Επιστροφή στον… Μάιο ήταν για το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης το αποτέλεσμα των εκλογών της 26ης Σεπτεμβρίου για την ανάδειξη των έξι εσωτερικών μελών του Συμβουλίου Διοίκησης του Ιδρύματος.
Η κάλπη επανέλαβε ουσιαστικά, το αποτέλεσμα του Μαΐου αφού τις έξι θέσεις κατέλαβαν οι ίδιοι που είχαν εκλεγεί και πριν από περίπου τέσσερις μήνες. Μόνη διαφορά η σειρά κατάταξης όσον αφορά το πλασάρισμα του κάθε υποψηφίου, παράμετρος η οποία έχει κάποια αξία αλλά δεν προεξοφλεί ποιος θα είναι τελικά ο επόμενος πρύτανης. Πόσο μάλλον όταν οι δύο πρώτοι που αναδείχθηκαν από την κάλπη της περασμένης Τρίτης απέχουν μόλις τέσσερις ψήφους.
Το ερώτημα που απασχολεί πλέον την ακαδημαϊκή κοινότητα του ΑΠΘ είναι εάν οι έξι θα καταφέρουν αυτή τη φορά να ολοκληρώσουν τη διαδικασία και να εκλέξουν πρύτανη ή εάν θα επαναληφθεί το αδιέξοδο της πρώτης απόπειρας που οδήγησε σε επανάληψη των εκλογών. Υπενθυμίζεται ότι σε περίπτωση νέου αδιεξόδου δεν προβλέπονται εκλογές για τρίτη φορά αλλά η διαδικασία περνά στη Σύγκλητο του πανεπιστημίου η οποία θα έχει τον τελικό λόγο. Έμπειρός ακαδημαϊκός παράγοντας είπε χαρακτηριστικά στη «ΜτΚ» ότι «κατά 95% οι έξι δεν πρόκειται να συμφωνήσουν και η όλη διαδικασία θα οδηγηθεί υποχρεωτικά στη Σύγκλητο”.
Ποιοι εξελέγησαν
Υπενθυμίζεται ότι από την κάλπη της 26ης Σεπτεμβρίου προέκυψε το εξής αποτέλεσμα:
- Κυριάκος Αναστασιάδης, πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής, ο οποίος έλαβε 359 πρώτες ψήφους, από 179 που είχε πάρει τον Μάιο όταν είχε έρθει τρίτος.
- Ευστράτιος Στυλιανίδης, αντιπρύτανης, καθηγητής στην Πολυτεχνική Σχολή, με 355 ψήφους, έναντι 259 τον τον Μάιο όταν είχε έρθει πρώτος.
- Χαράλαμπος Φείδας, αντιπρύτανης, καθηγητής στη Σχολή Θετικών Επιστημών, με 225 ψήφους από 203 τον Μάιο που είχε έρθει δεύτερος.
- Απόστολος Αποστολίδης, κοσμήτορας της Σχολής Γεωπονίας Δασοπονίας και Φυσικού Περιβάλλοντος, με 144 ψήφους, από 151 τον Μάιο.
- Γρηγόρης Ζαρωτιάδης, κοσμήτορας της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών, με 126 ψήφους, από 155 τον Μάιο και
- Γιώργος Ζωγραφίδης, αναπληρωτής καθηγητής στη Φιλοσοφική Σχολή, με 60 ψήφους, έναντι 51 τον Μάιο.
Οι διαφορές
Η διαφορά σε σχέση με τον Μάιο είναι ότι μπορεί αυτή τη φορά οι εκλέκτορες να ήταν κατά 67 λιγότεροι καθώς στις 31 Αυγούστου αφυπηρέτησαν λόγω συνταξιοδότησης πολλά μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας, ήταν λιγότεροι ωστόσο και οι υποψήφιοι -10 έναντι 15 τον περασμένο Μάιο. Εξ ου και τέσσερις από τους έξι που εξελέγησαν, αύξησαν τις ψήφους τους.
Ειδικότερα σε ό,τι αφορά τον κ. Αναστασιάδη ο σχεδόν διπλάσιος αριθμός ψήφων που έλαβε οφείλεται στην αλλαγή τακτικής που ακολούθησε σε σχέση με τον Μάιο. Τότε ο πρόεδρος της Ιατρικής είχε κατέλθει ως επικεφαλής ομάδας με άλλους πέντε υποψήφιους με αποτέλεσμα να μοιραστούν οι λεγόμενες «πρώτες ψήφοι». Αυτή τη φορά ακολούθησε διαφορετική τακτική η οποία τον οδήγησε εν τέλει στην πρώτη θέση.
