Στην τελική ευθεία, μετά από δυο χρόνια καθυστέρησης λόγω εμπλοκών στο διαγωνισμό, εισέρχεται η απομάκρυνση και καταστροφή των πέντε τόνων ληγμένων φυτοφαρμάκων που παραμένουν αποθηκευμένα για 14 ολόκληρα χρόνια στο κτίριο του πρώην Εθνικού Οργανισμού Καπνού, στη Σταυρούπολη Θεσσαλονίκης. Υπολογίζεται ότι μέχρι το τέλος του χρόνου θα έχει επιλεγεί προσωρινός ανάδοχος, ούτως ώστε αρχές του 2020 να προχωρήσει η επιχείρηση για την καταστροφή τους, το κόστος της οποίας ανέρχεται σε 200.000 ευρώ -όσο παραμένουν στο χώρο των καπναποθηκών, άλλωστε, ελλοχεύει ο κίνδυνος διάχυσης τους στο περιβάλλον.
Η υπόθεση αποτέλεσε μεγάλο "πονοκέφαλο" για τη διοίκηση της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, καθώς ενώ έτρεξε την πρώτη διαγωνιστική διαδικασία, προέκυψαν προβλήματα με τις συμμετοχές των ενδιαφερόμενων εταιρειών (είχαν ελλιπή στοιχεία στους φακέλους), με αποτέλεσμα το περασμένο καλοκαίρι να αναγκαστεί να προκηρύξει νέο διαγωνισμό.
Το θέμα συζητήθηκε στη σημερινή συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής της ΠΚΜ με αφορμή έγκριση δαπανών που αφορούν και στο εν λόγω έργο, όπου ο προϊστάμενος των Οικονομικών Υπηρεσιών, Κωνσταντίνος Παπαγεωργίου, εξήγησε μιλώντας στο σώμα ότι ο διαγωνισμός ολοκληρώνεται και αν δεν υπάρξουν νέες εμπλοκές ή τυχόν ασφαλιστικά μέτρα, όπως είχε συμβεί στο παρελθόν, τότε η απομάκρυνση και η καταστροφή των πέντε τόνων ληγμένων φυτοφαρμάκων θα γίνει τους πρώτους μήνες τους 2020.
«Μέχρι σήμερα έχει γίνει δύο φορές ο διαγωνισμός αλλά στον πρώτο μεγάλο προέκυψαν προβλήματα με τις συμμετοχές ενδιαφερομένων, οπότε τον ακυρώσαμε. Τον επαναπροκηρύξαμε το περασμένο καλοκαίρι και σήμερα έχουμε τουλάχιστον δυο συμμετοχές εταιρειών, προκειμένου μια να επιλεγεί να αναλάβει το έργο» σημείωσε ο κ. Παπαγεωργίου.
Εκτίμησε μάλιστα ότι είναι πολύ πιθανό να σημειωθεί μια μικρή καθυστέρηση, επειδή το ποσό που θα δαπανηθεί για την απομάκρυνση και καταστροφή των φυτοφαρμάκων είναι πάνω από 200.000 ευρώ και ως εκ τούτου, όπως είπε, η περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας θα στείλει τη σύμβαση στο Ελεγκτικό Συνέδριο.
«Το ποσό αυτό αφορά στο κόστος της μεταφοράς και καταστροφής των φυτοφαρμάκων σε διαπιστευμένους χώρους και φορείς, ενώ μπορεί να γίνει εντός ή και εκτός Ελλάδος» ανέφερε ο κ. Παπαγεωργίου, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις μελών της Οικονομικής Επιτροπής.
Κίνδυνος για το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία
Κληθείς μάλιστα να ενημερώσει το σώμα για τυχόν κινδύνους από την παραμονή των φυτοφαρμάκων, ο προϊστάμενος των Οικονομικών Υπηρεσιών της ΠΚΜ, τόνισε ότι «ο χώρος δεν είναι μεγάλος, είναι μια αποθήκη, όπου βρίσκονται τα φυτοφάρμακα. Επειδή όμως οι συσκευασίες τους έχουν λήξει, όσο παραμένουν υπάρχει κίνδυνος διάχυσης τους στο περιβάλλον. Και βέβαια δεν μπορεί να τα πετάξει κανείς όπου θέλει. Πρέπει να καταστραφούν με τις προδιαγραφές που απαιτούνται για την προστασία του περιβάλλοντος και της ανθρώπινης ζωής».
Σύμφωνα με τον ίδιο, ο χώρος του καπνομάγαζου στη Σταυρούπολη μετά τη απομάκρυνση των φυτοφαρμάκων θα παραμείνει αποθηκευτικός για τις ανάγκες της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Είχε παραχωρηθεί, όπως είπε, από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Οικονομίας στην περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας για 99 χρόνια, και έκτοτε τον χρησιμοποιεί αποκλειστικά ως αποθήκη.
Υπενθυμίζεται ότι τα φυτοφάρμακα έχουν καταγραφεί και βρίσκονται συγκεντρωμένα στον τέταρτο όροφο του κτιρίου επί της οδού Σοφοκλέους 34. Πρόκειται για 403 μεταλλικά δοχεία με σακίδια φωσφορούχου αργιλίου, 188 χαλύβδινες φιάλες κενές και με περιεχόμενο υγροποιημένο αέριο υπό πίεση Βρωμιούχο Μεθύλιο, 7 πλαστικά δοχεία κενά και με περιεχόμενο 2,2-dichlorovinyl dimethyl phosphate (DDVP, diclorvos), 2 μεταλλικά δοχεία κενά με πυρεθρίνη.