Για τα αποτελέσματα των εκλογών και τα στοιχήματα του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής το επόμενο διάστημα μιλά στη «ΜτΚ» ο Απόστολος Πάνας.
Ο βουλευτής Χαλκιδικής αναφέρεται στα προβλήματα που χρίζουν επίλυσης στο νομό του και υπογραμμίζει την αναγκαιότητα μετάβασης σε ένα νέο παραγωγικό μοντέλο.
Ποιο είναι το στοίχημα για το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής για την κοινοβουλευτική περίοδο που ξεκίνησε;
Το αποτέλεσμα των εκλογών της 25ης Ιουνίου υπογραμμίζει το χρέος μας να οικοδομήσουμε την σύγχρονη κεντροαριστερά απέναντι στη ΝΔ και να ισχυροποιήσουμε την καινούρια σχέση εμπιστοσύνης, που χτίσαμε με τον ελληνικό λαό. Γι’ αυτό και το διακύβευμα για το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής είναι να υπάρχει μία ισχυρή, υπεύθυνη, αξιόπιστη, γόνιμη και ωφέλιμη για τον τόπο αντιπολίτευση εντός και εκτός Βουλής, προσφέροντας μία άλλη εναλλακτική για το πώς μπορεί να κυβερνηθεί ο τόπος με κοινωνική δικαιοσύνη και συλλογική ευημερία. Να αρθρώσουμε μία ισχυρή και δομική αλλά ωφέλιμη για τον τόπο αντιπολίτευση, κομίζοντας δικές μας προτάσεις.
Πρόθεσή σας να ασκήσετε «αξιόπιστη αντιπολίτευση». Είναι εφικτός και ρεαλιστικός ο στόχος να γίνετε «αξιωματική αντιπολίτευση» και πότε το «βλέπετε» πιθανό;
Φυσικά και είναι εφικτός ο στόχος αυτός. Άλλωστε αυτό ακριβώς αποτυπώνει και η ανοδική μας πορεία. Το ΠΑΣΟΚ μεγαλώνει, ανανεώνεται και προχωρά, ενώ μάλιστα σε πολλούς νομούς το ΠΑΣΟΚ έχει αναδειχτεί δεύτερη δύναμη. Επομένως είναι θέμα χρόνου να συμβεί.
Ως κόμμα επιμένετε διεκδικείτε τη μετάβαση σε ένα νέο παραγωγικό μοντέλο. Με τι χαρακτηριστικά και πώς το οραματίζεστε αυτό;
Αρχικά για να επιτευχθεί η αναγκαία μετάβαση σε ένα νέο παραγωγικό μοντέλο θα πρέπει να υποστηρίζεται από ένα αποτελεσματικό κράτος, φιλικό στον πολίτη και στο επιχειρείν, που δεν θα κλείνει το μάτι σε ημετέρους και που θα θέτει στο χρονοντούλαπο της ιστορίας τις πελατειακές σχέσεις. Η παράταξή μας τάσσεται υπέρ της μετάβασης σε ένα νέο παραγωγικό μοντέλο, που θα στηρίζεται στην καινοτομία, στην εξωστρέφεια και στην ανταγωνιστικότητα στις διεθνείς αγορές, με πραγματικά και καθολικά κίνητρα για τις συνεργασίες των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και ειδικές γραμμές χρηματοδότησης για καινοτόμες επενδύσεις τους. Που θα λαμβάνει πολύ σοβαρά υπόψη το περιβάλλον και την κλιματική αλλαγή και θα αποσκοπεί στη δημιουργία νέων ποιοτικών τόσο ως προς τις απολαβές όσο και ως προς τις συνθήκες θέσεων εργασίας και που θα συμβάλει και στη μετάβαση απ' το brain drain στο brain gain.
Τι περιμένει η περιφέρειά σας, η Χαλκιδική από τη νέα κυβέρνηση;
Η Χαλκιδική αποτελεί μία από τις πιο πολυμορφικές Περιφερειακές Ενότητες τις χώρας κι επομένως τα ζητήματα, που πρέπει άμεσα να επιλυθούν, ποικίλουν ως προς το ύφος. Είναι ξεκάθαρη η παντελής έλλειψη ενός ενιαίου περιφερειακού σχεδιασμού και η απουσία ένταξης σοβαρών, μεγάλων παραγωγικών και αναπτυξιακών έργων από το Ταμείο Ανάκαμψης. Για παράδειγμα αναφέρω το σημαντικότατο πρόβλημα της εξασφάλισης των αναγκαίων υδατικών πόρων στο νομό Χαλκιδικής, το οποίο επιδεινώνεται με την αλματώδη αύξηση των απαιτήσεων νερού κατά τους μήνες της τουριστικής κίνησης. Επιβεβλημένες μάλιστα κρίνονται οι άμεσες ενέργειες για την στήριξη του Πρωτογενή Τομέα, τη βελτίωση της ποιότητας του Τουρισμού, τον επανασχεδιασμό του υγειονομικού χάρτη του Νόμου, τη στήριξη του μικρού και μεσαίου επιχειρηματία και την υποστήριξη των νέων, αποφεύγοντας την εξωτερική μετανάστευση.
