ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Appodixi: Έρχεται μπόνους έως και 3.000 ευρώ στους πολίτες που καταγγέλουν φοροδιαφυγή και «μαϊμού» αποδείξεις

MakThes Team31 Οκτωβρίου 2023

Χρηματική αμοιβή θα λαμβάνουν οι πολίτες που καταγγέλλουν περιπτώσεις φοροδιαφυγής μέσω της εφαρμογής Αppodixi, η οποία δίνει τη δυνατότητα στους φορολογούμενους να ελέγχουν τη γνησιότητα των αποδείξεων που λαμβάνουν. Σύμφωνα με πληροφορίες, το μπόνους μπορεί να φθάνει και τα 3 χιλιάδες ευρώ!

Η οικονομική επιβράβευση καθιερώνεται αρχικά για τις καταγγελίες που γίνονται στην εφαρμογή Appodixi και σε δεύτερο χρόνο θα εφαρμοστεί και για όσους καταγγέλλουν περιπτώσεις φοροδιαφυγής, λαθρεμπορίου και διαφάνειας στην νέα ψηφιακή πλατφόρμα της ΑΑΔΕ η οποία άνοιξε για τους πολίτες χθες Δευτέρα (30/10).

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, περισσότεροι από 215.000 φορολογούμενοι έχουν εγκαταστήσει την εφαρμογή Appodixi στο κινητό τους με τις καταγγελίες που έχουν γίνει μέχρι στιγμής για αποδείξεις να υπερβαίνουν τις 135.000 εκ των οποίων 75.000 είναι ανώνυμες και 55.000 επώνυμες.

Η νέα ψηφιακή πλατφόρμα για τις «Καταγγελίες πολιτών» είναι διαθέσιμη στην ψηφιακή πύλη myAADE (myaade.gov.gr) στη διαδρομή Εφαρμογές/Δημοφιλείς Εφαρμογές/Καταγγελίες Πολιτών και δίνει πλέον τη δυνατότητα στους ενδιαφερόμενους να υποβάλλουν αυτοματοποιημένα τις καταγγελίες και πληροφορίες τους, επώνυμα ή ανώνυμα, επιλέγοντας μία ή περισσότερες από τις εξής θεματικές κατηγορίες:

  1. Διαφθορά – παραβάσεις ακεραιότητας
  2. Φορολογικές παραβάσεις
  3. Τελωνειακές παραβάσεις

Οι καταγγελίες και πληροφορίες που υποβάλλονται μέσω της πλατφόρμας διοχετεύονται αυτόματα, ανάλογα με το αντικείμενό τους, στις αρμόδιες ελεγκτικές υπηρεσίες για περαιτέρω διερεύνηση, καθώς και στη Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων, όταν οι υποθέσεις αφορούν θέματα αρμοδιότητάς της.

Σύμφωνα με την ΑΑΔΕ, η πλατφόρμα αποτελεί ένα σημαντικό εργαλείο στην προσπάθεια αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής, φοροαποφυγής, λαθρεμπορίας και φαινομένων διαφθοράς, διευκολύνοντας την ενεργό συμμετοχή των πολιτών καθώς:

  • Εξοικονομούνται πόροι από την αυτοματοποίηση της διαδικασίας θεματικής ταξινόμησης των πληροφοριών.
  • Ενισχύεται η διαφάνεια κατά τη διαχείριση των πληροφοριών, μέσω της συστημικής καταγραφής και παρακολούθησής τους.
  • Βελτιστοποιείται η πληροφόρηση προς την ΑΑΔΕ, για τα είδη και τις τάσεις των παραβατικών συμπεριφορών.
  • Αξιοποιούνται οι πληροφορίες σε συνδυασμό με τα κριτήρια ανάλυσης κινδύνου για τη διενέργεια στοχευμένων επιχειρησιακών δράσεων. Τα βήματα

Πώς λειτουργεί η εφαρμογή

Οι φορολογούμενοι, έχοντας τη σχετική εφαρμογή στο κινητό τους, μπορούν, μέσω της κάμερας του κινητού, να σκανάρουν τον κωδικό QR της απόδειξης.

