Με απόφαση του προέδρου του τμήματος, ανεστάλη η λειτουργία του αφού η κακοκαιρία «Bora» στην κυριολεξία ξεγύμνωσε τις εγκαταστάσεις και τα σοβαρά προβλήματα που πλέον αυτές αντιμετωπίζουν. Ο Τριαντάφυλλος Τρανός, διδάσκων του τμήματος, μεταφέρει στο makthes.gr ότι μετά την κακοκαιρία διαπιστώθηκε ότι και τα δύο κτίρια που χρησιμοποιεί το τμήμα, το Thomas και αυτό που βρίσκεται απέναντι από τον οικισμό Λήδα-Μαρία, «έχουν γίνει πλέον πολύ επικίνδυνα. Στο Thomas αποξηλώθηκαν επτά πάνελ βάρους 40 κιλών και προσγειώθηκαν μπροστά στις εισόδους των εργαστηρίων και στην κεντρική είσοδο όπου γίνονται τα θεωρητικά μαθήματα. Ευτυχώς ήταν κλειστό το πανεπιστήμιο και δεν είχαμε θύματα».
Ο ίδιος μεταφέρει πως παρότι το τμήμα κάλεσε την τεχνική υπηρεσία του πανεπιστημίου για αυτοψία, «αυτό δεν κατέστη εφικτό διότι το κτίριο ανήκει σε ιδιώτη. Παρόλα αυτά, με απόφαση του προέδρου και της Κοσμητείας αναστέλλονται τα μαθήματα μέχρι νεοτέρας γιατί υπάρχει κίνδυνος να ξηλωθούν και τα υπόλοιπα πάνελ αποτελώντας άμεσα κίνδυνο για φοιτητές και καθηγητές. Όσον αφορά το άλλο κτίριο στο συγκρότημα Λήδα-Μαρία ξαναπλημμύρισαν τα υπόγεια, όπου βρίσκονται υποσταθμοί του ΔΕΔΔΗΕ, δεν υπάρχουν ρελέ ασφαλείας, και κατέρρευσαν σοβάδες σε εξωτερικά τμήματα του κτιρίου. Αυτή η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί και το τμήμα έχει ήδη κινηθεί ποικιλοτρόπως. Οι διαβεβαιώσεις των προηγούμενων αλλά και των υφιστάμενων πρυτανικών αρχών δεν έχουν τηρηθεί και βρισκόμαστε σε μία αβελτηρία. Η μόνη λύση και εδώ θα ζητήσουμε και τη συμβολή του δήμου Θεσσαλονίκης, είναι να μετακινηθεί το τμήμα στους χώρους της Έκθεσης, για την ασφάλεια φοιτητών και εργαζομένων». Συμπληρώνει πως το τμήμα έχει 2.500 αποφοίτους με σημαντικό παραγόμενο έργο και «μετά την περίοδο της πανδημίας, πάλι οι φοιτητές και φοιτήτριές μας μένουν μακριά από το πανεπιστήμιό τους».
Από την πλευρά της η Λουΐζα Αυγήτα, επίκουρη καθηγήτρια του τμήματος υπογραμμίζει στο makthes.gr πως «Δεν έχουμε καμία πληροφόρηση. Μας ενημέρωσαν μεν ότι θα υπάρξει κάποιο κονδύλι αλλά, δεν γνωρίζουμε τι εργασίες θα γίνουν και πότε. Τα προβλήματα είναι τεράστια και δεν ξέρουμε και τι ζητήματα στατικότητας υπάρχουν. Ο κίνδυνος είναι άμεσος για όλους μας και συνεχώς προκύπτουν προβλήματα. Αν αυτή η κακοκαιρία συνέβαινε μέσα στην εβδομάδα, θα μπορούσαμε να έχουμε θύματα. Κάθε μέρα δεν ξέρουμε τι θα μας έρθει και από πού, πρέπει να σταματήσουν να παίζουν με τις ζωές μας».
