ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Από τον Δενδροπόταμο Θεσσαλονίκης σε ένα από τα καλύτερα πανεπιστήμια του Σικάγο

Έλενα Καραβασίλη02 Οκτωβρίου 2022

Η ιστορία της ζωή του είναι τόσο συγκλονιστική που έγινε ντοκιμαντέρ, το "Far.Go.Bots" του σκηνοθέτη Άγγελου Τσαούση, το οποίο προβλήθηκε στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης. Αποτελεί τρανό παράδειγμα του "εάν θέλεις κάτι πολύ, θα τα καταφέρεις", όποια και αν είναι η ..."γραμμή εκκίνησης".

Ο Θοδωρής Λουκατάρης, παιδί των φαναριών, είναι σήμερα 19 χρονών. Δεν είχε πολιτογραφηθεί. Η ηλικία του βρέθηκε από τον κ. Παναγιώτη Καρδαρά, καθηγητή του τμήματος Ιατρικής του ΑΠΘ, με εξειδίκευση στην Αναπτυξιακή και Κοινωνική Παιδιατρική. Επέλεξε να έχει το ίδιο όνομα, επίθετο και ημερομηνία γέννησης με τον άνθρωπο που τον έσφιξε στην αγκαλιά του και του άλλαξε για πάντα τη ζωή, τον πατέρα Αθηναγόρα.

Ο ίδιος θυμάται να γεννιέται στην Ξάνθη. Σε ηλικία πέντε ετών έφτασε στη Θεσσαλονίκη, με ακόμα τρία άτομα. Ναρκομανείς και γνώριμοι των Αστυνομικών Αρχών, υποστήριξαν ότι δεν έχουν κάποια συγγένεια με τον Θοδωρή, με τον ίδιο να αποκαλύπτει αργότερα πως ήταν οι θείοι του και η γιαγιά του, συγγενείς της μητέρας του που είχε πεθάνει.

Μία κρύα νύχτα του χειμώνα πριν από 14 χρόνια, ο Θοδωρής χτύπησε το τζάμι του αυτοκινήτου του πατέρα Αθηναγόρα, στα φανάρια των ΚΤΕΛ, στον Δενδροπόταμο για να ζητήσει χρήματα. Τότε ο πατέρας Αθηναγόρας ζήτησε από τους συγγενείς του μικρού Θοδωρή να τον πάνε στον "Φάρο του Κόσμου". Ωστόσο, την "πρώτη σελίδα" στη νέα ζωή του μικρού Θοδωρή την "έγραψαν" δύο αστυνομικοί που συνέλαβαν τους συγγενείς του και μετέφεραν το παιδί στον "Φάρο του Κόσμου". «Ήταν το πρώτο παιδί που διανυκτέρευσε στον "Φάρο του Κόσμου". Από την πρώτη ημέρα γράφτηκε στο σχολείο. Στα 13 του χρόνια η ομάδα ρομποτικής στην οποία συμμετείχε κέρδισε διεθνή διαγωνισμό ρομποτικής και ταξίδεψε στην Αμερική. Στη συνέχεια έδωσε εξετάσεις και κέρδισε την υποτροφία στο Ανατόλια», περιγράφει συγκινημένος ο πατέρας Αθηναγόρας μιλώντας με καμάρι για τον Θοδωρίκο του (όπως τον αποκαλεί). 

Νέα ζωή

Τελείωσε με υποτροφία το αγγλόφωνο Λύκειο του Αμερικανικού Κολλεγίου Ανατόλια (International Baccalaureate) και στη συνέχεια έλαβε υποτροφίες από τρία πανεπιστήμια, το Saint Leo στη Φλόριντα (απ' όπου έλαβε μεγάλο ποσοστό της υποτροφίας), ένα πανεπιστήμιο στην Πενσιλβάνια (με ολική υποτροφία) και μερική υποτροφία από το Elmhurst University στο Σικάγο, το οποίο και τελικά επέλεξε για να σπουδάσει στο τμήμα International Business.


Ο μητροπολίτης του Σικάγο Ναθαναήλ και ο προϊστάμενος του μητροπολιτικού ναού του Σικάγο πατέρας Χρύσανθος, από την πρώτη στιγμή αγκάλιασαν και στήριξαν τον Θοδωρή. Ο κ. Γιάννης Μάνος, πρόεδρος των κρητικών όλης της Αμερικής παρέλαβε τον Θοδωρή από το αεροδρόμιο όταν προσγειώθηκε στα μέσα Αυγούστου για να ξεκινήσει τις σπουδές του. Τον συνόδευσε στο δωμάτιό του στο campus του πανεπιστημίου και τον έχει σαν παιδί του, περιγράφει ο πατέρας Αθηναγόρας που δεν παύει να νοιάζεται και να φροντίζει τον Θοδωρή του.

