Ερευνητές και επιστήμονες από ένα διαφορετικό πεδίο από αυτό που εντοπίζουμε το τελευταίο διάστημα, από τις Ανθρωπιστικές Σπουδές, βγαίνουν μπροστά και χαράζουν ένα καινοτόμο, εξωστρεφές και διατμηματικό σχεδιασμό που ανοίγει την αυλαία του αυτές τις ημέρες και εκτείνεται χρονικά όλο το έτος 2021. Η παρουσίασή του σχεδιασμού έγινε διαδικτυακά, με τον πρόεδρο της Επιτροπής του ΑΠΘ για το 1821, και Πρόεδρο του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας, καθηγητή Βασίλειο Γούναρη να αναφέρεται στην προσαρμογή των δράσεων στις νέες συνθήκες, που όχι μόνο δεν περιόρισαν τις φιλοδοξίες του πανεπιστημίου, αλλά ενισχύουν το μήνυμα «που θα εκπέμψει, θα διαβαστεί και θα αποκωδικοποιηθεί τα χρόνια που θα έρθουν, δίνοντας βαρύτητα στην ιστορία του ΑΠΘ και στην κρισιμότητα της περιόδου της πανδημίας».
Εξωστρέφεια και επιστημονική παρουσία
Ερευνητές, επιστήμονες, καθηγητές και φοιτητές θα έχουν τον πρωταγωνιστικό ρόλο καθώς είναι και εκείνοι που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του πανεπιστημίου και που ανέπτυξαν τις δικές τους προτάσεις για τις δράσεις που περιλαμβάνουν «εκδηλώσεις επιστημονικές και καλλιτεχνικές, συμβολικές και εορταστικές, παραδοσιακές και καινοτόμες, και που στοχεύουν στην εξωστρέφεια με το ευρύ κοινό της πόλης» σύμφωνα με τον Παναγιώτη Γκλαβίνη, Γραμματέα της Επιτροπής ΑΠΘ για το 1821, καθηγητή του τμήματος Νομικής.
«Το ΑΠΘ κατέχει μία προνομιακή θέση για το επετειακό έτος 2020, συνδυάζει την ιδιότητα του ακαδημαϊκού ιδρύματος που ορίζεται από την ερευνητική δραστηριότητα, όσο και του δημόσιου φορέα που συνδιαλέγεται με την κοινωνία», όπως τόνισε από την πλευρά του ο Νίκος Παπαϊωάννου, πρύτανης του ΑΠΘ, ο οποίος έκανε λόγο για ««χρέος του ΑΠΘ η διοργάνωση εκδηλώσεων τιμής για το επετειακό έτος 2021».
«Το μεγαλύτερο πνευματικό ΑΕΠ της χώρας»
Το ΑΠΘ αποτελεί το πρώτο πανεπιστήμιο της χώρας που επισήμως διοργανώνει συγκεκριμένο και ολοκληρωμένο πρόγραμμα δράσης για το επετειακό έτος 2021. Οι εκδηλώσεις, όπως δήλωσε σε ερώτηση του «Makthes.gr» ο κ. Γκλαβίνης, καλύπτονται από πόρους του πανεπιστημίου και χορηγίες στη δημιουργία ενός νέου ιστορικού τόμου υπό τον καθηγητή κ. Γούναρη και της έκθεσης που θα πραγματοποιηθεί στο Μακεδονικό Μουσείο και θα φιλοξενήσει έργα καλλιτεχνών του ΑΠΘ.
Ο κ. Παπαιωάννου αναφέρθηκε στην πολυεπίιπεδη παρουσία του μεγαλύτερου πανεπιστημίου της χώρας, λέγοντας πως το «ΑΠΘ έχει σημαντική παρουσία τόσο από οικονομικής άποψης, καθώς είμαστε εκείνοι με τη μεγαλύτερη συμμετοχή στο ΑΕΠ της Βορείου Ελλάδος, αλλά κυρίως λόγω του μεγαλύτερου πνευματικού ΑΕΠ στην Ελλάδα και ιδιαίτερα στη Θεσσαλονίκη. Άρα, λοιπόν οι πολυσχιδείς δράσεις μας πραγματικά καλύπτουν τον κάθε πολίτη και την προσέγγισή του πάνω στο θέμα, είτε είναι ιστορική, ιδεολογική, είτε νομική, πολιτική ακόμα και καλλιτεχνική, μπορεί εύκολα να αναζητήσει και να βρει τις ανάλογες δράσεις».
*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 13 Δεκεμβρίου 2020