Άλλοι μιλούν για... πολιτικό αυτογκόλ του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία και άλλοι «βλέπουν» την απόφαση για αποχή της κοινοβουλευτικής ομάδας της αξιωματικής αντιπολίτευσης από τις ψηφοφορίες στη Βουλή -με εξαίρεση εκείνη για το «μπλόκο» συμμετοχής του κόμματος Κασιδιάρη- ως «κίνηση ματ».
Οι ανακοινώσεις του Αλέξη Τσίπρα από το Ζάππειο πως οι 88 βουλευτές του κόμματος δεν θα συμμετέχουν στις κοινοβουλευτικές ψηφοφορίες, με το «μποϊκοτάζ» να γίνεται ήδη πράξη στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων και Εθνικής Άμυνας προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων.
Για την απόφαση Τσίπρα τίποτα δεν είχε διαρρεύσει. Μάλιστα, ήταν γνωστή σε λίγους συνεργάτες του προέδρου του κόμματος, ώστε η ανακοίνωση να σκάσει σαν «βόμβα».
Ο Κ. Μητσοτάκης κατά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου εξαπέλυσε βολές κατά του ΣΥΡΙΖΑ σημειώνοντας πως «αυτή η απαράδεκτη απόφαση της μη συμμετοχής στις ψηφοφορίες της Βουλής ουσιαστικά δηλώνει την προσχώρηση του ΣΥΡΙΖΑ στην πολιτική την οποία θέλει η πλατεία.
Μία επιστροφή στο λαϊκισμό των συνθημάτων και των αχαλίνωτων ψεμάτων αντί του ορθολογισμού των επιχειρημάτων», τόνισε ο πρωθυπουργός.
Για «ανεύθυνη στάση» έκανε λόγο το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ. Για «ρεσιτάλ υποκρισίας» μίλησε ο Γιάνης Βαρουφάκης, ενώ το ΚΚΕ σχολίασε πως «ο ΣΥΡΙΖΑ απέχει ενώ έχει ψηφίσει τα μισά νομοσχέδια Μητσοτάκη».
«Κίνηση χωρίς πολιτική ουσία»
Σε υψηλούς τόνους είναι η αντίδραση του πρώην ευρωβουλευτή, Συνταγματολόγου και μέλους της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Κώστα Χρυσόγονου.
«Συνιστά κίνηση εντυπωσιασμού χωρίς πολιτική ουσία αφού σύμφωνα με το Σύνταγμα δεν πρόκειται να δημιουργήσει πρόβλημα απαρτίας» αναφέρει στη «ΜτΚ» ο κ. Χρυσόγονος.
«Η μόνη πρακτική συνέπεια είναι ότι η κοινοβουλευτική πλειοψηφία της Νέας Δημοκρατίας θα προωθήσει ταχύτερα και πιο άνετα το νομοθετικό πρόγραμμα εφόσον η αξιωματική αντιπολίτευση θα απουσιάζει.
Εξάλλου, η αιτιολόγηση της απόφασης Τσίπρα με αναφορά στο αναμφισβήτητα καίριο ζήτημα των τηλεφωνικών υποκλοπών εμπεριέχει στοιχεία υποκρισίας, αφού από τα επίσημα στατιστικά στοιχεία της ΑΔΑΕ προκύπτει ότι οι παρακολουθήσεις για λόγους -υποτίθεται- εθνικής ασφάλειας από 406 το 2005, εκτοξεύτηκαν σε 9.132 το 2015 (πρώτο έτος κυβέρνησης Τσίπρα) και στη συνέχεια ανήλθαν περαιτέρω στις 15.700 το 2021.
Ακόμα χειρότερα, η απόσυρση του ΣΥΡΙΖΑ με απόφαση μόνο του αρχηγού του, χωρίς να μεσολαβήσει συζήτηση ή ψηφοφορία στην ΚΟ του αποδεικνύει περίτρανα το σταδιακό μετασχηματισμό του σε ένα πλήρως αρχηγοκεντρικό μόρφωμα, με εξάλειψη όσων στοιχείων εσωκομματικής Δημοκρατίας του είχαν απομείνει.
