ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Απόγνωση από τις ελλείψεις στα φαρμακεία

Ελένη Θεοδωρίδου13 Ιανουαρίου 2023

Σε απόγνωση είναι οι πολίτες από τις εκτεταμένες ελλείψεις των φαρμάκων στην αγορά. 

Οι ελλείψεις στα φάρμακα, κυρίως τις τελευταίες ημέρες στα αντιπυρετικά και αντιβηχικά, με δεδομένη την έξαρση της γρίπης και του RSV που κυκλοφορούν και μολύνουν περισσότερο και από τον κορονοϊό, έχουν διογκώσει την κατάσταση, την ώρα που τα νοσοκομεία ασφυκτιούν. 

Το πρόβλημα πλέον έχει αποκτήσει πολύ μεγάλες διαστάσεις τόσο που οι ασφαλισμένοι με μία συνταγή στο χέρι αναζητούν τα σκευάσματα που χρειάζονται μέχρι και από διαφορετικές χώρες.

Ψάχνουν φάρμακα... στο Facebook

Χαρακτηριστικό παράδειγμα της απόγνωσης στην οποία βρίσκονται οι πολίτες είναι μια μητέρα από τη Θεσσαλονίκη. Η ίδια με ανάρτησή της αναζητά μέσω Facebook ένα συγκεκριμένο σιρόπι.

Συγκεκριμένα, η Παρθένα Τσακλίδου, μητέρα ενός παιδιού με καρκίνο, ψάχνει μέσω του μέσου το αντιβιοτικό σιρόπι Cotrim E- ratiopharm το οποίο χρειάζεται για τις χημειοθεραπείες του. 

Η ίδια γράφει χαρακτηριστικά: 

«Καλημέρα σας μπορεί κάποιος να με βοηθήσει να βρω αυτό το σιρόπι είναι για τον γιό μου και είναι σημαντικό γιατί θα το παίρνει μέχρι το τέλος της χημιοθεραπείες του ευχαριστώ εκ των προτέρων»

Με νεότερη ανάρτησή της σήμερα, η γυναίκα κατάφερε να βρει το φάρμακο μέσω της αλληλεγγύης που έδειξε ο κόσμος και της μεγάλης αναδημοσίευσης της ανάρτησης. Όπως αναφέρει η ίδια, έχουν καλυφθεί οι ανάγκες τριών μηνών.


Κρητικός έφτασε μέχρι τη Γαλλία για ένα φάρμακο

Κραυγαλέο παράδειγμα του προβλήματος με τις ελλείψεις φαρμάκων είναι αυτό που αποκάλυψε ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ηρακλείου Αριστοτέλης Σκουντάκης, σύμφωνα με τον οποίο μία μητέρα που στην προσπάθεια της να βρει αντικαρκινικά φάρμακα για το γιο της, που δεν έβρισκε πουθενά, τα αναζήτησε και τα βρήκε στη Γαλλία, μπροστά στον κίνδυνο να μείνει το παιδί της χωρίς κάλυψη!

Μεγάλες οι ελλείψεις στην αγορά

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του ΕΟΦ, στα τέλη Δεκεμβρίου από την ελληνική αγορά έλειπαν 232 σκευάσματα, όταν οι ελλείψεις τον περασμένο Νοέμβριο ανέρχονταν συνολικά σε 186 προϊόντα και τον περασμένο Σεπτέμβριο σε 182.

Για τα 76 από αυτά, έχει διακοπεί η παραγωγή και διάθεσή τους, ενώ τα 156 είναι σε μακροχρόνια και σοβαρή έλλειψη, όπως επισημαίνουν οι υπεύθυνοι του Οργανισμού.

Πλεύρης: Διασφαλισμένη η επάρκεια στην ελληνική αγορά

Όπως ανέφερε ο κ. Πλεύρης, το πρόβλημα χωρίζεται σε δύο κατηγορίες και εντοπίζεται αφενός στην κατηγορία των φαρμάκων που παρουσιάζουν διαχρονικά έλλειψη λόγω εξαγωγών, και αφετέρου στην τωρινή έλλειψη παρακεταμόλης.

Σημείωσε, δε, ότι η έλλειψη φαρμάκων αποτελεί παγκόσμιο πρόβλημα που αφορά όλες τις χώρες. Πηγάζει από τη μείωση της παραγωγής λόγω πανδημίας, ενεργειακής κρίσης, έλλειψης πρώτων υλών, μεγάλης αύξησης εποχικών λοιμώξεων και άλλους παράγοντες.

Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, φέτος παρατηρείται αυξημένη κατανάλωση κατά 25-30% στα σκευάσματα που παρουσιάζουν έλλειψη. «Αντιμετωπίζουμε το πρόβλημα σε μικρότερο βαθμό από ό,τι άλλες χώρες σε πιο ακριβά φάρμακα, όπως ΗΠΑ και άλλες», τόνισε, σημειώνοντας ότι αυτό οφείλεται στην ισχυρή εγχώρια παραγωγή που τροφοδοτεί την αγορά με γενόσημα φάρμακα, αντίστοιχα αυτών που είναι σε έλλειψη.

