«Ανάσα» στους δήμους και τις περιφέρειες της χώρας, που λόγω και της υγειονομικής κρίσης, πιέζονται ασφυκτικά από τις υπέρογκες δαπάνες για την αντιμετώπιση της, πρόκειται να δώσει το νέο χρηματοδοτικό πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», ύψους 2,5 δισ. ευρώ, που αντικαθιστά το «ΦιλόΔημο».
Παράλληλα πρόκειται να δημιουργήσει 40.000 νέες θέσεις εργασίας, ενώ στόχος της κυβέρνησης είναι να δώσει την δυνατότητα στους δυο βαθμούς της αυτοδιοίκησης, να μπορέσουν μέσα στα επόμενα τρεισήμισι χρόνια, να τρέξουν σημαντικά έργα πνοής.
Φέρει συμβολικά το όνομα του αείμνηστου δημάρχου Αθηναίων Αντώνη Τρίτση, που έφυγε από τη ζωή πριν από 28 χρόνια, ενός πολιτικού που συμβολίζει την αυτοδιοίκηση και την αποκέντρωση, αλλά και τις ιδέες του για την προστασία του περιβάλλοντος.
Το νέο πρόγραμμα, που ανακοίνωσε προ ημερών η κυβέρνηση, μετά και την υπογραφή της Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ) από τους υπουργούς Εσωτερικών, Τ. Θεοδωρικάκο, Οικονομικών, Χ. Σταϊκούρα και Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Αδ. Γεωργιάδη, θα έχει διάρκεια έως τα τέλη του 2023 και αφορά δημόσιες επενδύσεις που θα χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (συμμετέχει με 1,5 δισ. ευρώ) με δυνατότητα πρόσθετης χρηματοδότησης, εάν υπάρξει ανάλογη ζήτηση από δήμους και περιφέρειες.
«Το υπουργείο σε στενή συνεργασία με τους φορείς της Αυτοδιοίκησης στηρίζει τις τοπικές κοινωνίες στη μάχη ενάντια στον κορονοϊό. Δημιουργεί, όμως, και το σχέδιο για την επόμενη μέρα, με νέες υποδομές, νέα έργα, για να είναι όλες οι πόλεις και οι περιοχές της Ελλάδας ασφαλείς, βιώσιμες, με καλύτερη ποιότητα ζωής για όλους τους πολίτες» δήλωσε μεταξύ άλλων, ο υπουργός Εσωτερικών κ. Θεοδωρικάκος.
Τα έργα θα αρχίσουν από τώρα
Το πρόγραμμα αφορά την κατασκευή έργων, κυρίως, στους τομείς των υποδομών, της ψηφιακής σύγκλισης, της βιώσιμης ανάπτυξης, προστασίας του περιβάλλοντος, καθώς και την προμήθεια αγαθών και υπηρεσιών πολιτικής προστασίας και προστασίας της δημόσιας υγείας, και ειδικότερα την άρση των οικονομικών επιπτώσεων από τη διασπορά του κορονοϊού, καθώς και για την εκτέλεση δράσεων και πρωτοβουλιών κοινωνικής συνοχής και αλληλεγγύης.
Έχει αναπτυξιακό, κοινωνικό και περιβαλλοντικό χαρακτήρα και στόχος του, σύμφωνα με την ηγεσία του ΥΠΕΣ, είναι να αναδειχθούν οι δήμοι και οι περιφέρειες της χώρας ως πυλώνες αλληλεγγύης και κοινωνικής συνοχής, ενίσχυσης των θέσεων εργασίας, επανεκκίνησης της οικονομίας και ανάπτυξης.
Το πρόγραμμα αυτό, όπως είπε, ο υπουργός Εσωτερικών, θα εξελιχθεί από τώρα έως τα τέλη του 2023, έχει διασφαλισμένους πόρους τουλάχιστον 2,5 δισ. ευρώ και εφόσον επιτευχθεί μεγάλη απορροφητικότητα έχει τη δυνατότητα πρόσθετης χρηματοδότησης.