Ο κ. Τσίπρας μοιάζει να συμπεριφέρεται περισσότερο ως εάν να ήταν ιδιοκτήτης ΠΑΕ που αποσύρει την ομάδα του από τον αγωνιστικό χώρο διαμαρτυρόμενος για τη διαιτησία και λιγότερο ως πρόεδρος μιας κοινοβουλευτικής ομάδας αποτελούμενης από εκλεγμένους εκπροσώπους του λαού» καταλήγει ο κ. Χρυσόγονος.
Αντιδράσεις
Για «τοξικό κλίμα στο οποίο επενδύει ο ΣΥΡΙΖΑ» κάνει λόγο ο βουλευτής της ΝΔ Α’ Θεσσαλονίκης, Κώστας Γκιουλέκας.
«Η απόφαση μας θυμίζει έναν Αλέξη Τσίπρα ο οποίος δεν απευθύνεται μέσα στη Βουλή στον ελληνικό λαό αλλά νομίζει ότι απευθύνεται ενώ βρίσκεται σε μία πλατεία, στο πεζοδρόμιο, στο θυμικό κάποιων οπαδών του που τον ακούν. Αν θέλει να το κάνει για να συσπειρώσει το κόμμα του αυτό είναι πρόβλημα του και δικαίωμα του αλλά σε κάθε περίπτωση είναι και υποχρέωση του όπως είναι υποχρέωση όλων μας, την ψήφο του ελληνικού λαού να την τιμούμε. Δεν μπορώ να αντιληφθώ ότι σε μία κοινοβουλευτική Δημοκρατία αρνείται το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης την ψήφο» αναφέρει.
«Η «ψευτοεπαναστατική» εκδοχή της πολιτικής, ανέξοδη πρωτίστως, με την οποία μας συστήθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ από το 2012 και εξής, επανέρχεται ως στρατηγική του επιλογή, λίγους μήνες πριν από τις εκλογές. Για προφανείς λόγους, η συγκεκριμένη επιλογή της αξιωματικής αντιπολίτευσης -και παλαιότερα το 2019 της Νέας Δημοκρατίας ως τότε αξιωματικής αντιπολίτευσης- σχετίζεται με τον τρόπο που αντιλαμβάνεται συνολικά, την ίδια την πολιτική» αναφέρει στη «ΜτΚ» ο διευθυντής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Θανάσης Γλαβίνας.
Και συνεχίζει: «Ο ΣΥΡΙΖΑ φυγομαχεί από τις ευθύνες του, στέλνοντας το ίδιο μήνυμα προς τους πολίτες. Οι τελευταίοι, ωστόσο, ώριμοι και συνειδητοποιημένοι για τις προκλήσεις της εποχής, αναζητούν μία θεσμική, υπεύθυνη και παραγωγική στάση στα έδρανα της αντιπολίτευσης. Στο πλαίσιο αυτό η ευθύνη του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής απέναντι στην πατρίδα και την Ιστορία ενισχύεται: να κάνει πάντα το καθήκον του με κριτήριο τη συλλογική ευημερία, παραμένοντας στην πρώτη γραμμή της αντιπολιτευτικής δράσης με θεσμική προσήλωση, απέναντι στα έργα και τις ημέρες της κυβέρνησης Μητσοτάκη, αλλά και τον ρίψασπι ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Το ΠΑΣΟΚ άλλωστε δεν το έβαλε ποτέ στα πόδια και στα δύσκολα είναι πάντα εκεί, παρόν να υπερασπιστεί το κοινό καλό και εθνικό συμφέρον» καταλήγει ο κ. Γλαβίνας.
«Ο κ. Τσίπρας σε ένα ρεσιτάλ υποκρισίας από το Ζάππειο, αφού πρώτα 3,5 χρόνια τώρα ψήφισε με τον κ. Μητσοτάκη την εκποίηση του Ελληνικού, το επίδομα καταστολής των 600 ευρώ, πάνω από το 60% του αντεργατικού νομοσχεδίου του κ. Χατζηδάκη και άλλα πολλά, ανακοίνωσε την αποχή της Κοινοβουλευτικής του Ομάδας από τις ψηφοφορίες στη Βουλή.