Από την άλλη ο κ. Στυλιανίδης αύξησε κι αυτός σημαντικά τις ψήφους του καθώς αυτή τη φορά ήταν ο μοναδικός υποψήφιος από την Πολυτεχνική Σχολή, σε αντίθεση με τον Μάιο όταν οι υποψήφιοι ήταν τέσσερις με αποτέλεσμα οι ψήφοι των εκλεκτόρων της Πολυτεχνικής να μοιραστούν.
Ελαφρώς καλύτερη επίδοση πέτυχε ο κ. Φείδας ο οποίος είναι ο μόνος που έχει σύμμαχο στην εξάδα, τον κ. Ζωγραφίδη της Φιλοσοφικής που υποστηρίζει ανοιχτά τον αντιπρύτανη.
Η διαδικασία
Το επόμενο στάδιο της διαδικασίας προβλέπει τα έξι εσωτερικά μέλη να συνεδριάσουν προκειμένου να εκλέξουν τα πέντε εξωτερικά μέλη και να συγκροτηθεί το 11μελές Συμβούλιο Διοίκησης το οποίο στη συνέχεια θα εκλέξει τον πρύτανη. Υπενθυμίζεται ότι σε αυτό ακριβώς το στάδιο είχε ναυαγήσει η πρώτη απόπειρα τον περασμένο Μάιο καθώς οι έξι δεν κατάφεραν να συνεννοηθούν και να εκλέξουν τα εξωτερικά μέλη. Θα τα καταφέρουν αυτή τη φορά;
«Το θεωρώ πάρα πολύ δύσκολο έως απίθανο», εκτιμά ακαδημαϊκός παράγοντας ο οποίος γνωρίζει πρόσωπα και πράγματα. Επιχειρηματολογώντας, επισημαίνει ότι «με εξαίρεση τον κ. Ζωγραφίδη οι υπόλοιποι πέντε εμφανίζονται ως υποψήφιοι πρυτάνεις, συνεπώς πώς είναι δυνατόν να συνεννοηθούν;».
Υπενθυμίζεται ότι για την εκλογή των πέντε εξωτερικών μελών απαιτείται αυξημένη πλειοψηφία 5/6 κατά την πρώτη ψηφοφορία και 4/6 κατά τη δεύτερη. Για τις δε πέντε θέσεις των εξωτερικών μελών έχουν υποβληθεί 48 υποψηφιότητες. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται αρκετοί ακαδημαϊκοί, έλληνες και ξένοι από πανεπιστήμια του εξωτερικού καθώς και πρόσωπα (επιχειρηματίες κ.ά.) με αναφορά στη Θεσσαλονίκη.
Η πρώτη συνεδρίαση των έξι εσωτερικών μελών αναμένεται μέσα στην προσεχή εβδομάδα. Σύμφωνα με τα ισχύοντα, ο πρύτανης Δημήτρης Κωβαίος θα καλέσει τον πρώτο σε ψήφους κ. Αναστασιάδη και θα του ζητήσει να κινήσει τη διαδικασία εκλογής των πέντε εξωτερικών μελών. Αυτό θα γίνει σε τρεις συνεδριάσεις κατά το μέγιστο. Εάν διαπιστωθεί αδιέξοδο τότε ο πρύτανης θα συγκαλέσει τη Σύγκλητο η οποία θα εκλέξει τα εξωτερικά μέλη.
«Αυτή τη στιγμή όλοι όσοι έχουν φιλοδοξία να εκλεγούν στη θέση του πρύτανη, μετρούν τις δυνάμεις τους στη Σύγκλητο. Εάν θεωρήσουν ότι τους ευνοεί να διεξαχθεί εκεί η αναμέτρηση, προφανώς και θα είναι αδιάλλακτοι στις τρεις ψηφοφορίες μεταξύ των έξι. Όσοι πάλι εκτιμούν ότι μειονεκτούν στο 57μελες Σώμα της Συγκλήτου, ενδεχομένως να αλλάξουν τακτική και να αναζητήσουν συμμαχίες μεταξύ των έξι», σημειώνει βετεράνος ακαδημαϊκός. Η διαδικασία πάντως θα πρέπει να ολοκληρωθεί έως τέλος Οκτωβρίου.