«Για τα ομόφυλα ζευγάρια η κυβέρνηση επιζητεί απλά τη ψήφο της αντιπολίτευσης για να περάσει το νομοσχέδιο» αναφέρει μιλώντας στη «ΜτΚ» ο αναπληρωτής γραμματέας της ΚΟ και βουλευτής ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Απόστολος Πάνας τονίζοντας ότι από την ηγεσία της Χαριλάου Τρικούπη δεν θα υπάρξει κομματική πειθαρχία κατά τη διαδικασία της ψηφοφορίας του νομοσχεδίου.
Ο κ. Πάνας δηλώνει ότι ο στόχος του κόμματός του για τις ευρωεκλογές είναι η δεύτερη θέση «με ένα τέτοιο ποσοστό που θα δημιουργήσει την προσδοκία μίας μεγάλης πολιτικής αλλαγής στις Εθνικές Εκλογές» όπως σημειώνει χαρακτηριστικά, ενώ δηλώνει πως υπάρχουν πολλά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και της Νέας Αριστεράς με τα οποία το κόμμα του θα μπορούσε να συνεργαστεί.
Η κυβέρνηση έκανε... ποδαρικό στη νέα χρονιά δρομολογώντας μία σειρά κρίσιμων νομοσχεδίων. Μετά την επιστολική ψήφο, την οποία καταψηφίσατε έρχεται το νομοσχέδιο για το γάμο των ομόφυλων ζευγαριών και της ίδρυσης μη κρατικών ΑΕΙ. Τι θα κάνει το ΠΑΣΟΚ;
Πράγματι η κυβέρνηση ξεκίνησε τη νέα χρόνια φέρνοντας στη Βουλή μία σειρά κρίσιμων νομοθετημάτων που από το περιεχόμενό τους, θα μπορούσε να πει κάποιος, ότι ήταν μία καλή ευκαιρία για ευρύτερες πολιτικές συναινέσεις. Για να γίνει όμως κάτι τέτοιο, απαιτείται ειλικρινής διάλογος και πραγματική διάθεση κάτι τέτοιο δυστυχώς όμως, δεν νομίζω ότι υφίσταται.
Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έχει αποφασίσει να πορευθεί, σε τόσο κρίσιμα ζητήματα, χωρίς εθνικό διάλογο με τα υπόλοιπα κόμματα, αναζητεί στην αντιπολίτευση τάσεις υποταγής και όχι συναίνεσης, κάτι που το είδαμε στην επέκταση της επιστολικής ψήφου και στις Εθνικές Εκλογές, όπου εξέλαβε το «ναι» επί της αρχής στο νομοσχέδιο ως ευκαιρία να μπλοφάρει και να παιδεύσει το ΠΑΣΟΚ και τα υπόλοιπα κόμματα στα επικοινωνιακά της σχέδια.
Το ίδιο προσπαθεί να κάνει για παράδειγμα στη θέση μας, για τα μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια, όπου μία εμβληματική και συνολική μεταρρύθμιση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, προσπαθεί να την περιχαρακώσει σε επιμέρους θέσεις μας.
Για εμάς προτεραιότητα είναι να ανοίξει άμεσα η συζήτηση, για το ποιο είναι το αντιστάθμισμα στήριξης των δημόσιων πανεπιστημίων, για να μπορούν να είναι ανταγωνιστικά και τα παιδιά του ελληνικού λαού να έχουν προοπτική, διότι σε αυτά θα σπουδάσουν στη συντριπτική τους πλειοψηφία, όπως εξάλλου συμβαίνει πανευρωπαϊκά.
Σε ό,τι αφορά τα ομόφυλα ζευγάρια η κυβέρνηση επιζητεί απλά τη ψήφο της αντιπολίτευσης για να περάσει το νομοσχέδιο.
Σε ό,τι αφορά το νομοσχέδιο για το γάμο των ομόφυλων και την τεκνοθεσία πληροφορίες αναφέρουν ότι σχεδόν το 1/3 της ΚΟ του κόμματος είναι κατά. Ο κ. Κασσελάκης ανακοίνωσε κομματική πειθαρχία κόντρα στην «αποχή» του κ. Μητσοτάκη. Εσείς; Θα υπάρξει «γραμμή» τελικά για το κόμμα σας;
Το ΠΑΣΟΚ είναι υπέρ της θεσμοθέτησης του πολιτικού γάμου των ομόφυλων ζευγαριών, άλλωστε κατά τη διάρκεια των χρόνων έχει ψηφίσει όλες τις ρυθμίσεις. Ωστόσο, μας ενδιαφέρουν και τα δικαιώματα των παιδιών, σε αυτό το πλαίσιο και με αυτό το γνώμονα, γίνεται μία ουσιαστική συζήτηση μέσα στη κοινοβουλευτική μας ομάδα, στην οποία συμμετέχω και εγώ, για να υπάρξει η καλύτερη δυνατόν ενημέρωση πάνω σε μία σειρά θεμάτων, όπως η επιστημονική τεκμηρίωση, η ενίσχυση κοινωνικών δομών και κοινωνικών και υπηρεσιών και φυσικά το θέμα της παρένθετης μητρότητας.