Η τελευταία μάλιστα ψηφοφορία που συμμετείχε ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, αφορούσε την παράδοση και της ψυχικής υγείας παιδιών και εφήβων στην ολιγαρχία και συγκεκριμένα στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, όπου φυσικά υπερψήφισε για να σταλεί το μήνυμα στην παρασιτική ολιγαρχία της συμπόρευσης των κομμάτων του μνημονιακού τόξου στο ‘θεάρεστο’ έργο της και τις πολιτικές της που λεηλατούν καθημερινά τους πολίτες» τονίζει μεταξύ άλλων στη «ΜτΚ» ο εκπρόσωπος τύπου του ΜέΡΑ25, Μιχάλης Κριθαρίδης.
Τι «βλέπουν» οι ειδικοί
«Η απλή αναλογική δημιουργεί τις προϋποθέσεις για «χαλαρή» ψήφο και η πόλωση είναι μία από τις παραδοσιακές μεθόδους των κομμάτων εξουσίας για να περιχαρακώσουν τον πολιτικό τους χώρο και να περιορίσουν τις απώλειες προς μικρότερα σχήματα. Όλες οι δημοσκοπήσεις που βλέπουν το φως της δημοσιότητας αποτυπώνουν, σε γενικές γραμμές, προβάδισμα του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης στους νέους ψηφοφόρους, αλλά και χαμηλότερη συσπείρωση σε σχέση με τη ΝΔ γενικά, καθώς και αισθητές διαρροές προς τα αριστερά του. Μία τέτοια κίνηση λοιπόν, παρότι δεν έχει χειροπιαστό αποτέλεσμα κοινοβουλευτικά στοχεύει προφανώς στην ενίσχυση της συσπείρωσης και τον περιορισμό των διαρροών νεότερων και αριστερόστροφων ψηφοφόρων προς πιο ‘κινηματικά’ και ‘δυναμικά’ μικρότερα κόμματα της αριστεράς, όπως το ΜέΡΑ25, το ΚΚΕ ή και κόμματα της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς» αναφέρει ο Διευθυντής Ερευνών της «Palmos Analysis» Πασχάλης Τεμεκενίδης.
Και συνεχίζει: «Η κίνηση αυτή ενδεχομένως να λειτουργεί αρνητικά σε ένα πιο μετριοπαθές και ‘κεντρώο’ κοινό, που αναζητά πειστική εναλλακτική λύση απέναντι σε μία κυβέρνηση που δεν λαμβάνει ιδιαίτερα υψηλές βαθμολογίες στα θέματα της ακρίβειας και της ‘τσέπης’. Είναι εκείνο το κοινό που, μετατοπιζόμενο από τον έναν πόλο εξουσίας στον άλλο, οδηγεί στην εναλλαγή των κομμάτων εξουσίας στην κυβέρνηση. Είναι ένα κοινό που αναζητά περισσότερο χειροπιαστές λύσεις και προτάσεις, που να φαίνονται τουλάχιστον ρεαλιστικές, παρά κινήσεις που παράγουν μεν θόρυβο, αλλά δεν αφήνουν σαφές αποτύπωμα στο επίπεδο της καθημερινότητας και της προοπτικής.
Είναι, λοιπόν, πολύ πιθανόν ότι η κίνηση της αποχής από τις ψηφοφορίες στη Βουλή να λειτουργήσει ενισχυτικά ως προς την τόνωση της συσπείρωσης του ΣΥΡΙΖΑ στα νεανικότερα, αριστερόστροφα και γενικά πιο ‘κινηματικά’ κοινά. Διατηρώ όμως σοβαρές επιφυλάξεις ως προς το κατά πόσο θα ενισχύσει την προσπάθεια του κόμματος να αναστρέψει το αρνητικό -μέχρι σήμερα- ισοζύγιο στον κεντρώο και μετριοπαθέστερο χώρο» υποστηρίζει ο κ. Τεμεκενίδης.
*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 05.02.2023