Στις δεύτερες εκλογές αυτές του Ιουνίου το ΠΑΣΟΚ στην Χαλκιδική βρέθηκε στη δεύτερη θέση αφήνοντας πίσω το ΣΥΡΙΖΑ στην Τρίτη. Μάλιστα η περιφέρειά σας είναι μία από τις δέκα με αυτό το αποτέλεσμα. Τι μηνύματα λαμβάνετε από τον κόσμο;
Το ΠΑΣΟΚ στη Χαλκιδική από τη μη εκπροσώπηση στη Βουλή στις εκλογές του 2015 κατάφερε με σοβαρή και συστηματική δουλειά να κάνει την πολιτική υπέρβαση και να είναι από τις δέκα περιφέρειες που πλέον είναι δεύτερο κόμμα με το μεγαλύτερο μάλιστα ποσοστό στη Κεντρική Μακεδονία στις εκλογές της 25ης Ιουνίου. Για μένα αποτελεί και μία προσωπική δικαίωση, καθώς επέλεξα την πολιτική της ουσιαστικής παρουσίας και της αλήθειας των αποτελεσμάτων έναντι των πρόσκαιρων εντυπώσεων. Χαίρομαι που οι συμπολίτες μου στήριξαν αυτή τη προσπάθεια.
Ποιος αξιολογείτε τα αποτελέσματα των εκλογών; Είδαμε μία μετατόπιση της ΝΔ στον χώρο του κέντρου, εκεί που το ΠΑΣΟΚ επιδιώκει να πρωταγωνιστήσει και πάλι.
Η μετατόπιση του πολιτικού άξονα προς τη δεξιά, με ενίσχυση μάλιστα ακραίων πολιτικών κομμάτων και μορφωμάτων, είναι κάτι που πρέπει να μας ανησυχήσει και πρέπει ουσιαστικά να αξιολογηθεί κι όχι η άδοξη προσπάθεια της ΝΔ να αποδείξει με τεχνάσματα πως πρεσβεύει τον κεντρώο χώρο και όχι τον συντηρητικό.
Πώς σχολιάζετε την παραίτηση Τσίπρα που δρομολόγησε εξελίξεις στο εσωτερικό της αξιωματικής αντιπολίτευσης; Θεωρείτε πως ήρθε η στιγμή για το ΠΑΣΟΚ, ώστε να κάνει την ανατροπή των συσχετισμών;
Καθώς η παραίτηση του Αλέξη Τσίπρα δεν αλλάζει τον στρατηγικό στόχο της παράταξής μας, δε χρειάζεται να σχολιάσουμε τα εσωτερικά άλλου κόμματος. Για εμάς στο ΠΑΣΟΚ παραμένει υποχρέωσή μας η σκληρή δουλειά, ώστε να οικοδομήσουμε ξανά μία σύγχρονη κεντροαριστερά, η οποία με αρχές και αξίες θα μπορέσει να πρωταγωνιστήσει ξανά.
Τι μηνύματα λαμβάνετε για τον τουρισμό; Και φέτος στην Χαλκιδική επικρατεί η εικόνα των παραλιών που καταλαμβάνονται από ξαπλώστρες και εγκαταστάσεις, ενώ και οι τιμές σε πολλές περιπτώσεις είναι απλησίαστες.
Οι τουριστικές επιδόσεις μέχρι στιγμής της Χαλκιδικής είναι -αν όχι χειρότερες- ίδιες με τις αντίστοιχες του 2022. Όμως η ακρίβεια συνεχίζει να αποτελεί μόνιμο αγκάθι για κέρδη και πολίτες, καθώς έχει παρασύρει τις τιμές προς τα πάνω, ενώ αντίστοιχα έχει μειώσει δραματικά την αγοραστική δύναμη, ενώ το κόστος παραγωγής έχει εκτοξευθεί. Η εικόνα της Χαλκιδικής πρέπει να εκπέμπει την ανάλογη ποιότητα σε όλα τα επίπεδα και πιστεύω ότι γίνονται τεράστιες προσπάθειες προς αυτή τη κατεύθυνση κυρίως όμως από τον ιδιωτικό τομέα.
Συγχρόνως όμως όπως έχω επισημάνει πολλές φορές πως ο τουρισμός μέχρι τώρα στην Χαλκιδική στηρίζεται στο δίπτυχο «Ήλιος και Θάλασσα», γεγονός το οποίο πρέπει να διαφοροποιηθεί. Η χάραξη μίας πολύ-επίπεδης στρατηγικής και ποιοτικότερης αναβάθμισης των δημοσίων υποδομών θα συμβάλουν όχι μόνο στην επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου και στην μεγιστοποίηση του οφέλους για την περιοχή, αλλά και στην αναβάθμιση του ίδιου του τουριστικού προϊόντος. Η Χαλκιδική έχει όλα τα εφόδια για να ξεφύγει από το μονοδιάστατου μοντέλου μαζικού τουρισμού και να περάσει σε ένα νέο μοντέλο βιώσιμου τουρισμού όλον τον χρόνο.
*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 16.07.2023