Την ανάκαμψη της τοπικής αγοράς και της οικονομίας φαίνεται πως περίμεναν μετά τις «μαύρες» μέρες του lockdown οι έμποροι των περιοχών της Ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης και αντ’ αυτού βλέπουν τους πελάτες τους να «μεταναστεύουν» στην Τουρκία για τις αγορές τους και τον τζίρο των καταστημάτων τους στα... τάρταρα. Η περίπτωση του αστυνομικού από την Αλεξανδρούπολη που πήγε με τη φίλη του για ψώνια στην Αδριανούπολη είναι μόνο μία από τις χιλιάδες που καταγράφονται όλο το χρόνο και ήρθε στο φως εξαιτίας της σύλληψής τους από τις τουρκικές αρχές όταν κατά λάθος προσέγγισαν σε απαγορευμένη ζώνη.
Τι κι αν οι μνήμες είναι νωπές από τις τραγικές στιγμές που έζησε ο Εβρος όταν η Τουρκία «έσπρωξε» στα σύνορα δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες,.. Τι κι αν όλοι στον Έβρο θυμούνται ακόμα την περιπέτεια δύο στελεχών του στρατού όταν από λάθος πέρασαν τα σύνορα στη διάρκεια περιπολίας και τους έπιασε η τουρκική στρατοχωροφυλακή. Οι κάτοικοι των ακριτικών περιοχών κατά εκατοντάδες, κυρίως τα Σαββατοκύριακα και τις αργίες, περνούν τα σύνορα για φθηνά ψώνια και διασκέδαση στην Αδριανούπολη και στις άλλες τουρκικές πόλεις κοντά στη μεθόριο...
Το τελευταίο διάστημα μάλιστα παρατηρείται όλο και συχνότερα η μαζική εξόρμηση Ελλήνων από πόλεις της Θράκης και της Ανατολικής Μακεδονίας στη γειτονική αγορά της Τουρκίας και συγκεκριμένα στην Αδριανούπολη. Λίγες μόνο ώρες και μερικά χιλιόμετρα μακριά, η Αδριανούπολη αποτελεί έναν καταναλωτικό παράδεισο για τους Έλληνες που σπεύδουν να την επισκεφτούν προκειμένου να πραγματοποιήσουν αγορές αγαθών με λιγότερα χρήματα.
Σε πρόσφατο δημοσίευμα της ιστοσελίδας kavalanews.gr, γίνεται λόγος για μαζική επιστροφή εκδρομέων το Σαββατοκύριακο από την Τουρκία. Μάλιστα, έξι λεωφορεία ξεκίνησαν από πόλεις της Ανατολικής Μακεδονίας με τελικό προορισμό την Αδριανούπολη, όπου και οι εκδρομείς διανυκτέρευσαν σε ξενοδοχείο της πόλης και επέστρεψαν την επόμενη μέρα. Φυσικά, η επίσκεψη των Ελλήνων στη γειτονική Τουρκία με σκοπό την αγορά αγαθών, ακόμη και τροφίμων δεν είναι ένα πρωτοεμφανιζόμενο φαινόμενο, παρόλα αυτά στην παρούσα χρονική στιγμή, μετά τις βαριές επιπτώσεις των lockdown στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, δυσκολεύει ακόμη περισσότερο την «ανάνηψη» των τοπικών εμπορικών καταστημάτων. Οι πρόεδροι των Εμπορικών Συλλόγων Ορεστιάδας και Αλεξανδρούπολης και ο πρόεδρος του Εμπορικού Επιμελητηρίου Ξάνθης, μιλώντας στο makthes.gr, εκφράζουν την ανησυχία τους για την κατάσταση και την απογοήτευσή τους για την στάση των συντοπιτών τους.
