Μπροστά σε μια σπουδαία ανακάλυψη βρέθηκε μια ομάδα αρχαιολόγων από τα Πανεπιστήμια της Γάνδης και του Γκέτινγκεν της Γερμανίας κατά τη διάρκεια ανασκαφών σε μυκηναϊκή τοποθεσία στην περιοχή Θορικός, λίγα χιλιόμετρα έξω από την Αθήνα.
Πριν λίγες εβδομάδες, οι ερευνητές ανακάλυψαν τα ερείπια ενός μεγάλου σπιτιού που χρονολογείται από τον 9ο ή 10ο αιώνα π.Χ. - την ελληνική εποχή του σιδήρου. Πρόκειται για την παλαιότερη κατασκευή από τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο που έχει βρεθεί στην περιοχή.
Η αρχαιολογική ομάδα
Ο αρχαίος οικισμός «Θορικός» βρίσκεται στην περιοχή της αρχαίας εξόρυξης αργύρου, 60 χιλιόμετρα νότια της Αθήνας. Στην τοποθεσία έχουν βρεθεί μυκηναϊκοί θολωτοί τάφοι και ένας κλασικός οικισμός με κατοικίες, εργοστάσια, ιερά, θέατρο και ταφικούς χώρους.
Εντύπωση προκαλεί το γεγονός της απροστάτευτης τοποθεσίας μόλις 20 μέτρα πάνω από την ακτή, γεγονός που υποδηλώνει ότι προφανώς δεν υπήρχε κίνδυνος από τη θάλασσα εκείνη τη στιγμή.
Μόνο κατά τη διάρκεια του 8ου αιώνα π.Χ., η δραστηριότητα των οικισμών μετατοπίστηκε στο ασφαλές οροπέδιο του λόφου ύψους άνω των 100 μέτρων.
Μετά από γεωφυσικές έρευνες της νοτιοανατολικής πλαγιάς, οι επιστήμονες βρήκαν έναν τάφο του 5ου αιώνα π.Χ.
Το 2019, μια εκτεθειμένη γωνία του τοίχου αρχικά υποδήλωνε μια κλασική κατασκευή. «Αλλά αποδείχθηκε ότι δεν υπήρχε ταφή εκεί πριν, αλλά ένα κτίριο από τον 10ο έως τον 9ο αιώνα π.Χ.», είπε ο επικεφαλής και συνδιευθυντής των ανασκαφών καθ. Δρ. Roald Docter από το Πανεπιστήμιο της Γάνδης και ο καθηγητής Δρ. Johannes Bergemann από το Πανεπιστήμιο του Γκέτιγκεν.
Τον περασμένο χρόνο, οι επιστήμονες ερεύνησαν την έκταση του κτιρίου και εντόπισαν πέντε με έξι δωμάτια. Στο μεγαλύτερο δωμάτιο υπήρχαν ακόμη πολλά βότσαλα σκορπισμένα, που υποδηλώνουν την ύπαρξη μιας πλακόστρωτης αυλής.
Η αυλή του σπιτιού με παρακείμενα δωμάτια/Πηγή: Thorikos Archaeological Project Gent-Göttingen
Οι αρχαιολόγοι ανέλυσαν διάφορα οργανικά και ανόργανα χαρακτηριστικά μέσα στην κατασκευή για να καταλάβουν πότε χτίστηκε. Με βάση τα στοιχεία που συνέλεξαν, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι κατασκευάστηκε μεταξύ 950 και 825 π.Χ., ή κατά την Πρώιμη Ελληνική Εποχή του Σιδήρου (περίπου 1.050 έως 700 π.Χ.) ενώ διαπίστωσαν επίσης ότι η κατασκευή χρησιμοποιήθηκε ως οικία και δεν ήταν δημόσιο κτίριο.
«Το γεγονός ότι βρέθηκαν πέτρες λείανσης για σιτηρά υποδεικνύει μια λειτουργία ως κατοικία», δήλωσε ο Bergemann. «Η διαφοροποιημένη δομή του κτιρίου μιλά είτε για μια πολύπλοκη κοινωνία είτε για μια ήδη ανεπτυγμένη κοινωνική ιεραρχία. Οι επιστημονικές αναλύσεις θα δείξουν εάν υπήρχε εκτροφή ζώων εδώ και αν το αργυρό μετάλλευμα που είναι τυπικό της περιοχής εξορύσσονταν εκείνη την εποχή».
Οι ανασκαφές θα συνεχιστούν τον Ιούλιο/Αύγουστο 2023 και 2024 από το Πανεπιστήμιο του Γκέτινγκεν μαζί με το Πανεπιστήμιο της Γάνδης και τη Βελγική Αρχαιολογική Σχολή στην Αθήνα.