Υπαρκτός είναι ο κίνδυνος, στα τέλη Μαρτίου να σταματήσει να παρέχεται φαγητό στους εστιακούς φοιτητές του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, στα εστιατόρια των Α’ και Δ’ εστιών (στις 40 Εκκλησιές και τη Λέοντος Σοφού) και η σίτισή τους να γίνεται πλέον από τη λέσχη του ΑΠΘ που στεγάζεται στην Εγνατία. Ο λόγος είναι ότι έληξε η σύμβαση με την ανάδοχο εταιρεία και οι πληροφορίες αναφέρουν πως δεν πρόκειται να ανανεωθεί, ενώ ταυτόχρονα, εκκρεμούν προσφυγές του αναδόχου προς το Ίδρυμα Νεολαίας και Διά Βίου Μάθησης (ΙΝΕΔΙΒΙΜ) που έχει στην ευθύνη του την οικονομική διαχείριση των εστιών.
Αυτό μπορεί εκ πρώτης να μην φαίνεται ιδιαίτερα προβληματικό, δεδομένου ότι το ΙΝΕΔΙΒΙΜ αλλά και η διοίκηση του ΑΠΘ ξεκαθαρίζουν στη «ΜτΚ» ότι κανένας φοιτητής δεν θα μείνει χωρίς σίτιση, ούτε για μία ημέρα. Συγκεκριμένα, πηγές της ηγεσίας του ΙΝΕΔΙΒΙΜ διαβεβαιώνουν πως οι όποιες ανησυχίες είναι αδικαιολόγητες και ξεκαθαρίζουν πως κάθε ενέργεια του Ιδρύματος έχει μοναδικό γνώμονα την βελτίωση της παρεχόμενης σίτισης αλλά και της ασφάλειας των φοιτητών. Επιπλέον, από την ηγεσία του ΙΝΕΔΙΒΙΜ διαβεβαιώνεται ότι οι φοιτητές δεν πρόκειται να χάσουν ούτε μια ημέρα σίτισης ούτε πρόκειται να σταματήσει να παρέχεται φαγητό στις εστίες. Επισημαίνεται δε ότι "Εάν οι εγκαταστάσεις της κουζίνας διαπιστωθεί ότι είναι ασφαλείς, τότε ο όποιος προμηθευτής θα εξακολουθεί να παρασκευάζει το φαγητό εκεί. Εάν οι εγκαταστάσεις της κουζίνας των εστιών διαπιστωθεί ότι δεν πληρούν τα κριτήρια ασφάλειας (όπως συνέβη σε άλλες φοιτητικές εστίες) τότε το φαγητό θα παρασκευάζεται αλλού και θα το φέρνει - ο όποιος προμηθευτής – στον χώρο των φοιτητικών εστιών. Είναι προφανές ότι το ΙΝΕΔΙΒΙΜ δεν προτίθεται να διακινδυνεύσει επ’ ουδενί την ασφάλεια των φοιτητών. Σε κάθε περίπτωση, αν για οποιοδήποτε λόγο, κάποιοι δικαιούχοι το επιθυμούν, θα μπορούν να σιτίζονται και στην Λέσχη, κάτι που έχει ήδη μεριμνήσει η διοίκηση του ΙΝΕΔΙΒΙΜ σε συνεργασία με τις πρυτανικές Αρχές".
Οι ίδιοι οι φοιτητές από την πλευρά τους βέβαια τονίζουν στη «ΜτΚ» πως εάν κλείσουν τα εστιατόρια και η σίτισή τους μεταφερθεί στη λέσχη, θα προκληθούν σημαντικά ζητήματα στην καθημερινότητά τους. Την ίδια ώρα, άλυτο και χρόνιο παραμένει το πρόβλημα των υποδομών στις Α’, Β’ και Γ’ εστίες στις 40 Εκκλησιές που χτίσθηκαν τη δεκαετία του ’60, με την εικόνα τους να είναι αποκαρδιωτική.