«Όταν σου δίνεται μία τέτοια ευκαιρία, θέλεις να πετύχεις»

Η διαφορά ώρας και οι αυξημένες υποχρεώσεις του στο πανεπιστήμιο κάνουν την επικοινωνία μας με τον Θοδωρή αρκετά δύσκολή. Ο ίδιος καταφέρνει και μου μιλά κάπου ανάμεσα στη προετοιμασία του για το μάθημα και στο διάβασμα που έχει για την επόμενη ημέρα. «Πριν έναν μήνα περίπου μετακόμισα για σπουδές στο Chicago. Μένω σε ένα προάστιο που έχουμε σχεδόν μηδενική εγκληματικότητα όποτε είναι πολύ ήρεμα. Το κέντρο της πόλης είναι μισή ώρα με το τρένο και το έχω επισκεφθεί δυο φορές μέχρι τώρα. Είναι απλά μαγευτικό, η αίσθηση του να περπατάς ανάμεσα σε αυτά τα τεράστια και πανέμορφα κτήρια είναι το κάτι άλλο. Πιστεύω πως ζώντας σε ένα τέτοιο μέρος αλλάζει κάπως και ο τρόπος που σκέφτεσαι και δρας, θέλεις να καταφέρεις τους στόχους σου, θέλεις να γίνεις κάποιος σημαντικός», λέει. Ο ίδιος όντας μόλις 19 χρονών περιγράφει, όπως άλλωστε κάθε παιδί της ηλικίας του, ότι τα όνειρα του για το μέλλον έχουν αλλάξει αρκετές φορές τα τελευταία χρόνια. Περιγράφει πως στόχος του είναι να δουλέψει σε μια εταιρία έως ότου κατασταλάξει για το τι θέλει να κάνει. «Στόχος μου είναι να δουλέψω σε μια εταιρία μέχρι να βρω τι θέλω να κάνω εγώ από μόνος μου, καθώς ο απώτερος στόχος μου είναι να ξεκινήσω μια δίκη μου εταιρία», λέει χαρακτηριστικά.

Ο Θοδωρής θα μπορεί να δουλέψει στο δεύτερο έτος των σπουδών του, εντός του Πανεπιστημίου, καθώς όπως περιγράφει, δεν επιτρέπεται να δουλέψει εκτός του Πανεπιστημίου. Μέχρι τότε τα έξοδά του τα καλύπτουν οι άνθρωποι που στηρίζουν τον "Φάρο του Κόσμου", όπως άλλωστε συμβαίνει σε όλες τις οικογένειες που στέλνουν το παιδί τους να σπουδάσει. Παρόλα αυτά ο 19χρονος κάθε Σάββατο βοηθά στο ελληνικό σχολείο της ελληνικής κοινότητας και του δίνουν από εκεί ένα χαρτζιλίκι.


Παρά το γεγονός ότι ο Θοδωρής έλαβε μερική υποτροφία, τα δίδακτρα στο συγκεκριμένο πανεπιστήμιο, που είναι ένα από τα καλύτερα στο Σικάγο, ανέρχονται σε αρκετές χιλιάδες ευρώ. Συγκεκριμένα, τα δίδακτρα κοστίζουν 26.000 ευρώ το εξάμηνο. Από αυτά, τα 14.500 ευρώ καλύπτονται από το πανεπιστήμιο (λόγω της υποτροφίας) και τα υπόλοιπα πρέπει να συγκεντρώνονται κάθε εξάμηνο, για τέσσερα χρόνια από την οικογένειά του, από τον "Φάρο του Κόσμου". Ο πατέρας Αθηναγόρας περιγράφει στο makthes.gr ότι για το τρέχον εξάμηνο το ποσό έχει εξασφαλιστεί ωστόσο, «καθότι ο "Φάρος του Κόσμου" στηρίζεται στον εθελοντισμό και δεν λαμβάνει κρατικές επιχορηγήσεις θα χρειαστεί η στήριξη του κόσμου για να συγκεντρωθεί το ποσό για το επόμενο εξάμηνο».

Όποιος έχει τη δυνατότητα και επιθυμεί να βοηθήσει, μπορεί να καταθέσει το ποσό που επιθυμεί, με αιτιολογία: για τις σπουδές του Θοδωρή Λουκατάρη στο Elmhurst University στο Σικάγο, στον τραπεζικό λογαριασμό της ΑΜΚΕ "ΦΑΡΟΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ" που τηρείται στην τράπεζα Eurobank Ergasias S.A. με τα ακόλουθα στοιχεία: Αριθμός Λογαριασμού: 0026.0203.88.0201707671 Διεθνής Αριθμός Τραπεζικού Λογαριασμού (IBAN): GR6002602030000880201707671 Δικαιούχος Λογαριασμού: ΦΑΡΟΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΑΣΤΙΚΗ ΜΗ ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΝΕΩΝ SWIFT/BIC: EFGBGRAA


This page might use cookies if your analytics vendor requires them.