Σε ένα πρότυπο κτίριο σχεδόν μηδενικής κατανάλωσης ενέργειας αναμένεται να μετατραπεί το Γυάλινο Κτίριο της Σχολής Θετικών Επιστημών του ΑΠΘ. Σύμφωνα με τον Αντιπρύτανη Οικονομικών, Προγραμματισμού και Ανάπτυξης του ΑΠΘ και υποψήφιο πρύτανη στις εκλογές της 24ης Μαΐου, καθηγητή Χαράλαμπο Φείδα «η υπογραφή της σύμβασης αναμένεται εντός του Ιουνίου, ώστε να ξεκινήσουν οι εργασίες στα τέλη του καλοκαιριού. Το συγκεκριμένο έργο έχει διάρκεια 1,5 έτους», εξηγεί στο makthes.gr
Σύμφωνα με τον κ. Φείδα, θα ακολουθήσει η ενεργειακή αναβάθμιση του νέου κτηρίου της Φιλοσοφικής Σχολής, ένα έργο της τάξης των 3,5 εκατ. ευρώ και την ίδια ώρα κατατίθενται προτάσεις ένταξης στο πρόγραμμα «Ηλέκτρα» για την ενεργειακή αναβάθμιση της κεντρικής βιβλιοθήκης και ενός ακόμη κτηρίου του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
«Στόχος δικός μας και της πολιτείας είναι η ενεργειακή αναβάθμιση του συνόλου των κτηρίων. Έτσι αναμένεται το επόμενο χρονικό διάστημα από τα επιχειρησιακά προγράμματα ΕΣΠΑ της Περιφέρειας να χρηματοδοτηθούν αντίστοιχες δράσεις και προετοιμαζόμαστε ώστε να είμαστε έτοιμοι όταν ανακοινωθούν οι προσκλήσεις», περιγράφει ο κ. Φείδας.
«Μισθώνουμε κτήρια με κόστος 1,2 εκατ. ευρώ ετησίως»
Μιλώντας για τις προτεραιότητες που έχει θέσει, εάν εκλεγεί πρύτανης, περιγράφει ότι στις προτεραιότητες και στους στόχους του είναι η αξιοποίηση των δυνατοτήτων που δίνουν οι Συμβάσεις Δημόσιου και Ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ) «διότι από εκεί μπορούμε να αντλήσουμε μεγάλα ποσά, για μεγάλες κτηριακές υποδομές. Δεν υπάρχουν άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία για κτηριακές υποδομές που απαιτούν δεκάδες εκατομμύρια ευρώ», σημειώνει. Η ανέγερση φοιτητικών εστιών και η αξιοποίηση του κτηριακού αποθέματος του ΑΠΘ «που αυτή τη στιγμή δεν είναι λειτουργικό», αποτελούν προτεραιότητές του. «Με την αξιοποίηση του κτηριακού αποθέματος, κτηρίων δηλαδή μη λειτουργικών ή ανολοκλήρωτων θα μπορούμε να προχωρήσουμε στην εγκατάσταση τμημάτων τα οποία έχουν στεγαστικές ανάγκες και αυτήν τη στιγμή μισθώνουμε κτήρια με κόστος 1,2 εκατομμύρια το έτος», λέει ο κ. Φείδας τονίζοντας πως αυτή είναι η στοχοθεσία που έχει θέσει για έργα μεγάλης κλίμακας.
«Από εκεί και πέρα οι προκλήσεις που υπάρχουν για όλα τα πανεπιστήμια και για το ΑΠΘ είναι οι συντηρήσεις των υπαρχόντων κτηριακών υποδομών. Το ΑΠΘ έχει μεγάλο αριθμό κτηρίων που χτίστηκαν τη δεκαετία του ’60 και το ’70. Πρέπει λοιπόν να διασφαλιστεί η συντήρησή τους. Με τη χρηματοδότηση που λαμβάνουμε από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων που είναι της τάξεως των 4,5 εκατ. ευρώ τον χρόνο, δεν καλύπτεται ούτε το 1/10 των αναγκών που έχουμε για συντηρήσεις. Στόχος λοιπόν είναι η αξιοποίηση όλων των χρηματοδοτικών εργαλείων για έργα μεγαλύτερης κλίμακας όπως τα ΣΔΙΤ και δεύτερον να διεκδικήσουμε μεγαλύτερη χρηματοδότηση στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων», καταλήγει ο κ. Φείδας.