«Φοιτητές θα χάσουν τη σίτισή τους»
Σύμφωνα με τον Γιώργο Χρυσόπουλο, αντιπρόεδρο του Συλλόγου Οικοτρόφων Φοιτητικών Εστιών Θεσσαλονίκης (ΣΟΦΕΘ) στα εστιατόρια των εστιών σιτίζονται καθημερινά 1.300 φοιτητές και φοιτήτριες του ΑΠΘ. «Απ’ ό,τι μας ενημέρωσαν οι εργαζόμενοι, το εστιατόριο θα κλείσει στις 20 Μαρτίου. Κατά το παρελθόν, οι πρυτανικές Αρχές είχαν προσπαθήσει ξανά να κλείσουν τα εστιατόρια και να σιτιζόμαστε όλοι στη λέσχη. Στη Ξάνθη και την Κομοτηνή όπου έκλεισαν τα εστιατόρια, τα προβλήματα που προέκυψαν είναι τεράστια για τους φοιτητές που αναγκάζονται να διασχίζουν χιλιόμετρα για να φάνε στη λέσχη του πανεπιστημίου τους», λέει στη «ΜτΚ». Ο ίδιος περιγράφει πως «μία τέτοια κίνηση ανοίγει τον δρόμο στην επιβολή αντιτίμου στη φοιτητική λέσχη του ΑΠΘ. Διεκδικούμε εξασφαλισμένη δωρεάν σίτιση για όλους τους φοιτητές, χωρίς ‘κόφτες’. Η εμπειρία δείχνει ότι και στο ΠΑΜΑΚ, κάπως έτσι οδηγήθηκαν στην καταβολή αντιτίμου 3 ευρώ προκειμένου να μπορούν να σιτίζονται στη λέσχη». Συμπληρώνει πως εάν κλείσουν τα εστιατόρια, «φοιτητές που εργάζονται ή σπουδάζουν σε σχολές και τμήματα που βρίσκονται εκτός του κάμπους του ΑΠΘ, πρακτικά θα χάσουν τη σίτισή τους. Κι αυτό γιατί στα εστιατόρια δίνεται η δυνατότητα να κρατήσει ένας φοιτητής τη μερίδα του και να την πάρει κάποια άλλη στιγμή. Στη λέσχη κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό. Μην ξεχνάτε ότι όσοι μένουν στις εστίες, κάνουν διαγωνισμό φτώχειας άρα φυσικά και μία μερίδα φαγητού έχει αξία».
«Είναι σαν να μην έχει ένα σπίτι κουζίνα»
Η Κωνσταντίνα Παπαγιάννη είναι τριτοετής φοιτήτρια και μένει εδώ και τρία χρόνια στις Γ’ εστίες. Σιτίζεται στο εστιατόριο των Α’ εστιών. Λέει στη «ΜτΚ» πως εάν κλείσει, θα προκληθούν σημαντικά προβλήματα στην καθημερινότητα των εστιακών φοιτητών. «Αυτή τη στιγμή κατεβαίνω απλώς στον κάτω όροφο για να φάω. Για να σιτίζομαι στη λέσχη, θα πρέπει καθημερινά να διανύω μία απόσταση 15-20 λεπτών, τρεις φορές την ημέρα. Φοιτητές που μένουν στις Δ’ εστίες στη Λέοντος Σοφού, θα πρέπει είτε να πάρουν αστικό είτε να περπατήσουν καμία ώρα για να φάνε στη λέσχη στην Εγνατία. Πρόβλημα θα υπάρξει και για τους συμφοιτητές μου, με κινητικά προβλήματα που τώρα με το ζόρι κατεβαίνουν έναν όροφο για να φάνε. Φανταστείτε να πρέπει να πηγαίνουν τρεις φορές τη μέρα μέχρι τη λέσχη». Τονίζει πως «είναι σαν να μην έχει ένα σπίτι κουζίνα. Γιατί στα δωμάτιά μας, των 10 τ.μ., φυσικά δεν έχουν μέσα κουζινάκι. Με το ζόρι έχουμε έναν νιπτήρα. Στις Α’ εστίες δεν έχουν ούτε καν αυτό, στα δημόσια μπάνια πλένουν τα πιάτα τους». Η ίδια λέει πως «η σίτισή μας θα έπρεπε να είναι δημόσια, να υπάρχει μέριμνα από το κράτος κι όχι να εξαρτόμαστε από τον ανάδοχο εργολάβο».