«Δεν είναι πρόβλημα τιμών και εξαγωγών, αλλά μειωμένης παραγωγής», εξήγησε ο κ. Πλεύρης.

Ο κ. Πλεύρης υπογράμμισε, επίσης, πως η κατάσταση αυτή τη στιγμή έχει να κάνει με καθυστέρηση της τροφοδοσίας και όχι με μόνιμη έλλειψη. Εξήγησε πως τα νοσοκομεία έχουν γενικά γενόσημα φάρμακα και παρέχουν όλες τις θεραπείες και ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για την επάρκεια των φαρμάκων στην ελληνική αγορά, καθώς είναι πλήρως διασφαλισμένη.

42 ελληνικά εργοστάσια παραγωγής φαρμάκων λειτουργούν νυχθημερόν

Από την πλευρά της, η Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ) δεσμεύεται ότι θα διατηρήσει τη λειτουργία των μονάδων της σε 24ωρη βάση προκειμένου να εξασφαλίσει την επάρκεια της αγοράς και την κάλυψη των αναγκών των Ελλήνων ασθενών.

Σύμφωνα με την ΠΕΦ, αυτήν την ώρα, 42 ελληνικά εργοστάσια παραγωγής φαρμάκων λειτουργούν νυχθημερόν με πλήρη δυναμικότητα, για να καλύψουν τις ανάγκες των Ελλήνων ασθενών. «Η ελληνική παραγωγή συνεχίζεται αδιάκοπα, παρά το αντίξοο περιβάλλον που συνθέτουν οι συνεχείς μειώσεις τιμών στα παλιά φάρμακα, το τεράστιο clawback και η υπερφορολόγηση που φθάνει το 70%, η αύξηση του κόστους παραγωγής και ο υψηλός πληθωρισμός» αναφέρει σε ανακοίνωσή της. Τονίζει επίσης ότι οι επιβαρύνσεις αυτές απορροφώνται εξ ολοκλήρου από τις φαρμακοβιομηχανίες και δεν μετακυλίονται στους ασθενείς.

10 μέτρα για τις ελλείψεις

Στα μέτρα που έχουν ληφθεί ήδη και σχετίζονται με τον περιορισμό των παράλληλων εξαγωγών και την αύξηση της επάρκειας φαρμάκων στη χώρα αποφασίστηκε από τον Υπουργό η επικαιροποίηση των μέτρων ως ακολούθως:

1) Συνέχιση των ελέγχων των φαρμακαποθηκών για τη μη εξαγωγή των ελλειπτικών φαρμάκων, με μοναδική ποινή την αναστολή λειτουργίας σε όσες φαρμακαποθήκες δεν συνεργάζονται ή διατηρούν αποθεματικό.

2) Συνεχιση του ελέγχου στις φαρμακευτικές εταιρείες για να διαπιστωθεί ότι έχουν την επάρκεια των φαρμάκων για την κάλυψη της ελληνικής αγοράς, ιδίως αντιπυρετικών και παιδιατρικών φαρμάκων.

3) Αύξηση των παραγγελιών από τον ΙΦΕΤ για τις δραστικές ουσίες για τις οποίες παρουσιάζεται η παγκόσμια έλλειψη.

4) Ενημέρωση από τον ΕΟΦ για τα φάρμακα που λείπουν από την αγορά, ενώ παράλληλα θα γνωστοποιείται το που υπάρχει υποκατάσταση φαρμάκων. Με τον τρόπο αυτό οι πολίτες θα γνωρίζουν ότι αντί συγκεκριμένου επώνυμου φαρμάκου, ποιο γενόσημο, αντίστοιχης αποτελεσματικότητας, μπορούν να προμηθευτούν.

5) Επέκταση της συνταγογράφησης γενοσήμων φαρμάκων εκεί που υπάρχουν ελλείψεις.

6) Εξορθολογισμό των τιμών στα φάρμακα τα οποία είναι ελλειπτικά και πολύ χαμηλής κοστολογικής αξίας.

7) Ύπαρξη συνεχούς συνεργασία με τους φαρμακοποιούς ώστε να μπορεί να εξυπηρετείται καλύτερα ο πολίτης, όταν προκύπτουν ελλείψεις.

8) αύξηση της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης στα ελλειπτικά φάρμακα.

9) ενημέρωση των γιατρών για τις ελλείψεις φαρμάκων, ώστε να προσαρμόζεται η συνταγογράφηση σε αντίστοιχα θεραπευτικής αξίας.

10) Επιπλέον αποφασίστηκε ότι η ελληνική φαρμακοβιομηχανία θα εξαντλήσει τις δυνατότητες αύξησης παραγωγής των γενοσήμων και οι πολυεθνικές εταιρίες θα εντείνουν την εισαγωγή των ελλειπτικών φαρμάκων.

This page might use cookies if your analytics vendor requires them.