ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Αποκαλύφθηκε ο νέος «Θαλασσινός ορίζοντας» της Θεσσαλονίκης (φωτ.)

Βιολέτα Φωτιάδη08 Νοεμβρίου 2022

Ανάμεσα στους «Τρεις Κύκλους» του Ζογγολόπουλου, το «Ιnvitation» του Μαρκ Χατζηπατέρα και το «χωρίς τίτλο» του Μιχάλη Κατζουράκη βρήκε τη θέση του στον κήπο των Γλυπτών ο «Θαλασσινός Ορίζοντας» του καθηγητή Γιώργου Τσάρα.

Το νέο γλυπτό - κόσμημα της Νέας Παραλίας, φιλοδοξεί να γίνει ένα τοπόσημο της Θεσσαλονικης και στοχεύει στην αναβάθμιση του αστικού τοπίου και την ενίσχυση της σχέσης που έχουν οι Θεσσαλονικείς με αυτό το αγαπημένο σημείο του παραλιακού μετώπου.

«Ένα από τα βασικά νοήματα του έργου είναι η συνύπαρξη», είπε ο εικαστικός και δημιουργός του έργου, Γιώργος Τσάρας, κατά την παρουσίαση του γλυπτού.

Όπως ανέφερε, προσπάθησε να εντάξει το έργο «στον υπάρχοντα αρχιτεκτονικό χώρο, ως συνέχεια των στοιχείων του που υπάρχουν δεξιά κι αριστερά, ως αναλογίες αλλά και ως ύφος».

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «αποτελεί μια ώριμη συμπύκνωση μερικών από τις πιο σημαντικές ενότητες με τις οποίες ασχολήθηκα στην πορεία μου ως γλύπτης».

Ο κ. Τσάρας είπε ακόμη ότι το ο «Θαλασσινός Ορίζοντας» θα αναδείξει συναισθήματα, πνευματικότητα και πολιτισμό».

Μιλώντας επιπλέον για το έργο του, εξήγησε πως «η πύλη, είναι τα περάσματα, δηλαδή τα τετράγωνα, που διαπερνάται από μια δυναμική γραμμή: τον ορίζοντα».

Επεσήμανε επιπλέον πως, η γλυπτική απαιτεί μόχθο, ενώ ευχήθηκε «ο θαλασσινός ορίζοντας να προκαλέσει αισθητικά, να αρέσει και μακάρι να φέρει σκέψεις και στοχασμό, καθώς αποτελεί αντανάκλαση του πραγματικού ορίζοντα, που ανάμεσα περνάμε εμείς».

Τα αποκαλυπτήρια του γλυπτού έγιναν παρουσία του δημάρχου Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνου Ζέρβα.

Ο κ. Ζέρβας επεσήμανε πως «βρισκόμαστε σε ένα ιδιαίτερα αγαπημένο σημείο της πόλης, στη Νέα Παραλία, σε ένα σημείο που όλη η πόλη έχει αγκαλιάσει, κι έχει αποκαταστήσει την σχέση της Θεσσαλονίκης με την θάλασσα.

Αυτή η μοναδική επαφή με τον θαλάσσιο ορίζοντα, αυτά τα τόσα χιλιόμετρα του παραλιακού μετώπου δεν είναι κάτι το σύνηθες, αλλά είναι κάτι το μοναδικό.

Είναι ένας πλούτος που ζηλεύουν και θαυμάζουν πολλοί. Στον Κήπο των Γλυπτών ερχόμαστε σήμερα να προσθέσουμε ακόμα μια ψηφίδα ομορφιάς στην υπέροχη πόλη μας. Ένα ακόμη ύπαιθρο γλυπτό το οποίο είμαι σίγουρος ότι θα γίνει ένα τοπόσημο, ένα σύγχρονο πολιτιστικό μνημείο της Θεσσαλονίκης».

Παράλληλα, αναφέρθηκε στη σημασία της δημόσιας γλυπτικής ως μέρος του αστικού τοπίου, η οποία «είναι ένα είδος γλώσσας που αποτελεί ένα ζωντανό οργανισμό, που ακολουθεί αυτόνομους ρυθμούς εξέλιξης.

Ο Γιώργος Τσάρας είναι ένας καλλιτέχνης που έδωσε ιδιαίτερη ταυτότητα στην πόλη μας. Με πολλά αριστουργήματα αναβαθμίζει τους δημόσιους χώρους σε πολιτιστικά μνημεία.»

Δε θα μπορούσα να μην αναφερθώ στον Σταυρό Ανδρεάδη, έναν ευπατρίδη της Θεσσαλονίκης. Είμαστε εξαιρετικά τυχεροί, φίλε Σταύρο, που παρά τις δυσκολίες, υπάρχουν άνθρωποι σαν εσένα, που κυρίως με την καλλιέργεια της ψυχής, στηρίζουν τις σύγχρονες καλλιτεχνικές δημιουργίες.

Το έργο αποτελεί μια δωρεά του Σταύρου Ανδρεάδη τον οποίο ο κ. Ζέρβας χαρακτήρισε ως «έναν ευπατρίδη της πόλης». Ο κ. Ανδρεάδης κατά τον χαιρετισμό του ανέφερε:

«Στο δημόσιο χώρο προστίθεται ακόμη ένα έργο τέχνης, και είμαι πραγματικά χαρούμενος για αυτό. Είναι λάθος να περιμένουμε τα πράγματα να γίνονται μόνο με τις πρωτοβουλίες μιας ηγεσίας. Είναι πολύ σημαντική η παρουσία καθενός από εμάς στον βαθμό που μπορεί, μέσα σε αυτόν τον δημόσιο χώρο που αν το σκεφτούμε είναι η προέκταση του σπιτιού μας. Την ευαισθησία και την σχέση μαςε τον δημόσιο χώρο πρέπει να την ξαναβρούμε και να την ξαναφτιάξουμε και για αυτό πρέπει να βοηθήσουμε όλοι.

Χαίρομαι που βλέπω έναν θαλασσινό ορίζοντα, δίπλα στον πραγματικό. Νομίζω ότι κάθε έργο τέχνης μιλάει με κάποιο τρόπο, βγάζει μια ενέργεια και περιμένει να αντικρίσει τον καθένα μας, και να του πει κάτι. Ίσως κάποια στιγμή που ο καθένας από εσάς θα έρθει εδώ μόνος, να ακούσει και να εκτιμήσει αυτά που ο θαλασσινός ορίζοντας θέλει να του πει»

Δείτε τις φωτογραφίες






This page might use cookies if your analytics vendor requires them.