Είναι λογικό να γίνεται ενδελεχής συζήτηση με τους βουλευτές επί του νομοσχεδίου που κατατέθηκε. Ο πρόεδρός μας έχει ήδη δηλώσει, ότι δε θα υπάρξει κομματική πειθαρχία.
Οι δημοσκοπήσεις σας φέρνουν στη δεύτερη θέση, με χαμηλά ποσοστά ωστόσο όπως συμβαίνει και με τον ΣΥΡΙΖΑ και μία μεγάλη διαφορά με τη ΝΔ που είναι πρώτη και όπως φαίνεται κυριαρχεί στο πολιτικό σκηνικό. Σας προβληματίζει αυτό; Και πόσο ρεαλιστικός και εφικτός είναι να στείλετε τη ΝΔ στην αντιπολίτευση, όπως λέει ο κ. Ανδρουλάκης με μία τέτοια απόσταση;
Όλα τα έως τώρα δημοσκοπικά στοιχεία δείχνουν ότι το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής ανεβαίνει σταθερά και με συνέπεια. Κανείς δεν μπορεί όμως να πει, ότι οι κοινωνικοί συσχετισμοί αλλάζουν από τη μία στιγμή στην άλλη. Έτσι κι αλλιώς για να κερδίσεις ποσοστά πρέπει να κερδίσεις την εμπιστοσύνη των πολιτών.
Ο στόχος είναι να αντιμετωπίσουμε τον αντίπαλο που εμείς προσδιορίζουμε ως πολιτικό μας μέτωπο και αυτό δεν είναι άλλο από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Η κοινοβουλευτική μας παρουσία, η πολιτική δουλειά που γίνεται σε ολόκληρη τη χώρα, οι παρεμβάσεις μας σε βασικά θέματα που αφορούν την κοινωνία, μπορούν να διαμορφώσουν πλειοψηφικό ρεύμα.
Στο επιχείρημα ότι «το ΠΑΣΟΚ ανεβαίνει γιατί χάνει ο ΣΥΡΙΖΑ» τι απαντάτε; Παρακολουθείτε τις εξελίξεις στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης;
Το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, κατάφερε τόσο στις εθνικές όσο και στις αυτοδιοικητικές εκλογές να αφήσει θετικό αποτύπωμα, το οποίο ήταν επιστέγασμα και των προτάσεων που κατέθεσε ως πολιτικός χώρος, σε κάθε μία από αυτές τις εκλογικές διαδικασίες.
Προφανώς οι πολιτικές συγκυρίες επηρεάζουν πάντοτε και τη διαμόρφωση της κοινής γνώμης. Στο τέλος όμως αυτό που αξιολογείται είναι η ιδεολογική προσέγγιση και οι πολιτικές του κάθε χώρου. Η πορεία του ΣΥΡΙΖΑ αφορά πρωτίστως τους ψηφοφόρους και τα στελέχη του και από εκεί θα αξιολογηθεί.
Σε περίπου πέντε μήνες έχουμε ευρωεκλογές. Με ποιο διακύβευμα θα οδηγηθεί το ΠΑΣΟΚ στις ευρωκάλπες και ποιος είναι ο στόχος;
Προφανώς και οι ευρωεκλογές, έτσι όπως έχει διαμορφωθεί το πολιτικό σκηνικό στη χώρα μας αποτελούν σημαντικότατο σταθμό για την πορεία του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής. Ο στόχος μας είναι ξεκάθαρος και έχει προσδιοριστεί και από τον πρόεδρό μας, Νίκο Ανδρουλάκη: η δεύτερη θέση στις Ευρωεκλογές, με ένα τέτοιο ποσοστό που θα δημιουργήσει την προσδοκία μίας μεγάλης πολιτικής αλλαγής στις Εθνικές Εκλογές.
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ μάλιστα έχει προαναγγείλει πολιτικές πρωτοβουλίες μετά τις ευρωεκλογές για την ανασυγκρότηση της δημοκρατικής παράταξης. Τι είδους πρωτοβουλίες θα είναι αυτές και με ποιον τρόπο θα μπορούσε να υπάρξει συνεργασία με άλλους φορείς;
Το ΠΑΣΟΚ οφείλει να πάρει πρωτοβουλίες μετά τις ευρωεκλογές για την ανασυγκρότηση της Δημοκρατικής Παράταξης. Οι πρωτοβουλίες που προτείνουμε, είναι πολιτικές και αξιακές, δεν είναι ευκαιριακές δεν συναλλασσόμαστε με όρους εξουσίας, δεν πιστεύουμε σε ατελέσφορες συγκολλήσεις κορυφής, αλλά σε πραγματικές συνεργασίες με προγραμματικές συγκλίσεις, με γενναία ανοίγματα μέσα στην κοινωνία με πολιτικούς όρους.
Πιστεύω ακράδαντα ότι υπάρχουν πολλά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και της Νέας Αριστεράς, που θα μπορούσαμε να συνεργαστούμε μαζί τους, όπως επίσης ότι υπάρχουν άνθρωποι που θέλουν να ασχοληθούν με τον χώρο μας, αλλά απέχουν, γιατί δεν έχουν πειστεί ακόμα να εμπλακούν.
*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 04.02.2024