποια ενέργεια.

- Στο τρίτο βήμα ο ιδιοκτήτης επιλέγει ένα από τα ακίνητα που υπάρχουν στο Ε9. Αυτομάτως η πλατφόρμα θα βγάζει έναν αριθμό που θα δείχνει τη διαφορά ανάμεσα στα δηλωμένα τετραγωνικά και εκείνα βάσει των οποίων γίνεται χρέωση. Το μόνο που έχει να κάνει ο ιδιοκτήτης είναι είτε να αποδεχθεί αυτήν τη διαφορά, είτε να την αλλάξει προς τα πάνω.

- Αποδεχόμενος αυτήν τη διαφορά έχει ήδη υποβάλει την αίτηση περί ανακριβούς δήλωσης τετραγωνικών μέτρων για το συγκεκριμένο ακίνητο. Στη συνέχεια, εφόσον διαθέτει και άλλα ακίνητα, τα επιλέγει ένα-ένα και ακολουθεί την ίδια διαδικασία, αποδεχόμενος τη διαφορά των τετραγωνικών.

Δήμοι: Σπεύστε να τα δηλώσετε

Κάλεσμα στους πολίτες να σπεύσουν να δηλώσουν στους δήμους όπου κατοικούν τα πραγματικά τετραγωνικά των ακινήτων τους απευθύνουν και οι δήμοι της Θεσσαλονίκης, υπενθυμίζοντας ότι η απαλλαγή από πρόστιμα ή αναδρομικές χρεώσεις ισχύει για όσους πολίτες προχωρήσουν στη διόρθωση των στοιχείων των ακινήτων τους στους δήμους μέχρι και τις 31 Μαρτίου 2020.

Αναφορικά με την πλατφόρμα, οι δήμαρχοι τονίζουν ότι ο λόγος για τον οποίο προκρίθηκε η λύση της δημιουργίας ηλεκτρονικής πλατφόρμας από την ΚΕΔΕ, ώστε οι δηλώσεις να γίνονται σε κεντρικό επίπεδο και τα στοιχεία να αποστέλλονται στους αρμόδιους ΟΤΑ, είναι το γεγονός ότι πολλοί δήμοι της χώρας δεν είναι σε θέση να υποδεχθούν τις απαιτούμενες διορθωτικές δηλώσεις και δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν τους δημότες τους, που ενδιαφέρονται να υπαχθούν στη ρύθμιση του Ν. 4647/2019, με σοβαρό κίνδυνο να τιναχθεί στον αέρα το όλο εγχείρημα για την εφαρμογή της.

Ιnfo

Δείτε το βίντεο με τη λειτουργία της εφαρμογής:

https://www.youtube.com/watch?v=zeQ6EXv1hwk&feature=youtu.be

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 29 Φεβρουαρίου/1 Μαρτίου 2020

This page might use cookies if your analytics vendor requires them.