ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Απόστολος Πάνας: Το ΚΙΝΑΛ μπορεί να επιλύσει δημοκρατικά κάθε εσωτερικό ζήτημα

Βαγγέλης Στολάκης12 Ιουλίου 2020

Για τις επιπτώσεις της πανδημίας του κορονοϊού σε έναν από τους τουριστικότερους νομούς της χώρας, τον νομό Χαλκιδικής μιλά στην «ΜτΚ» ο βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής στην περιοχή, Απόστολος Πάνας.

Ο κ. Πάνας κάνει λόγο για «ατυχή μέτρα της κυβέρνησης» στο «άνοιγμα» του τουρισμού και υποστηρίζει πως οι ισορροπίες είναι λεπτές «μεταξύ προστασίας της δημόσιας υγείας και βιωσιμότητας των επιχειρήσεων του τουρισμού». Καλεί την κυβέρνηση να αξιοποιήσει τους πόρους μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, ώστε να θέσει την οικονομία σε τροχιά ανάπτυξης και αξιολογεί το μέχρι σήμερα έργο της με αφορμή την συμπλήρωση ενός έτους από τις εθνικές εκλογές. «Το Κίνημα Αλλαγής έχει αποδείξει ότι μπορεί να επιλύσει δημοκρατικά κάθε εσωτερικό ζήτημα που μπορεί να προκύψει» απαντά ο κ. Πάνας για τις εσωκομματικές εξελίξεις που προκάλεσε η απόφαση των Παπανδρέου- Καστανίδη να απουσιάζουν από την ψηφοφορία του νομοσχεδίου για τις υπαίθριες συγκεντρώσεις εκφράζοντας με αυτόν τον τρόπο τη διαφωνία τους, απόφαση που ήταν αντίθετη με την επίσημη γραμμή του κόμματος.

Πώς σχολιάζετε τη διαφοροποίηση Παπανδρέου- Καστανίδη από την υπόλοιπη ΚΟ στην πρόσφατη ψηφοφορία του νομοσχεδίου για τις διαδηλώσεις από την οποία απείχαν αλλά και τις προειδοποιήσεις Γεννηματά για διαγραφή όσων στο μέλλον δεν υπακούσουν τις συλλογικές αποφάσεις; Ως μέλος της ΚΟ αισθάνεστε προσβεβλημένος με αυτή τους τη στάση;


Το Κίνημα Αλλαγής επέλεξε τον δύσκολο δρόμο σε αυτό το αμφιλεγόμενο θέμα, συμφωνεί ή διαφωνεί κανείς δε μπορεί να πει ότι η στάση αυτή δεν αιτιολογήθηκε επαρκώς από την ίδια την Πρόεδρο και από τα υπόλοιπα στελέχη. Η κομματική πειθαρχία είναι ένα πράγμα και η προσωπική άποψη δύο κορυφαίων στελεχών της παράταξης είναι άλλο και δε μπορεί παρά να αξιολογούνται διαφορετικά και ανάλογα με το πόσο λεπτό είναι το θέμα. Το Κίνημα Αλλαγής έχει αποδείξει ότι μπορεί να επιλύσει δημοκρατικά κάθε εσωτερικό ζήτημα που μπορεί να προκύψει. Αυτό θα κάνει και τώρα. Φυσικά και δεν προσβάλλομαι προσωπικά, σέβομαι και τιμώ όλους τους συναδέλφους ανεξαιρέτως.


Ποια είναι η κατάσταση σε ό,τι αφορά τον τουρισμό σε έναν από τους τουριστικότερους νομούς της Χαλκιδικής; Τα μηνύματα που στέλνουν οι επαγγελματίες του χώρου είναι απαισιόδοξα. Τελικά, το «άνοιγμα» του τουρισμού στο οποίο η κυβέρνηση στόχευε, εκτιμάτε πως απέδωσε;