Ειδικότερα τα χρήματα αυτά προέρχονται από:
*Το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, το οποίο έχει υπογράψει με το υπουργείο Εσωτερικών μνημόνιο συνεργασίας.
*Την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, η οποία συμμετάσχει στο συνολικό πρόγραμμα της κυβέρνησης με 1,5 δισ.
Οι χρηματοδοτήσεις θα έχουν τη μορφή αναπτυξιακού δανείου προς τους φορείς της Αυτοδιοίκησης Α’ και Β’ βαθμού το οποίο θα αποπληρώνεται από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων του υπουργείου Εσωτερικών με τη χρηματοδότηση του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων.
«Με αυτό το πρόγραμμα θα μπορέσουν να γίνουν πραγματικότητα στα επόμενα τρεισήμισι χρόνια σημαντικά έργα πνοής σε όλη τη χώρα» σχολίασε χαρακτηριστικά ο κ. Θεοδωρικάκος.
Οι προτεραιότητες του νέου προγράμματος
Σύμφωνα με τον κυβερνητικό προγραμματισμό οι προτεραιότητες του νέου προγράμματος είναι:
*Η προστασία της ζωής και της δημόσιας υγείας και ασφάλειας, καθώς περιλαμβάνονται δράσεις και παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού.
*Η ποιότητα ζωής και η εύρυθμη λειτουργία των πόλεων, της υπαίθρου, των οικισμών (κατασκευή βασικών έργων υποδομής σε κρίσιμους τομείς όπως η ύδρευση και η αποχέτευση.
*Το περιβάλλον (βιώσιμη ανάπτυξη με έντονο περιβαλλοντικό αποτύπωμα, ενίσχυση προγραμμάτων ανακύκλωσης στην πηγή, δράσεις εξοικονόμησης ενέργειας, διαχείριση υδάτων, υγρών και στερεών αποβλήτων κ.ά.).
*Η ψηφιακή σύγκλιση (τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών), εφαρμογές διαδικτύου των πραγμάτων (Internet of Things), έξυπνες ψηφιακές τεχνολογίες.
*Παιδεία, πολιτισμός, τουρισμός και αθλητισμός (ανέγερση σχολείων, αξιοποίηση δημοτικής περιουσίας , εναλλακτικός τουρισμός).
Υπενθυμίζεται ότι στο πρόγραμμα αυτό εντάσσεται και τα υπόλοιπα έργα που είχαν εγκριθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση αλλά δεν είχαν διασφαλισμένη χρηματοδότηση. Ένα τμήμα αυτών των έργων θα μεταφέρεται στα ΠΕΠ και στο ΕΣΠΑ και τα υπόλοιπα στο παρόν πρόγραμμα.
«H χώρα και η Αυτοδιοίκηση έχουν ανάγκη από μια αναπτυξιακή επανεκκίνηση»
Με τη δήλωση ότι «η χώρα και η Αυτοδιοίκηση έχουν ανάγκη από μια αναπτυξιακή επανεκκίνηση» χαιρέτισε η ΚΕΔΕ την πρωτοβουλία του υπουργείου Εσωτερικών να σχεδιάσει, να παρουσιάσει και να εφαρμόσει στη συνέχεια το νέο πρόγραμμα, «Αντ. Τρίτσης».
«Είναι μια πράξη συνέπειας κι ευθύνης. H χώρα και η Αυτοδιοίκηση έχουν ανάγκη από μια αναπτυξιακή επανεκκίνηση. Είναι πολύ σημαντικό ότι το νέο πρόγραμμα αναδεικνύει την Αυτοδιοίκηση σε πυλώνα ανάπτυξης και κοινωνικής συνοχής, ενώ εστιάζει τόσο στο παρόν, όσο και στο μέλλον» δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Δημήτρης Παπαστεργίου.
*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 18-19 Απριλίου 2020