“Ντόμινο” δυσάρεστων εξελίξεων, τόσο για τα παιδιά όσο και για το προσωπικό των δομών, προκαλεί ο αποκλεισμός 60.000 και πλέον νηπίων από τη δωρεάν φιλοξενία στα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης (ΚΔΑΠ), μέσω του προγράμματος «Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής». Η μη κάλυψη της ζήτησης που φέτος ήταν διπλάσια σε σχέση με πέρυσι, με τις αιτήσεις να φτάνουν τις 120.000 πανελλαδικά, οδηγεί εκατοντάδες εργαζόμενους από τους συνολικά 2.400 σε απόλυση και σε μειωμένα ωράρια με λιγότερες αποδοχές, αλλά και σε πλήρη υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών στα παιδιά.
Ήδη σε πολλούς δήμους ανά τη χώρα άρχισαν οι πρώτες περικοπές στο προσωπικό, όπως στο δήμο Ωραιοκάστρου στη Θεσσαλονίκη που γνωστοποίησε χθες σε 13 εργαζομένους στις δομές ότι δεν θα χρειαστεί τις υπηρεσίες τους, λόγω του περιορισμένου αριθμού νηπίων που κατάφεραν να πάρουν το πολυπόθητο voucher για τη δωρεάν φιλοξενία τους στα Κέντρα.
Το γεγονός επιβεβαίωσε μιλώντας στο makthes.gr ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων στα ΚΔΑΠ, Γιάννης Παπαχατζής, τονίζοντας ότι «τις τελευταίες μέρες βροχή πέφτουν οι καταγγελίες και οι αναφορές για απολύσεις και περικοπές στα ωράρια των ΚΔΑΠ από πολλούς δήμους, ενώ χθες ενημερωθήκαμε από το δήμο Ωραιοκάστρου ότι παύονται από τα καθήκοντα τους 13 συνάδελφοι που εργάζονται χρόνια στις δομές».
Υπενθυμίζεται ότι για το νέο σχολικό έτος 2020 – 2021 διατέθηκαν μόλις 97 εκατ. ευρώ για τα ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠ ΜΕΑ, το ίδιο ακριβώς ποσό με πέρσι, με πολλαπλάσιο όμως αριθμό αιτήσεων (133.076 φέτος έναντι 67.000 πέρσι, δηλαδή 66.076 περισσότερες), με αποτέλεσμα σχεδόν τα μισά παιδιά (πάνω από 65.000), να αποκλειστούν από τα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης.
Θα απαντήσουν με κινητοποιήσεις
Οι εργαζόμενοι βρίσκονται επί ποδός, καθώς βλέπουν ότι βρίσκονται προ των πυλών της απόλυσης, υποστηρίζοντας ότι φταίνε οι επιλογές και οι χειρισμοί των συναρμόδιων υπουργείων που προκάλεσαν χρηματοδοτική ασφυξία στις δομές.
Χθες μάλιστα έγινε η πρώτη κινητοποίηση στη Θεσσαλονίκη, όπου οι εργαζόμενοι συγκεντρώθηκαν έξω από το ΥΜΑΘ και στη συνέχεια συναντήθηκαν με τον υφυπουργό Εσωτερικών Θ. Καράογλου, από τον οποίο ζήτησαν να παρέμβει στον υπουργό Τ. Θεοδωρικάκο προκειμένου να αυξηθεί η χρηματοδότηση και να καλυφθούν τουλάχιστον τα μισά από τα 65.000 παιδιά που έμειναν εκτός.
«Είναι αυτονόητη και αδήριτη η ανάγκη κάλυψης όλων των αιτήσεων, προκειμένου να μην αποκλειστούν δεκάδες χιλιάδες παιδιά από την παροχή υπηρεσιών από τα δημοτικά ΚΔΑΠ αλλά και να μην κινδυνεύουν με την απόλυση χιλιάδες εργαζόμενοι σε αυτά, κάτι που μπορεί να επιτευχθεί με επιπλέον χρηματοδότηση» τόνισε ο πρόεδρος του Συλλόγου κ. Παπαχατζής.
Λύση μέσω των αδιάθετων voucher
Πρόσθεσε ακόμη ότι ο Σύλλογος έχει ήδη καταθέσει πρόταση στο υπουργείο που θα διασφαλίσει τόσο τις θέσεις εργασίας, όσο και τη συμμετοχή περισσότερων παιδιών στις δομές.
«Αυτή τη στιγμή υπάρχουν πολλά αδιάθετα voucher από παιδιά που δεν βρήκαν θέση σε δημοτικούς παιδικούς και βρεφικούς σταθμούς, επειδή καλύφθηκαν εγκαίρως. Συγκεκριμένα μένουν κενές 10.0000 θέσεις σε όλη τη χώρα, που σημαίνει ότι αυτά τα voucher μπορούν να διατεθούν για τις θέσεις των ΚΔΑΠ, διευκολύνοντας χιλιάδες γονείς που σήμερα είναι σε απόγνωση» υπογράμμισε ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων.
Πάντως αν δεν βρεθεί λύση, οι εργαζόμενοι δηλώνουν αποφασισμένοι να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους το επόμενο διάστημα στην Αθήνα και σε όλες τις μεγάλες πόλεις.
Στο μεταξύ, ενώ τα παιδιά θα αρχίσουν από σήμερα να τοποθετούνται στα ΚΔΑΠ, οι περισσότερες συμβάσεις των εργαζομένων έληξαν από χθες (31/08/2020) και ουδείς γνωρίζει ακόμη αν θα συνεχίσει να εργάζεται κανονικά από σήμερα.