Παλιά στρώματα πεταμένα σε κοινόχρηστους χώρους
Σπασμένος νιπτήρας σε κοινόχρηστο μπάνιο
«Εικόνα πλήρους εγκατάλειψης»
Μιλώντας για τις συνθήκες που επικρατούν στις Α’, Β’ και Γ’ εστίες ο αντιπρόεδρος του ΣΟΦΕΘ κάνει λόγο για «κάκιστη κατάσταση των υποδομών με ταβάνια ξεχαρβαλωμένα, σπασμένες πόρτες στις τουαλέτες αλλά και μη λειτουργικές τουαλέτες, έλλειψη φωτισμού στους διαδρόμους που δίνουν μία εικόνα πλήρους εγκατάλειψης, σε χώρους όπου μένουν φοιτητές. Πριν από λίγο καιρό παραδόθηκε δωμάτιο σε φοιτητή που δεν είχε καν κρεβάτι! Επίσης, πολλά δωμάτια δεν είχαν στρώματα τον Οκτώβριο που έγιναν οι εισδοχές φοιτητών. Η κατάσταση είναι τραγική», λέει χαρακτηριστικά. Αντίστοιχη εικόνα μεταφέρει και η Κωνσταντίνα Παπαγιάννη. «Αρκετά δωμάτια έχουν μούχλα και φθορές που καθυστερούν σημαντικά να επιδιορθωθούν. Μέχρι πρότινος αρκετά δωμάτια δεν είχαν ίντερνετ. Φέτος, μετά τις κινητοποιήσεις μας, καταφέραμε να τοποθετηθεί οπτική ίνα ώστε να έχουμε ίντερνετ!». Συμπληρώνει πως ζήτημα υπάρχει και με τα ασανσέρ που χαλάνε συχνά. «Για οκτώ ορόφους και περίπου 60 φοιτητές σε κάθε όροφο, για τέσσερις μήνες σε λειτουργία ήταν μόνον το υπηρεσιακό που χωρούσε μόλις ένα άτομο. Μετά από συνεχείς προσπάθειες των φοιτητικών συλλόγων μας, τα ασανσέρ επιδιορθώθηκαν. Αντίστοιχη είναι η κατάσταση και στις Α’ και Β’ εστίες, όπου διαμένουν και άτομα με κινητικά προβλήματα», τονίζει. Η ίδια λέει πως το επερχόμενο νομοσχέδιο για την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων «ανοίγει τον δρόμο για την πλήρη εμπορευματοποίηση της εκπαίδευσής μας και της φοιτητικής μας μέριμνας».