Ανάλογα με την κατάσταση της απόδειξης, η εφαρμογή παράγει τα εξής μηνύματα:

■ Η απόδειξη έχει διαβιβαστεί στην ΑΑΔΕ. Στην περίπτωση αυτήν εμφανίζονται τα στοιχεία της απόδειξης (αριθμός ταμειακής, ΑΦΜ επιχείρησης, αριθμός απόδειξης, ημερομηνία και ώρα έκδοσης της συναλλαγής, αξία συναλλαγής ΦΠΑ και στις συναλλαγές με πρατήρια καυσίμων την ποσότητα και το είδος του καυσίμου). Στην περίπτωση αυτήν ελέγχεται αν τα στοιχεία που εμφανίζονται στην εφαρμογή είναι τα ίδια με αυτά που εμφανίζονται στην απόδειξη. Εάν δηλαδή η αξία που αναγράφεται στην απόδειξη είναι ίδια με την αξία που έχει διαβιβαστεί στην ΑΑΔΕ. Εάν υπάρχει διαφορά, αυτό σημαίνει ότι πιθανότατα έχει γίνει επέμβαση στον φορολογικό μηχανισμό της επιχείρησης, ώστε άλλο ποσό να εμφανίζει στην απόδειξη στον πελάτη και άλλο -μικρότερο- ποσό να διαβιβάζει στην ΑΑΔΕ.

■ Η ταμειακή είναι δηλωμένη, αλλά η απόδειξη δεν έχει ακόμα διαβιβαστεί στην ΑΑΔΕ. Στην περίπτωση αυτήν αναφέρονται η ημερομηνία και η ώρα, πέραν της οποίας η απόδειξη θα έπρεπε να είχε διαβιβαστεί στην ΑΑΔΕ. Εάν η απόδειξη έχει εκδοθεί πριν από αυτό το χρονικό σημείο, υποδεικνύεται η αναφορά για μη διαβίβαση της απόδειξης.

■ Ο κωδικός QR δεν μπορεί να διαβαστεί ή η ταμειακή δεν είναι δηλωμένη ή δεν είναι ενεργή. Στην περίπτωση αυτήν υποδεικνύεται η υποβολή αναφοράς στην εφαρμογή.

Για να αναφέρει την απόδειξη, ο κάθε πολίτης μπορεί να ακολουθήσει τα εξής βήματα:

  • τραβάει φωτογραφία της απόδειξης
  • εισάγει τον λόγο αναφοράς, υπό μορφή πεδίου Λίστας Επιλογών (με δυνατότητα επιλογής μιας τιμής)
  • προσθέτει όποιες παρατηρήσεις θέλει
  • επιλέγει αν θα πραγματοποιήσει ανώνυμη ή επώνυμη καταγγελία.

Αλλάζει η φορολόγηση των επαγγελματιών

Το μπόνους προανήγγειλε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης κατά την παρουσίαση της νέας ψηφιακής πλατφόρμας καταγγελιών της ΑΑΔΕ. Ο ίδιος προανήγγειλε σημαντικές αλλαγές στον τρόπο φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών, με τις σχετικές ρυθμίσεις να περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο που θα παρουσιαστεί αύριο στο υπουργικό συμβούλιο.

Ο κ. Χατζιδάκης έδωσε το πνεύμα των αλλαγών, τονίζοντας ότι «δεν μπορεί οι εργοδότες ελεύθεροι επαγγελματίες να πληρώνουν λιγότερο φόρο από τους υπαλλήλους που απασχολούν οι οποίοι μάλιστα αμείβονται με τον κατώτατο μισθό».

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με στοιχεία της ΑΑΔΕ μόλις δυο στους 10 ελεύθεροι επαγγελματίες δηλώνουν εισόδημα πάνω από 9.100 ευρώ το χρόνο το οποίο αντιστοιχεί στο εισόδημα ενός εργαζομένου ο οποίος παίρνει 650 ευρώ καθαρά το μήνα για 14 μήνες, στον ιδιωτικό τομέα.

Προφανώς με το νομοσχέδιο θα εισαχθεί ένας νέος τρόπος υπολογισμού ενός ελάχιστου «τεκμαρτού εισοδήματος» για τους ελεύθερους επαγγελματίες - που θα είναι μαχητός - αλλά θα τεκμαίρει πως δεν μπορεί ο επαγγελματίες να κερδίζει λιγότερα από το ύψος του εκάστοτε κατώτατου μισθού.

This page might use cookies if your analytics vendor requires them.