«Μεγάλο δυστύχημα», χαρακτηρίζει η πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ορεστιάδας, Φιλιώ Μυλωνά, το καταναλωτικό κύμα που έχει δημιουργηθεί και κατευθύνεται προς την αγορά της Τουρκίας. Η ίδια μετρώντας 46 χρόνια στο χώρο του εμπορίου δηλώνει ότι δεν πρόκειται για ένα φαινόμενο των ημερών, αλλά κρατεί εδώ και πολλά χρόνια. «Με πονάει απίστευτα η αντιμετώπιση κάποιων Ελλήνων. Τις προηγούμενες μέρες η αγορά ήταν άδεια, κλείνει το ένα κατάστημα μετά το άλλο. Τόσο καιρό είχαμε ως ανασταλτικό παράγοντα την πανδημία, φοβόμασταν και είχαμε κλειστεί στα σπίτια μας και τώρα τα έχουν ξεχάσει όλα αυτά και ξαφνικά εκεί δε φοβούνται. Στο βωμό του προσωρινού κέρδους θυσιάζουμε τα πάντα», υποστηρίζει η κ. Μυλωνά και προσθέτει ότι τέτοιου είδους επιλογές μόνο κακό θα προκαλέσουν στην οικονομία του τόπου και στο μέλλον των ίδιων τους των παιδιών.
Η τιμή της λίρας που καθημερινά κατρακυλά σε συνδυασμό με το ποσό των 175 ευρώ που επιτρέπεται για αφορολόγητες αγορές από την Τουρκία αποτελούν ένα ακαταμάχητο θέλγητρο για το ελληνικό αγοραστικό κοινό.
Η Βίβιαν Κουρμπανιάν, πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αλεξανδρούπολης βλέπει και αυτή τις χαμηλές ταχύτητες με τις οποίες κινείται η αγορά της πόλης. «Η αγορά της Αλεξανδρούπολης αντιμετωπίζει μεν λιγότερα προβλήματα σε σχέση με άλλες πόλεις, γιατί είναι μεγαλύτερη και προσφέρει ποικιλία προϊόντων, όμως και τα 50 ευρώ που θα αφήσουν στην Τουρκία είναι χάσιμο για εμάς», λέει η ίδια. «Σε αυτή τη δύσκολη συνθήκη καλό είναι οι πολίτες να στηρίζουν την τοπική κοινωνία κι εμείς βλέπουμε κάθε Σαββατοκύριακο να φεύγουν λεωφορεία για την Αδριανούπολη. Η ελληνική κυβέρνηση οφείλει να πραγματοποιεί στα σύνορα εντατικότερους ελέγχους στα ποσά των αγορών που γίνονται στην Τουρκία», προσθέτει η κ. Κουρμπανιάν.
Ισχυρό το πλήγμα και στην αγορά της Ξάνθης
Τα συνεχόμενα lockdown σε εθνικό και σε τοπικό επίπεδο έπληξαν επί 10 μήνες την αγορά της Ξάνθης που κατά διαστήματα χτυπήθηκε έντονα από τον κορονοϊό και η οποία περίμενε το διάστημα της άρσης των μέτρων για να ανακάμψει. Ωστόσο, η πόλη με το μεγαλύτερο και φημισμένο παζάρι στην Ελλάδα βλέπει την κίνηση στην αγορά σε κάθοδο με τον πρόεδρο του Εμπορικού Επιμελητηρίου, Στέλιο Μωραΐτη, να κρίνει δύσκολη την κατάσταση. «Το παζάρι της Ξάνθης αποτελούσε την ατραξιόν της περιοχής. Πριν τον κορονοϊό έρχονταν γι΄αυτό και μόνο περισσότερα από 50 λεωφορεία, ακόμη και από την κεντρική Ελλάδα», δηλώνει στο makthes.gr.
«Πλέον θεωρούν ότι υπάρχουν ευκαιρίες στην Αδριανούπολη, εξαιτίας της κατάρρευσης της τιμής στην τουρκική λίρα. Όμως τα περισσότερα προϊόντα στην Τουρκία είναι κι αυτά εισαγόμενα, όσο φθηνά και να τα πουλήσουν έχουν ακόμη κόστος», προσθέτει ο κ. Μωραΐτης, ενώ συνεχίζει υποστηρίζοντας ότι η τοπική αγορά και οικονομία δεν μπορεί να επανέλθει αν δεν εφαρμοστούν συγκεκριμένα μέτρα στήριξης για τους επιχειρηματίες, όπως είχαν θεσπιστεί και στην περίοδο των lockdown.