ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

ΑΠΘ: Έλλειψη σε επιστήμονες πληροφορικής μέχρι το 2029

Έλενα Καραβασίλη14 Ιουνίου 2023

Τα 30 χρόνια λειτουργίας του γιορτάζει φέτος το Τμήμα Πληροφορικής του ΑΠΘ που δέχτηκε τους πρώτους φοιτητές και φοιτήτριες το ακαδημαϊκό έτος 1992-1993.

Ο πρόεδρος του Τμηματος Ιωάννης Σταμέλος, στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου που παραχωρήθηκε σήμερα είπε ότι το τμήμα υποδέχεται 146 φοιτητές και φοιτήτριες κάθε χρόνο τονίζοντας βέβαια ότι πρόκειται για ένα Τμήμα με τεράστια ζήτηση στις μετεγγραφές με τους νεοεισαχθέντες να ανέρχονται στους 220. Συνολικά φοιτούν στο Τμήμα 1.900 φοιτητές.

Όπως είπε ο πρόεδρος του Τμήματος πρόκειται για ένα Τμήμα με διακρίσεις και βραβεύσεις σε Eλλάδα και εξωτερικό. Στην κατηγορία Επιστήμη Υπολογιστών και πληροφοριακά σύστημα στην κατάταξη Quacquarelli Symonds το Τμύμα Πληροφορικής του ΑΠΘ είναι στις θέσεις 251-300 που όπως υπογράμμισε ο κ. Σταμέλος «πρόκειται για μια πολύ καλή θέση».


Αναφερόμενος στα επιτεύγματα των εργαστηρίων του Τμήματος, ο κ. Σταμέλος ανέδειξε ενδεικτικά τις εφαρμογές του εργαστηρίου Τεχνητής Νοημοσύνης με επικεφαλής τον καθηγητή Ι. Πήτα, τις εφαρμογές του εργαστηρίου του καθηγητή Βλαχάβα που εστιάζει στην ενέργεια, την εξοικονόμηση της και τη διαχείριση.

 Επίσης εργαστήριο του Τμήματος ανέπτυξε οπτικούς υπολογιστές σε ταχύτερα οπτικά ασύρματα δίκτυα, παθητικό οπτικό δίκτυο στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ καθώς και νέα δικτυακά πρωτόκολλα για κατηγορίες νοσοκομειακής δικτυακής κίνησης. Επίσης το Τμήμα Πληροφορικής του ΑΠΘ έχει αναπτύξει συνεργασίες με την φαρμακοβιομηχανία Pfizer πάνω στην κβαντική υπολογιστών, αλλά και με το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο για την πρόβλεψη της σοβαρότητας καρδιαγγειακών συμβαμάτων καθώς και πάνω σε προγράμματα προσομοίωσης τεχνολογικών εφαρμογών και θεμάτων όπως η κρυπτογραφία και η στατική ανάλυση Βιοϊατρικών δεδομένων.

Ο αναπληρωτής πρόεδρος του τμήματος Γιώργος Παπαδημήτριου απαντώντας σε ερώτηση του makthes.gr για την απορρόφηση των αποφοίτων του τμήματος έκανε λόγο για απορρόφηση στο 100% και μηδέν ανεργία. Επεσήμανε δε ότι μέχρι το 2029, σύμφωνα με μελέτες που έχουν γίνει θα υπάρχει έλλειψη σε επιστήμονες αυτού του κλάδου κι αυτό γιατί «υπάρχει καθυστέρηση στην αποφοίτηση καθότι πολλοί έρχονται στο Τμήμα από μετεγγραφές ενώ δεν είναι μεγάλος και ο αριθμός των νέο εισαχθέντων». Επεσήμανε ότι και με πρωτοβουλία του υπουργεία Παιδείας γίνεται μια μεγάλη προσπάθεια να «συναντήσει η ζήτηση την αγορά. Οι ανάγκες της αγοράς είναι μεγαλύτερες από τους υπάρχοντες επιστήμονες». 

Βέβαια κοινή παραδοχή προέδρου και αντιπροέδρου είναι πως «πρέπει οι ιδιωτικές εταιρίες να αυξήσουν τους μισθούς ώστε να μένουν οι επιστήμονες και να εργάζονται στην Ελλάδα». Ενδεικτικά ανέφεραν ότι στην Πορτογαλία ο μισθός ενός επιστήμονα του κλάδου ανέρχεται σε 3.000-3.500 ευρώ ενώ στην Ελλάδα ο μισθός ανέρχεται σε 1.000 ευρώ.

Από την πλευρά του ο κ. Στάμελος μιλώντας για τα επαγγέλματα που έχουν ζήτηση στην Ελλάδα ανάφερε ενδεικτικά πως υπάρχει ανάγκη για ανθρώπους που γνωρίζουν την ανάπτυξη συστημάτων, την επεξεργασία δεδομένων σε επίπεδο βάσεων δεδομένων και βέβαια επαγγέλματα που σχετίζονται με την Τεχνητή Νοημοσύνη «υπάρχει χώρος για όλους τους επιστήμονες. Βέβαια υπάρχει σημαντική ζήτηση και από χώρες του εξωτερικού πάνω σε πεδία που αφορούν στην επιστημονική έρευνα που είναι το μέλλον», κατέληξε ο κ. Στάμελος.

This page might use cookies if your analytics vendor requires them.