Σπασμένη πόρτα σε κοινόχρηστο μπάνιο
Φόβος για την ασφάλειά τους
Ο φόβος και η ανασφάλεια εξακολουθεί να «κατοικεί» γύρω από τις φοιτητικές εστίες, με την κ. Παπαγιάννη να μεταφέρει ότι «έξω από τις εστίες μαζεύονται διάφορες κλίκες που κάνουν χρήση ναρκωτικών και πολλές φορές, φοβάμαι να μπω μέσα στο κτίριο. Πέρσι δύο άτομα που δεν ήταν οικότροφοι, εισέβαλαν σε μπάνιο των εστιών, την ώρα που λουζόταν μία κοπέλα. Μετά από αυτό το περιστατικό, αντικατέστησαν τους σκουριασμένους και κατεστραμμένους σύρτες ώστε να κλειδώνουν οι πόρτες. Μπαίνει και βγαίνει όποιος θέλει, δεν υπάρχει κάποιος ιδιαίτερος έλεγχος», λέει χαρακτηριστικά. Μεταφέρει πως οι φοιτητές διεκδικούν αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για τις ανάγκες του Πανεπιστημίου. Μεταξύ άλλων ζητούν «Να προχωρήσουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες συντήρησης και αναβάθμισης των εστιών. Να επισκευαστούν όλα τα μπάνια και να διασφαλιστεί η παροχή ζεστού νερού. Επιπλέον, να διασφαλιστεί η φωταγώγηση των εστιών, σε διαδρόμους αλλά και εξωτερικά αυτών, για την ασφάλειά μας. Να επισκευαστούν οι ανελκυστήρες, να τοποθετηθούν πλυντήρια στις Α’, Β’ και Γ’ εστίες, να επισκευαστεί το γήπεδο μπάσκετ που ρημάζει δίπλα στο κτίριο Α’, να προσληφθεί επιπλέον προσωπικό για την φύλαξη των εστιών, να υπάρξει πλήρης αντισεισμική, αντιπυρική και αντιπλημμυρική θωράκιση όλων των εστιών όπου μέσα μένουν φοιτητές και με ευθύνη του κράτους να αξιοποιηθούν ξενοδοχεία και διαμερίσματα για τη δωρεάν στέγαση φοιτητών». «Σε μία περίοδο μεγάλης ακρίβειας, όπου το κόστος ζωής έχει φτάσει στα ύψη και δύο στους τρεις φοιτητές αναγκάζονται να δουλεύουν παράλληλα για να τα βγάλουν πέρα, δεν είναι δυνατόν να μην διασφαλίζεται η σίτισή τους και η αξιοπρεπής διαβίωσή τους. Ως εγγύηση, από κάθε φοιτητή ζητείται ένα χαράτσι που κυμαίνεται από 30 μέχρι και 100 ευρώ. Πού θα τα βρει αυτά τα χρήματα ένας εστιακός φοιτητής;», διερωτάται η κ. Παπαγιάννη.
«Θα τοποθετηθούν κάρτες εισόδου»
Ο Χαράλαμπος Φείδας, πρύτανης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, λέει στη «ΜτΚ» πως υπάρχει στενή συνεργασία με το ΙΝΕΔΙΒΙΜ και σύντομα θα πραγματοποιηθεί μεταξύ τους συνάντηση προκειμένου να δρομολογηθούν οι ενέργειες που πρέπει να γίνουν για τη βελτίωση των φοιτητικών εστιών. «Το μείζον ζήτημα είναι η βελτίωση και συντήρηση των υποδομών. Στο πλαίσιο της μεταξύ μας συνεργασίας, θα δρομολογήσουμε τις απαραίτητες μελέτες και έργα. Τα σχετικά κονδύλια που έχουν διατεθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση, στον βαθμό που γνωρίζω έχουν αναλωθεί ωστόσο, μπορούν να αναζητηθούν πόροι από το πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων», σημειώνει ο κ. Φείδας. Μιλώντας για τα ζητήματα ασφαλείας των εστιών, λέει πως σύντομα θα τοποθετηθούν κάρτες εισόδου, κάτι που είχε δρομολογηθεί από τον πρώην πρύτανη, Δημήτρη Κωβαίο και βρίσκει σύμφωνους και τους ίδιους τους φοιτητές, για την ασφάλειά τους.
Αναφορικά με το ενδεχόμενο κλείσιμο των εστιατορίων στις εστίες, ο κ. Φείδας τονίζει πως η διαχείριση ανήκει στο ΙΝΕΔΙΒΙΜ ωστόσο «κανείς φοιτητές δεν θα μείνει χωρίς σίτιση».
