Σφοδρές αντιδράσεις έχουν ξεσπάσει μετά την έρευνα της αμερικανικής εφημερίδας Washington Post, η οποία αποκαλύπτει ότι ο ισραηλινός στρατός έχει κάνει χρήση πυρομαχικών λευκού φωσφόρου, τα οποία έχει προμηθευτεί από τις ΗΠΑ, η Ουάσιγκτον εκφράζει την ανησυχία της. Ωστόσο, διευκρινίζει ότι δεν μπορεί να γνωρίζει πώς θα χρησιμοποιηθούν τα πυρομαχικά αυτά από τους αγοραστές τους...
Η Washington Post, στην έρευνά της, επιβεβαιώνει ουσιαστικά το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW) και τη Διεθνή Αμνηστία, που είχαν καταγγείλει τη χρήση των πυρομαχικών αυτών από το Ισραήλ. Το Ισραήλ έχει επανειλημμένα κατηγορηθεί από τους Παλαιστινίους και τις προαναφερόμενες οργανώσεις δικαιωμάτων ότι έχει χρησιμοποιήσει λευκό φώσφορο και στη Γάζα. «Διαψεύδουμε τις κατηγορίες αυτές», είναι «αναμφίβολα ψευδείς», έχει δηλώσει ο ισραηλινός στρατός.
Ωστόσο, σε επιτόπια έρευνα που πραγματοποίησε, έπειτα από ανάλυση θραυσμάτων οβίδων στο χωριό Ντέιρα, η εφημερίδα Washington Post αναφέρει ότι ο στρατός του Ισραήλ χρησιμοποίησε πυρομαχικά λευκού φωσφόρου αμερικανικής κατασκευής σε πλήγματα του πυροβολικού στον νότιο Λίβανο τον Οκτώβριο με αποτέλεσμα να απανθρακωθούν σπίτια.
Τα βλήματα που περιέχουν λευκό φώσφορο, παράγουν καπνό που καλύπτει τις κινήσεις των στρατευμάτων, καθώς πέφτουν αδιάκριτα σε μια ευρεία περιοχή, επισημαίνει η εφημερίδα. Το περιεχόμενό τους, αν κολλήσει στο δέρμα, μπορεί να προκαλέσει θανατηφόρα εγκαύματα και αναπνευστική βλάβη.
Τα πυρομαχικά λευκού φωσφόρου, εξ ορισμού εμπρηστικά, απαγορεύεται να χρησιμοποιούνται εναντίον αμάχων ή πολιτικών στόχων, πάντως όχι εναντίον στρατιωτικών στόχων, δυνάμει του Τρίτου Πρωτοκόλλου της Σύμβασης για την Απαγόρευση της Χρήσης Ορισμένων Συμβατικών Όπλων (CCW) που υπογράφτηκε το 1980 στη Γενεύη.
«Ανησυχούμε, αλλά...»
Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, ο Τζον Κίρμπι, εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας στον Λευκό Οίκο, δήλωσε: «Είμαστε ενήμεροι για το άρθρο αυτό και βεβαίως ανησυχούμε. Θα θέσουμε ερωτήματα για να μάθουμε λίγα περισσότερα».
Και πρόσθεσε ότι υπάρχουν κι άλλες περιπτώσεις «νόμιμης» χρήσης των πυρομαχικών λευκού φωσφόρου, όπως είναι «ο φωτισμός» του πεδίου ή η δημιουργία «παραπετασμάτων καπνού για την κάλυψη κινήσεων».
Όπως είπε, «οποτεδήποτε προμηθεύουμε υλικό όπως ο λευκός φώσφορος σε άλλον στρατό το κάνουμε προσδοκώντας πλήρως πως θα χρησιμοποιηθεί για νόμιμους σκοπούς βάσει του δικαίου του πολέμου».
Ανάλογη ήταν η δήλωση και του εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών, Μάθιου Μίλερ: «Ο λευκός φώσφορος μπορεί να χρησιμοποιείται με νόμιμο τρόπο σε στρατιωτικό επίπεδο, αλλά όχι εναντίον αμάχων», είπε. Και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν προσπαθεί να συγκεντρώσει «περαιτέρω πληροφορίες».
Οι ΗΠΑ είναι ο κυριότερος προμηθευτής στρατιωτικού υλικού του Ισραήλ, στέλνοντας διαρκώς πυρομαχικά στο Ισραήλ για τον πόλεμο εναντίον της Χαμάς, ενώ ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν έχει δεσμευθεί ότι η Ουάσιγκτον θα συνεχίζει να στηρίζει το Ισραήλ.
Τι λέει ο Λίβανος
Ο Λίβανος κατηγορεί το Ισραήλ εδώ κι εβδομάδες πως χρησιμοποίησε πυρομαχικά λευκού φωσφόρου σε πλήγματα εναντίον μαχητών της Χεζμπολάχ στο νότιο τμήμα της χώρας, προκαλώντας τεράστιες πυρκαγιές.
Από τη δική της πλευρά, η Διεθνής Αμνηστία έχει δηλώσει ότι διαθέτει «αποδείξεις για παράνομη χρήση από το Ισραήλ (πυρομαχικών) λευκού φωσφόρου μεταξύ της 10ης και της 16ης Οκτωβρίου» και ζήτησε να διενεργηθεί «έρευνα για έγκλημα πολέμου».
Επίσης, στα μέσα Οκτωβρίου, το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW) κατηγόρησε επίσης το Ισραήλ πως χρησιμοποίησε πυρομαχικά λευκού φωσφόρου στη Λωρίδα της Γάζας και στον Λίβανο.