ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

ΑΠΘ: Άμεσα προσεισμικό έλεγχο των κτηρίων ζητούν οι φοιτητές - «Δεν θα παίζουν με τις ζωές μας»

Έλενα Καραβασίλη13 Ιουνίου 2023

Τον άμεσο έλεγχο στατικότητας των κτηρίων του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης ζητούν οι φοιτητές, καθώς όπως τόνισαν στο πλαίσιο σημερινής συνέντευξης τύπου, «Μετά τον εγκληματικό σεισμό σε Τουρκία και Συρία που φέτος αντικρίσαμε που χάθηκαν 50.000 ανθρώπινες ζωές, είναι ακόμη πιο απαράδεκτο να μην λαμβάνεται κανένα μέτρο αντισεισμικής θωράκισης των κτιρίων, ούτε καν στατικός έλεγχος».

Σύμφωνα με στοιχεία που είχε φέρει στο φως της δημοσιότητας η «ΜτΚ» τον Μάρτιο του 2023, το 2003 ήταν η τελευταία φορά που ομάδα εξειδικευμένων καθηγητών του Τ.Π.Μ. του Α.Π.Θ., στο πλαίσιο προγράμματος της Π.Κ.Μ., προέβη σε «ταχύ οπτικό» προσεισμικό έλεγχο όλων των κτιρίων του Α.Π.Θ., με σκοπό την κατάταξή τους (Α΄ Φάση) για τον αναγκαίο και εστιασμένο δευτεροβάθμιο έλεγχο (Β΄ Φάση).

Η Χριστίνα Σταμούλη, πρόεδρος του φοιτητικού συλλόγου του τμήματος Χημείας στο ΑΠΘ και μέλος της εκτελεστικής γραμματείας του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών τόνισε ότι «Οι ασκήσεις σεισμού που έγιναν στη Σχολή Θετικών Επιστημών αποδεικνύουν την τραγική κατάσταση! Δεν λειτουργεί καν το σύστημα προειδοποίησης για εκκένωση του κτιρίου, με αποτέλεσμα να βγάζουν τους φοιτητές με μια κόρνα από τις αίθουσες! Είναι απαράδεκτο και τουλάχιστον ειρωνικό για εμάς τους φοιτητές το γεγονός ότι ενώ οι ανάγκες για τις υποδομές και την κατάσταση των κτιρίων είναι πάνω από 20 εκατομμύρια ετησίως αυτή τη στιγμή δίνονται μόνο 2 εκατομμύρια που ακόμη και αυτά πολλές φορές χρειαζόμαστε κιάλια για να τα δούμε, αφού για παράδειγμα έχουν να δοθούν πάνω από 1,5 χρόνο. Και τα αποτελέσματα στις σχολές μας είναι παραπάνω από φανερά, με την ελλιπή υποχρηματοδότηση να έχει πλέον χτυπήσει κόκκινο».

Η ίδια μιλώντας για τις υποδομές του πανεπιστημίου, ανέφερε επίσης ότι κάθε φορά που βρέχει η κεντρική βιβλιοθήκη του ΑΠΘ πλημμυρίζει και αυτό συμβαίνει και στο υπόγειο των Πολιτικών Μηχανικών, του Πολυτεχνείου, «μιας από τις καλύτερες σχολές με βάσει τα rankings, όμως μάλλον τα κριτήρια δεν αφορούν την ποιότητα σπουδών αλλά το αν υπάρχει άμεση σύνδεση με τις επιχειρήσεις και το αν παράγεται η κατάλληλη έρευνα για τις ανάγκες τους, όπως είχε γίνει με το drone που έφτιαξαν οι φοιτητές και χρησιμοποιήθηκε για το ΝΑΤΟ».

Η Χριστίνα Σταμούλη εκπροσωπώντας φοιτητές του ΑΠΘ υπογράμμισε πως «Δεν θα ανεχτούμε οι σχολές μας να γίνουν νέες κοιλάδες των Τεμπών. Πρυτανεία και κυβέρνηση πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Για ακόμα μια φορά το πανεπιστήμιο βλέπει τις ανάγκες των φοιτητών ως κόστη. Δεν ανεχόμαστε οι ζωές μας να μπαίνουν στο ζύγι των κερδών τους. Δεν θα επιτρέψουμε να χύνουν κροκοδείλια δάκρυα στα εγκλήματα που θα έρθουν».