Η αλήθεια είναι ότι η γενικότερη εικόνα που δίνει το «άνοιγμα» του τουρισμού σε όλη τη χώρα δεν είναι ικανοποιητική. Είχα επισημάνει από την αρχή ότι μόνο συγκεκριμένες τουριστικές επιχειρήσεις θα μπορούσαν να εφαρμόσουν τα υγειονομικά πρωτόκολλα, καθώς μιλάμε για ένα πολυδάπανο εγχείρημα που απαιτεί πολύ καλή οργάνωση και προετοιμασία. Το ατυχές μέτρο της κυβέρνησης με τα ξενοδοχεία πρώτα και ύστερα με τα δωμάτια καραντίνας απετέλεσε ένα ακόμα αγκάθι στην προσπάθεια των επιχειρηματιών του τουρισμού να προσαρμοστούν στις νέες συνθήκες. Στη Χαλκιδική τα πράγματα είναι ακόμα πιο δύσκολα, καθώς πρόκειται για περιοχή που βιοπορίζεται από τον τουρισμό και προσελκύει μεγάλο κομμάτι Βαλκάνιων και ιδίως Σέρβων τουριστών των οποίων απαγορεύτηκε η είσοδος στη χώρα προ ολίγων ημερών, λόγω αυξημένου υγειονομικού κινδύνου. Οι ισορροπίες αδιαμφισβήτητα είναι πολύ λεπτές μεταξύ προστασίας της δημόσιας υγείας και βιωσιμότητας των επιχειρήσεων του τουρισμού αλλά και της εστίασης, κλάδοι που λειτουργούν αλληλένδετα. Γι’ αυτό το λόγο και από την έναρξη αυτής της κρίσης κατέθεσα αναλυτικό υπόμνημα προτάσεων για τον τουρισμό στη Χαλκιδική προς τον υπουργό Τουρισμού, ο οποίος φάνηκε να προτίθεται να υιοθετήσει πολλές από τις προτάσεις αυτές. Ωστόσο, τα μέτρα ενίσχυσης που λαμβάνει η κυβέρνηση δεν φαίνεται να φτάνουν στην καθημερινότητα των επιχειρήσεων, γεγονός που με κρατά συνεχώς σε επαγρύπνηση για περαιτέρω ανάληψη πρωτοβουλιών.


Ποια είναι τα σημαντικότερα προβλήματα που απασχολούν τον κόσμο; «Βλέπετε» εκτίναξη της ανεργίας στην περιοχή σας, δεδομένου ότι αρκετές ξενοδοχειακές μονάδες -μεγάλες που απασχολούσαν εκατοντάδες εργαζόμενους- έμειναν κλειστές;

Αύξηση της ανεργίας υπάρχει και θα υπάρξει εκτιμώ ακόμα μεγαλύτερη δεδομένων των συνθηκών. Στον τουριστικό κλάδο απασχολούνται ετησίως περίπου 1.000.000 εργαζόμενοι. Μιλάμε για νέους, για οικογενειάρχες, για συμπολίτες μας για τους οποίους μέσα σε λίγους μήνες ήρθαν τα «πάνω κάτω». Μπορεί να μιλήσει κάποιος για επιτυχία της κυβερνητικής πολιτικής στην οικονομία τη στιγμή που η ήδη υψηλή ανεργία αυξάνεται ακόμα περισσότερο; Χρειάζονται γενναία μέτρα προστασίας των θέσεων εργασίας για τα οποία ακούμε συνεχώς αλλά δυστυχώς βλέπουμε τα αντίθετα αποτελέσματα.

Σε λίγες ημέρες στη Σύνοδο Κορυφής οι ευρωπαίοι ηγέτες θα κληθούν να αποφασίσουν για το Ταμείο Ανάκαμψης, μέσω του οποίου η Ελλάδα θα ενισχυθεί με 32 δισεκατομμύρια ευρώ. Υπάρχουν αντιδράσεις. Πρόσφατα ο κ. Μητσοτάκης μέσω των Financial Times ξεκαθάρισε ότι η χώρα μας δεν θα δεχθεί επαχθείς όρους για το Ταμείο. Στο ΚΙΝΑΛ «βλέπετε» νέο μνημόνιο;

Αναφορικά με το ευρωπαϊκό σχέδιο ανάκαμψης έχω τοποθετηθεί στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής. Η ελληνική κυβέρνηση, με τη συνεργασία και των υπολοίπων πολιτικών δυνάμεων και των τοπικών φορέων, οφείλει να αξιοποιήσει τους πόρους αυτούς μέσω ενός συγκεκριμένου σχεδιασμού, που θα βασίζεται στον ρεαλισμό και στους τομείς υπεροχής της χώρας, ώστε να θέσει την οικονομία, μετά και το ισχυρό χτύπημα της υγειονομικής κρίσης του κορονοϊού, σε τροχιά ανάπτυξης, βασισμένης σε ένα νέο παραγωγικό μοντέλο.