«Μη επαρκής συντήρηση των υποδομών»
Το θέμα «σήκωσε» και η Συσπείρωση Πανεπιστημιακών τονίζοντας πως:
«Η πρόσφατη καταιγίδα ανέδειξε για ακόμα μια φορά τα σοβαρά προβλήματα που αθροίζονται λόγω της μη επαρκούς συντήρησης των υποδομών του ΑΠΘ. H σφοδρότητα της καταιγίδας ήταν σπάνια αλλά η έκταση των φθορών, ειδικά στα κτήρια της Σχολής Καλών Τεχνών του ΑΠΘ, δηλώνει το μέγεθος της εγκατάλειψης. Οι εγκαταστάσεις που χρησιμοποιούνται ως εργαστήρια του Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών της Σχολής Καλών Τεχνών του ΑΠΘ είναι ακατάλληλες και δυνητικά επικίνδυνες.
Ο Κοσμήτορας της Σχολής και ο Πρόεδρος του Τμήματος ανέστειλαν χθες τα μαθήματα του Τμήματος. Το πρόβλημα των ακατάλληλων εγκαταστάσεων μετά από αβελτηρία ετών των προηγούμενων πρυτανικών αρχών δεν αντιμετωπίστηκε ούτε από τις σημερινές πρυτανικές αρχές. Πρόκειται για ένα Τμήμα με εργαστήρια στη Θέρμη, Πυλαία και Σταυρούπολη και με τη γραμματεία στην πανεπιστημιούπολη. Προχθές κατέρρευσαν 7 μεγάλα, γυάλινα πάνελ με μεταλλικό πλαίσιο ημιτελών φωτοβολταϊκών από την στέγη του κτηρίου "Τόμας". Ταυτόχρονα, στο πολύπαθο συγκρότημα του Τμήματος στη Θέρμη κατέρρευσαν ξανά σοβάδες και πλημμύρισαν τα υπόγεια. Πλημμύρες από την βροχή και από τα υπόγεια νερά, αντλία αποστράγγισης που δε λύνει το πρόβλημα, νερά που μπαίνουν από ταράτσες και μπαλκόνια συνθέτουν το όλο "σκηνικό". Οι δομικές κακοτεχνίες των κτηρίων και οι εκτεταμένες φθορές που επιδεινώθηκαν κάνουν εδώ και καιρό καθηγητές του Πολυτεχνείου Θεσσαλονίκης, που αντικρίζουν το θέαμα, να φρικιούν: πλημμυρισμένα υπόγεια, συνεχείς καθιζήσεις εδάφους, αποκάλυψη των οπλισμών που εκθέτει τις μεταλλικές ράβδους σε οξείδωση, οδηγούν σε συμπεράσματα που μιλούν για κινδύνους της σωματικής ακεραιότητας φοιτητών και διδασκόντων. Η πρυτανεία του ΑΠΘ προχωρά σε έργα στήριξης του εδάφους στον περιβάλλοντα των κτηρίων χώρο χωρίς να έχει επαρκώς διερευνήσει τη στατικότητα των κτηρίων.
Για πολλοστή φορά επισημαίνουμε τους κινδύνους που προκύπτουν από την πλημμελή συντήρηση πολλών εγκαταστάσεων του ΑΠΘ και κυρίαρχα των φοιτητικών εστιών που διαμένουν φοιτητές/τριες του ΑΠΘ.
Ζητάμε:
- Τη μετεγκατάσταση του Τμήματος Καλών και Εφαρμοσμένων Τεχνών μέχρι την άρση της διακινδύνευσης των κτηριακών του εγκαταστάσεων.
- Τη δημοσιοποίηση των σχετικών μελετών που έχουν παραγγελθεί από τη διοίκηση του ΑΠΘ σχετικά με τα κτήρια της Σχολής Καλών Τεχνών στη Θέρμη.
- Την πρόσληψη, έστω μέσω συμβάσεων, ικανού αριθμού μηχανικών που θα στελεχώσουν την Τεχνική Υπηρεσία του ΑΠΘ ώστε να παραχθούν μελέτες που θα εξασφαλίσουν δημόσιους πόρους για τις επισκευές και κατασκευές κτηρίων. Το έχουν κάνει πολλά πανεπιστήμια. Είναι απορίας άξιο γιατί η πρυτανεία του ΑΠΘ δεν είναι ικανή να το πράξει.
- Την άμεση διάθεση όλων των απαραίτητων κονδυλίων από το Υπουργείο Παιδείας ώστε να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα στις φοιτητικές εστίες Θεσσαλονίκης και στα κτήρια του ΑΠΘ».