Απόφοιτοι δημοτικού είναι εκατοντάδες εργαζόμενοι του δήμου Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο αντιδήμαρχος Επιχειρησιακού Σχεδιασμού, Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιώργος Αβαρλής, στη σημερινή έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης με θέμα την έγκριση του Επιχειρησιακού Προγράμματος του δήμου για την περίοδο 2020-2023.
Από τους 3.800 εργαζόμενους στον δήμο, οι 1.895 είναι άνδρες (δηλαδή το 49,87%) και τα 1.905 γυναίκες (δηλαδή το 50,13%). Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που προσκόμισε ο κ. Αβαρλής, το 46,97% των εργαζομένων είναι απόφοιτοι ΙΕΚ, το 9,26 % απόφοιτοι ΑΕΙ, ήτοι 352 άτομα, και οι κάτοχοι Μεταπτυχιακού Διπλώματος αποτελούν το 8,55%, δηλαδή 325 άτομα. Συνολικά το 26,15% των εργαζομένων διαθέτει πτυχίο ανώτατου εκπαιδευτικού ιδρύματος. Όπως φαίνεται και στον παρακάτω πίνακα, στη γραμμή που γράφει κενό, αντιστοιχούν όσοι εργαζόμενοι είναι απόφοιτοι δημοτικού.
Πρόκειται για μία κατάσταση η οποία δεν είναι όπως θα ήθελε η δημοτική αρχή, δήλωσε ο κ. Αβαρλής στην τοποθέτησή του, συμπληρώνοντας πάντως πως «δεν σημαίνει πως όποιοι είναι πτυχιούχοι πανεπιστημίου ότι έχουν και τη δυνατότητα να προσαρμόζονται στις όποιες αλλαγές κάνει μια διοίκηση, όπως η σημερινή που έχει δώσει μεγάλη ώθηση στην ηλεκτρονική διακυβέρνηση». Μάλιστα σύμφωνα με τον Γ. Αβαρλή, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας διεκδικεί διαρκώς από την κυβέρνηση να δοθεί η δυνατότητα στους δήμους για προσλήψεις εξειδικευμένου προσωπικού.
«Άτομα που έχουν σπουδάσει πληροφορική, άτομα που έχουν τελειώσει Πολυτεχνείο και Οικονομικές Σχολές, είναι ειδικότητες αιχμής για έναν δήμο. Όταν το γνωσιολογικό επίπεδο των υπαλλήλων είναι αυτό, και δεν υποτιμώ κανέναν, πώς θα μπορέσει ο δήμος να "τρέξει" με τους ρυθμούς που πρέπει», διερωτήθηκε ο αντιδήμαρχος.
Βάσει των παραπάνω στοιχείων, το 4,18% των εργαζομένων διαθέτει οικονομικές γνώσεις, και το 2,95 % γνώσεις μηχανικού από Πολυτεχνείο.
Οι μηχανικοί είναι απαραίτητοι και αποτελούν αίτημα της διοίκησης Ζέρβα «για να κάνουν μελέτες», διότι «εάν δεν μας δώσει το δικαίωμα η κυβέρνηση να προσλάβουμε ανθρώπους αυτών των ειδικοτήτων, δεν θα μπορέσουν να τρέξουν οι υπηρεσίες», εξήγησε ο κ. Αβαρλής.
Σε άλλον πίνακα από τα στοιχεία που παρουσίασε ο κ. Αβαρλής, φαίνεται ότι οι περισσότεροι εκ των εργαζομένων, ήτοι 2.416 άνθρωποι, έχουν ξεπεράσει τα 50 έτη και το 35,16% των εργαζομένων, δηλαδή 1.336 άτομα, βρίσκονται στην ομάδα μεταξύ 30-50 ετών, και μόλις το 1,26%, δηλαδή, 48 εργαζόμενοι, είναι κάτω των 30 ετών.
Σε ό,τι αφορά τη σχέση εργασίας των εργαζομένων, 1.920 άτομα αποτελούν τακτικό προσωπικό και 1.227 εργαζόμενοι εργάζονται με σύμβαση αορίστου χρόνου.
Μέσα σε όλα αυτά, ο κ. Αβαρλής επανέλαβε την πρόθεση της διοίκησης να διευρυνθεί το ωράριο εξυπηρέτησης των πολιτών στις δημοτικές υπηρεσίες. «Είναι ένα αίτημα που μας το ζητάνε πολλοί. Θα γίνει εάν ψηφιστεί από το Δημοτικό Συμβούλιο και εγκριθεί από την Αποκεντρωμένη», είπε ο ίδιος, ξεκαθαρίζοντας ότι στο διευρυμένο ωράριο θα εργάζονται μόνο όσοι το επιθυμούν.