Πώς αξιολογείτε τον ένα χρόνο αυτοδύναμης κυβέρνησης ΝΔ;

Καταρχάς, κατά το πρώτο εξάμηνο διακυβέρνησης της ΝΔ είχαμε νέα έξαρση των προσφυγικών ροών και ανάγκη αποτελεσματικής διαχείρισης του μεταναστευτικού. Παράλληλα, σημειώθηκε αναιμική ανάπτυξη, αντίθετα με τις προεκλογικές δεσμεύσεις της κυβέρνησης και ξεκίνησε μια νέα κρίση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Το δεύτερο εξάμηνο διακυβέρνησης ξεκίνησε με κλιμάκωση στα ελληνοτουρκικά και μια έντονη κρίση στον Έβρο, την οποία ομολογουμένως η κυβέρνηση χειρίστηκε αποτελεσματικά. Η δεύτερη αυτή χρονική φάση από τον Μάρτιο μέχρι σήμερα σημαδεύτηκε από την πανδημία του κορονοϊού, η υγειονομική διαχείριση της οποίας, με τη στήριξη των πολιτικών δυνάμεων και με τη συνέπεια των Ελλήνων πολιτών, ήταν και παραμένει παραδειγματική. Ωστόσο, ως προς την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πρωτοφανούς αυτής κρίσης στην οικονομία και στην κοινωνία, τα αποτελέσματα της όλης προσπάθειας δεν είναι ακόμα ορατά. Υπάρχουν ομάδες του παραγωγικού ιστού που έμειναν παντελώς εκτός των μέτρων στήριξης όπως οι αγρότες, αλλά και όσοι επιχειρείται να στηριχτούν όπως οι εργαζόμενοι και οι εργοδότες του τουριστικού κλάδου και του κλάδου της εστίασης δε βλέπουν προς το παρόν τα επιθυμητά αποτελέσματα. Δε μπορούμε επομένως να μιλήσουμε για ένα χρόνο μεταρρυθμίσεων αλλά για έναν χρόνο προκλήσεων στις οποίες καλείται να ανταπεξέλθει η κυβέρνηση. Κρίσιμος πολιτικός χρόνος για να εκτιμήσουμε συνολικά την κυβερνητική πολιτική θα είναι, θεωρώ, το προσεχές φθινόπωρο.


Το ΚΙΝΑΛ μοιάζει με πολύφερνη νύφη. Τον μεσαίο χώρο και τα στελέχη του διεκδικούν τόσο η ΝΔ όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ. Αυτόνομη πορεία μέχρι πότε; Εκτιμάτε πως στην συνδιάσκεψη του φθινοπώρου θα τεθεί και ζήτημα ηγεσίας, δεδομένου ότι ορισμένοι εντός κόμματος αμφισβητούν τις ηγετικές ικανότητες της κ. Γεννηματά;

Τα πυρά εκατέρωθεν αποδεικνύουν ότι ο χώρος μας συνεχίζει να αποτελεί το κέντρο του πολιτικού συστήματος. Είναι ξεκάθαρο ότι ακόμα και τώρα αποτελούμε μια αστείρευτη πηγή στελεχών που μπορούν να προσφέρουν. Ο χώρος μας όλα αυτά τα χρόνια πέρασε πολλά. Τώρα όμως βρισκόμαστε στη πιο κρίσιμη καμπή που θα καθορίσει το μέλλον μας. Αυτό που πρέπει να μας ενδιαφέρει σαν Κίνημα Αλλαγής είναι πώς από εδώ και πέρα θα καταφέρουμε να έχουμε μια δυναμική παρουσία. Σαφέστατα η συνδιάσκεψη θα αποτελέσει ένα crash test για το άμεσο μέλλον. Η συνδιάσκεψη έχει προγραμματικό χαρακτήρα και προφανώς δεν μπορεί να τεθεί θέμα ηγεσίας. Μέλημα όλων, σε κάθε περίπτωση πρέπει να είναι η άνοδος των ποσοστών μας και σε αυτή την κατεύθυνση πρέπει να κινηθούμε με σωστή και συνεπή στρατηγική.

Οι αποκαλύψεις για τις συνομιλίες Παππά, τα «μαγαζιά», τα «πολλά λεφτά» αλλά και εκείνες για τον κ. Καλογρίτσα αγγίζουν τον Αλέξη Τσίπρα; Εκτιμάτε πως ο πρώην πρωθυπουργός γνώριζε;

Δε μπαίνω ποτέ σε προσωπικό σχολιασμό και αντιπαράθεση. Εμπιστεύομαι τις αρμόδιες Αρχές και θεωρώ ότι θα κάνουν τη δουλειά τους. Πάγια θέση μου είναι ότι πρέπει να υπάρχει διαφάνεια και σεβασμός των δημοκρατικών αξιών στον δημόσιο διάλογο. Το πολιτικό σύστημα πρέπει να υπηρετεί αυτό τον σκοπό και στο τέλος είμαι σίγουρος ότι όποια και αν είναι η αλήθεια θα λάμψει.

* Δημοσιεύτηκε στη "ΜτΚ" στις 12.07.2020.

This page might use cookies if your analytics vendor requires them.