Στις διεκδικήσεις των φοιτητών είναι:

• Να πραγματοποιηθούν στατικοί έλεγχοι σε όλα τα κτίρια του ΑΠΘ και να παρθούν μέτρα αντισεισμικής, αντιπλημμυρικής και αντιπυρικής προστασίας με ευθύνη του κράτους & του πανεπιστημίου

• Σχέδιο αντιμετώπισης όλων των πιθανών δευτερογενών επιδράσεων σε περίπτωση σεισμού σε ό,τι αφορά στην εργαστηριακή – ερευνητική υποδομή (πχ. πυρκαγιές, διαφυγή τοξικών ή επικίνδυνων ρύπων, κλπ). Εγκατάσταση συστημάτων παροχής της ηλεκτροδότησης σε περίπτωση διακοπής της από το δίκτυο. Συστήματα με ειδικούς αισθητήρες για την αυτοματοποιημένης παύση πιθανής ανεξέλεγκτης παροχής αγωγών δικτύων (πχ φυσικού αερίου κ.ά.).

• Αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για να αναβάθμιση των υποδομών και των εγκαταστάσεων του πανεπιστημίου

• Αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων αιθουσών, εισόδων και εξόδων σε όλο το Campus

• Τοποθέτηση κλιματισμού, εξαερισμού σε όλες τις αίθουσες και τα εργαστήρια, καθώς και όλων των αναγκαίων μέσων πυρόσβεσης!

«Μόλις το 2% των φοιτητών εξυπηρετείται στις εστίες»

Από την πλευρά του ο Αναστάσης Πολυχρονιάδης, μέλος του διοικητικού συλλόγου της ΣΟΦΕΘ υπογράμμισε πως «Οι εστίες καλύπτουν μόλις το 2% των αναγκών των φοιτητών του ΑΠΘ. Διαχρονικά ευθύνη έχουν όλες οι κυβερνήσεις που έβαζαν εργολάβους από την πίσω πόρτα και παρέδωσαν τα πιο ζωτικά στοιχεία για τους φοιτητές όπως είναι η σίτιση, στέγαση και καθαριότητα. Σε μια περίοδο εξεταστικής είναι πολλά τα προβλήματα. Στις εστίες έχουμε κοινόχρηστα μπάνια που δεν κλειδώνουν και δεν επαρκούν. Επίσης, αντιμετωπίζουμε σοβαρότατα προβλήματα με το Ίντερνετ σε μια περίοδο που είναι απαραίτητο για όλους μας. Διεκδικούμε την ανέγερση νέων εστιών χωρίς ΣΔΙΤ, την αναβάθμιση των υπαρχόντων εστιών και την αξιοποίηση των χώρων του πανεπιστημίου προς εξυπηρέτηση των φοιτητικών αναγκών».

«Έχουν γίνει έργα – Απαιτείται χρηματοδότηση»

Ο πρύτανης του ΑΠΘ Δημήτρης Κωβαίος επεσήμανε στο makthes.gr ότι τα προβλήματα στατικότητας των κτηρίων είναι διαχρονικά και «δεν λύνονται μέσα σε μία ημέρα. Ήδη στο κεντρικό κτήριο διοίκησης έχουν γίνει όσες ενέργειες μπορούσαν ώστε σε κάθε όροφο του κτηρίου διοίκησης να υπάρχουν χώροι ασφαλείς από φωτιά. Έχουμε αλλάξει όλες τις πόρτες με πυράντοχες και έχουμε πυροσβεστήρες σε όλα τα σημεία. Επίσης, υπάρχει σχέδιο άμεσης αντίδρασης σε περίπτωση πυρκαγιάς ή σεισμούς. Παράλληλα βέβαια βρίσκεται σε εξέλιξη μελέτη για την πλήρη μετατροπή του κτηρίου αυτού σε σύγχρονο». 

Σημειώνεται βέβαια ότι παρότι για το κτήριο διοίκησης έχει ξεκινήσει η μελέτη, απαιτείται μία πενταετία για την υλοποίηση του έργου και με την προϋπόθεση όπως τονίζει ο πρύτανης του ΑΠΘ ότι «είναι απαραίτητο να βρεθεί η χρηματοδότηση για το έργο που απαιτεί εκατομμύρια ευρώ». Υπογράμμισε ότι «έχουν γίνει έργα για την μεγαλύτερη ασφάλεια του κτηρίου διοίκησης και θα ακολουθήσουν φυσικά και έλεγχοι και παρεμβάσεις σε άλλα κτήρια του ΑΠΘ. Προσπαθούμε με τις δυνατότητες που έχουμε να προχωρούμε σε άμεσες παρεμβάσεις για την ασφάλεια φοιτητών και εργαζομένων», κατέληξε ο κ. Κωβαίος.

Υπενθυμίζεται βέβαια ότι και τα Πανεπιστήμια εντάσσονται στο πρόγραμμα προσεισμικών ελέγχων σε δημόσια κτήρια που τρέχει το ΤΕΕ σε συνεργασία με τον ΟΑΣΠ.

This page might use cookies if your analytics vendor requires them.