Δεν είναι τυχαίοι κακοποιοί. Είναι η κορυφή του σκανδάλου - παγόβουνου που χτύπησε τις Ηνωμένες Πολιτείες και έκτοτε δίνει μέρος του ονόματός του σε οτιδήποτε έχει οσμή σκανδάλου με άρωμα... κυβερνητικό. Το «Watergate» στου οποίου τις αποκαλύψεις πρωτοστάτησε η έγκριτη εφημερίδα "Washington Post" και οι δύο της δημοσιογράφοι Γούντγουορντ και Μπέρνστιν, οι οποίοι έμειναν στην ιστορία και έγιναν μάλιστα και πρωταγωνιστές του περίβλεπτου φιλμ "Όλοι οι άνθρωποι του Προέδρου".
Το σκάνδαλο «Watergate» με τις υποκλοπές των αντιπάλων, ήταν η αρχή του τέλους για τον Ρίτσαρντ Νίξον, ο οποίος όμως, παρά τη συνήθη σύγχυση, όχι μόνο δεν παραιτήθηκε άμεσα, αλλά έμεινε στο Λευκό Οίκο για άλλα δύο χρόνια, πριν κάτω από μεγάλη πίεση ανακοινώσει την παραίτησή του και φύγει από την προεδρική κατοικία με ελικόπτερο.
Στα 50 χρόνια που πέρασαν από τότε, σε κάθε γωνιά του κόσμου έχουν ξεσπάσει πολλά και διάφορα πολιτικού χρώματος σκάνδαλα με υποκλοπές και όχι μόνο και έχει επικρατήσει να ονομάζονται με πρώτο συνθετικό κάτι χαρακτηριστικό τους και δεύτερο τη λέξη "gate", σε μία... τιμή στο εμβληματικό σκάνδαλο.
1974 - Bananagate
Η εταιρεία United Brands Company δωροδόκησε με 2,5 εκατομμύρια δολάρια σε περίοδο δύο ετών τον Πρόεδρο της Ονδούρας Oswaldo López Arellano, για να μειωθεί ο φόρος από πενήντα σεντς σε είκοσι πέντε σεντς ανά κουτί μπανάνες. Όταν αποκαλύφθηκε η δωροδοκία, η στρατιωτική κυβέρνηση της χώρας έπεσε, ενώ προκάλεσε την ανατροπή της στρατιωτικής κυβέρνησης στην Ονδούρα και αυτό με τη σειρά του οδήγησε στην εθνικοποίηση των σιδηροδρόμων της United μαζί με μια μεγάλη εκποίηση γης από τις εταιρείες.
1990 - Dunagate
Παρόμοιας κατηγορίας σκάνδαλο με το «Watergate», αυτή τη φορά στην Ουγγαρία όπου οι μυστικές υπηρεσίες του κομμουνιστικού καθεστώτος υπέκλεπταν συνομιλίες και μάζευαν με παράνομο τρόπο πληροφορίες για τα αντίπαλα κόμματα.
2003 - Iraqgate
Σκάνδαλα και μάλιστα με διαρροές απόρρητων εγγράφων συμβαίνουν και στις... καλύτερες οικογένειες και το συγκεκριμένο έριξε όχι μόνο την κυβέρνηση του Paavo Lipponen, αλλά και εκείνη της Anneli Jäätteenmäki, στην οποία είχαν πάει τα απόρρητα έγγραφα που αφορούσαν κακώς κείμενα στον πόλεμο στο Ιράκ.