Η ενεργειακή αναβάθμιση του γυάλινου κτηρίου της ΣΘΕ
Σήμερα πραγματοποιήθηκε συνάντηση μεταξύ του Αντιπρύτανη Οικονομικών, Προγραμματισμού και Ανάπτυξης του ΑΠΘ, Καθηγητή Χαράλαμπου Φείδα, και του Συντονιστή του Προγράμματος «GR-Energy» του Χρηματοδοτικού Μηχανισμού Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ) Δρ Κωνσταντίνου Πατλιτζιάνα, στο πλαίσιο υλοποίησης της πράξης «Ενσωμάτωση Καινοτόμων Ενεργειακών Τεχνολογιών σε Κεντρική Κτιριακή Υποδομή Μεγάλης Χρήσης & Επισκεψιμότητας του ΑΠΘ».
Το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, μέσω του επιχειρησιακού προγράμματος «GR-Energy», υλοποιεί καινοτόμες ενεργειακές παρεμβάσεις στην κτιριακή υποδομή του. Από τον Ιούλιο του 2021, έχει ξεκινήσει η αναβάθμιση του Γυάλινου Κτιρίου της Σχολής Θετικών Επιστημών (ΣΘΕ), όπου στεγάζονται Τμήματα της ΣΘΕ του ΑΠΘ, από ενεργειακή κατηγορία Δ σε κατηγορία Β+ και η μετατροπή του σε ένα πρότυπο ενεργειακό κτίριο.
Οι ενεργειακές παρεμβάσεις συνοδεύονται από την εγκατάσταση ενός έξυπνου συστήματος καταγραφής μετρήσεων και περιβαλλοντικών μεγεθών που θα δημοσιεύονται σε πραγματικό χρόνο στο διαδίκτυο, για την προώθηση του εκπαιδευτικού και ερευνητικού έργου.
Συγκεκριμένα, η εγκατάσταση Έξυπνων Μετρητών και Αισθητήρων περιλαμβάνει την εγκατάσταση ενός σύγχρονου και έξυπνου συστήματος που θα είναι υπεύθυνο για τη διεξαγωγή μετρήσεων όπως η καταγραφή περιβαλλοντικών μεγεθών (θερμοκρασία, υγρασία, ακτινοβολία, κ.ά.), ενεργειακών μεγεθών του κτιρίου και την παράλληλη δημοσίευσή τους στο διαδίκτυο. Επίσης, με στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της πανεπιστημιακής κοινότητας του ΑΠΘ και πολιτών στον τομέα των τεχνικών εξοικονόμησης ενέργειας θα πραγματοποιηθούν ενημερωτικές εκδηλώσεις, ανάπτυξη ζωντανών εργαστηρίων (living labs), εκπαιδευτικές ημερίδες για την ευαισθητοποίηση των φοιτητών, κ.ά. «Το ΑΠΘ αναγνωρίζει έμπρακτα τη σπουδαιότητα της εξοικονόμησης πρωτογενούς ενέργειας και της μείωσης του οικολογικού του αποτυπώματος με την υλοποίηση δράσεων ενεργειακής αναβάθμισης των κτιρίων του» δήλωσε με αφορμή τη συνάντηση ο Αντιπρύτανης Οικονομικών, Προγραμματισμού και Ανάπτυξης του ΑΠΘ, Καθηγητής Χαράλαμπος Φείδας.
Στη συνάντηση συμμετείχαν ο Επιστημονικός Υπεύθυνος του έργου, Αν. Καθηγητής του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του ΑΠΘ Παντελής Μπίσκας, ο Προϊστάμενος της Γενικής Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών και Μηχανοργάνωσης του ΑΠΘ Νικόλαος Μανουσαρίδης, καθώς και τα στελέχη της ομάδας έργου Πέτρος Τζάος Μηχανολόγος Μηχανικός, και Δημοσθένης Ιωαννίδης, Πολιτικός Μηχανικός.
Το έργο συγχρηματοδοτείται από την Ελλάδα και το Χρηματοδοτικό Μηχανισμό του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (EOX).