«Θα εξαντλήσουμε όλα τα διαθέσιμα μέσα για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης»
Τον Σεπτέμβριο η Άννα Ροκοφύλλου ανέλαβε τα καθήκοντα της προέδρου του ΙΝΕΔΙΒΙΜ. Με στόχο να έχει πλήρη ενημέρωση για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι φοιτητικές εστίες αρμοδιότητας του Ιδρύματος, σε όλη την Ελλάδα, συγκάλεσε συσκέψεις με τους αρμόδιους, έκανε -και εξακολουθεί να κάνει- επιτόπιες επισκέψεις, στις εστίες ανά την επικράτεια, προκειμένου να ακούσει τα αιτήματα, τις ανάγκες και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν φοιτητές και προσωπικό. Μεταφέρει στη «ΜτΚ» πως μοναδικός γνώμονας των πρωτοβουλιών της είναι η βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών στους δικαιούχους και η διασφάλιση του δημοσίου συμφέροντος, με σεβασμό στα χρήματα των φορολογούμενων. Η κ. Ροκοφύλλου έχει ήδη επισκεφτεί της φοιτητικές εστίες του ΑΠΘ και θα επανέλθει τις επόμενες εβδομάδες. «Η νέα διοίκηση του ΙΝΕΔΙΒΙΜ επιδιώκει την άμεση βελτίωση της ποιότητας σίτισης και στέγασης των φοιτητών και αυτό θα επιτευχθεί με κάθε κόστος», τονίζει. Ερωτώμενη για το ενδεχόμενο κλείσιμο των εστιατορίων που σιτίζουν τους εστιακούς φοιτητές, η πρόεδρος του ΙΝΕΔΙΒΙΜ λέει πως «διαβεβαιώνουμε ότι η σίτιση δεν πρόκειται να διακοπεί ούτε για μία ημέρα. Με βάση τον σχεδιασμό που εκπονήθηκε αλλά και ακούγοντας τους ίδιους τους φοιτητές, ενδέχεται να γίνει τροποποίηση-αλλαγή των συμβάσεων σίτισης ώστε να βελτιωθεί η ποιότητα του παρεχόμενου φαγητού στους δικαιούχους φοιτητές».
Για τη στέγαση των φοιτητών λέει πως «ό,τι αιτήματα έχουν υποβληθεί, που αφορούν σε βραχυπρόθεσμες και μεσοπρόθεσμες παρεμβάσεις και ανάγκες, έχουν όλα υλοποιηθεί (εγκατάσταση boiler, υγρομόνωση στις Α και Β ΦΕΘ, λεβητοστάσιο στην Β ΦΕΘ κ.ά.)». Σε σχέση με την οριστική επίλυση των κτιριακών θεμάτων, η ίδια περιγράφει πως κατόπιν συνεννόησης με τις πρυτανικές Αρχές του ΑΠΘ, «Ξεπαγώνουν άμεσα μελέτες, οι οποίες είχαν σταματήσει από το 2021 -όχι με ευθύνη του ΙΝΕΔΙΒΙΜ- που αφορά στις ανακαινίσεις των Α’ Γ’ και Δ’ εστιών των ΦΕΘ. Έτσι, θα προχωρήσει άμεσα η ενεργοποίηση της διαγωνιστικής διαδικασίας και η ολοκλήρωση της συμβασιοποίησης ώστε να έχουμε στο μικρότερο δυνατό χρόνο τις μελέτες ανακαίνισης».
Τέλος, για τα ζητήματα που αφορούν σε ελλείψεις εξοπλισμού των εστιών, η Ροκοφύλλου λέει πως «η νέα ηγεσία του ΙΝΕΔΙΒΙΜ βρίσκεται σε διαρκή συνεννόηση με το ΥΠΑΙΘΑ, προκειμένου να προχωρήσουν άμεσα όλες οι απαραίτητες ενέργειες για να καλυφθούν τα κενά σε εξοπλισμό (κρεβάτια, στρώματα κ.λπ.). Σε κάθε περίπτωση, η διοίκηση του ΙΝΕΔΙΒΙΜ θέλει να διαβεβαιώσει, ότι θα εξαντλήσει όλα τα διαθέσιμα μέσα και πόρους, προκειμένου να βελτιωθούν οι συνθήκες διαβίωσης και σίτισης των φοιτητών».
*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 03.03.2024