2015 - Emailgate
Κατά τη διάρκεια της θητείας της ως Υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, η Χίλαρι Κλίντον προκάλεσε διαμάχη χρησιμοποιώντας έναν ιδιωτικό διακομιστή email για επίσημες δημόσιες επικοινωνίες αντί να χρησιμοποιεί επίσημους λογαριασμούς email του Στέιτ Ντιπάρτμεντ που διατηρούνται σε ομοσπονδιακούς διακομιστές. Διαπιστώθηκε ότι ο διακομιστής της Κλίντον κρατούσε πάνω από 100 email που περιείχαν απόρρητες πληροφορίες, συμπεριλαμβανομένων 65 που θεωρήθηκαν «Μυστικά» και 22 που θεωρήθηκαν «Άκρως Απόρρητα». Επιπλέον 2.093 μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που δεν επισημάνθηκαν ως διαβαθμισμένα χαρακτηρίστηκαν αναδρομικά ως εμπιστευτικά από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.O σάλος ακολούθησε τη Χίλαρι και στις εκλογές του 2016 με τον Ντόναλντ Τραμπ να το κάνει "σημαία" (και τελικά να κερδίζει). Αργότερα, ο διευθυντής του FBI Τζέιμς Κόμεϊ ανακοίνωσε ότι η έρευνα του FBI είχε καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η Κλίντον ήταν «εξαιρετικά απρόσεκτη», αλλά συνέστησε να μην απαγγελθούν κατηγορίες επειδή η Κλίντον δεν ενήργησε με εγκληματική πρόθεση, το ιστορικό πρότυπο για την άσκηση δίωξης. Η Κλίντον ισχυρίστηκε ότι η χρήση της ήταν σύμφωνη με τους ομοσπονδιακούς νόμους και τους κανονισμούς του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, και ότι οι πρώην υπουργοί Εξωτερικών είχαν επίσης προσωπικούς λογαριασμούς email (ωστόσο η Κλίντον ήταν η μόνη υπουργός Εξωτερικών που χρησιμοποιούσε ιδιωτικό διακομιστή). Σε αντίθεση με το επίσημο σύστημα, το οποίο χάκαραν οι Ρώσοι, το ιδιωτικό της σύστημα δεν παραβιάστηκε ποτέ.Για την ιστορία, όταν ο Τραμπ ανέλαβε καθήκοντα "πλανητάρχη" και προκειμένου να βρει τρόπο να τιμωρήσει την άσπονδη "εχθρό" του πέρασε νόμο που έκανε κακούργημα τη διαρροή απόρρητων εγγράφων με ποινή φυλάκισης 5 ετών, ένα νόμο που πλέον όλοι λένε πως θα οδηγήσει τον ίδιο στο κελί.
2019 - Ιbizagate
Ένα σκάνδαλο με ανώτερα στελέχη του ακροδεξιού κόμματος FPÖ της Αυστρίας σε μια μυστική επιχείρηση που συνέβη στο νησί της Ίμπιζα και που περιελάμβανε την προσφορά κρατικών συμβάσεων σε υποτιθέμενους Ρώσους υποστηρικτές με αντάλλαγμα την ευνοϊκή κάλυψη στον Τύπο της χώρας. Το σκάνδαλο προκάλεσε την κατάρρευση της πρώτης κυβέρνησης Κουρτζ.
2021 - Partygate
To πολιτικό σκάνδαλο για τα πάρτι του προσωπικού της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου και του Συντηρητικού Κόμματος που έλαβαν χώρα κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19 το 2020 και το 2021, όταν υπήρχαν περιορισμοί στη δημόσια υγεία σε τέτοιες συγκεντρώσεις. Ενώ υπήρχαν πολλά lockdown στη χώρα, αναφέρθηκαν συγκεντρώσεις στην Downing Street, στον κήπο της και σε άλλα κυβερνητικά κτίρια. Ξεκινώντας τον Δεκέμβριο του 2021, αυτά προσέλκυσαν σημαντική προσοχή στα μέσα ενημέρωσης, δημόσια κατακραυγή και πολιτική διαμάχη, που ουσιαστικά έφεραν την παραίτηση του Μπόρις Τζόνσον.
2022 - QatarGate
Την Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου, οι βελγικές αρχές πραγματοποιούν μία αιφνιδιαστική και άκρως απόρρητη επιχείρηση. Κάνουν έφοδο σε 16 οικίες υψηλά ιστάμενων αξιωματούχων των Βρυξελλών, ανάμεσα στους οποίους και η Εύα Καϊλή και προχωρούν σε προσαγωγές 5 προσώπων μετά από πολύμηνη έρευνα για δωροδοκία και ξέπλυμα μαύρου χρήματος από χώρα του Κόλπου, η οποία σύντομα κατονομάζεται από τον Τύπο πως είναι το Κατάρ. Η Ελληνίδα ευρωβουλευτής και αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, ο σύντροφός της και δύο ακόμα πρόσωπα συλλαμβάνονται και οδηγούνται στη φυλακή, ενώ η υπόθεση που βαφτίστηκε αμέσως QatarGate, είναι ήδη το μεγαλύτερο σύγχρονο σκάνδαλο διαφθοράς του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, με τις εξελίξεις να είναι ραγδαίες.