ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΠΑΙΔΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

ΑΠΘ: Ρήξη και παραιτήσεις στο συνδικαλιστικό όργανο των καθηγητών

Νίκος Ηλιάδης14 Ιουνίου 2022

Πριν από μερικές ημέρες σημειώθηκε στο ΑΠΘ ένα περιστατικό το οποίο είναι ενδεικτικό του κλίματος που επικρατεί στο πανεπιστήμιο. Την ώρα που ο αντιπρύτανης Δημήτρης Κωβαίος έκανε μάθημα στο αμφιθέατρο της Γεωπονικής ενώπιον περίπου 120 φοιτητών, εισέβαλε μία ομάδα περίπου δέκα ατόμων οι οποίοι συστήθηκαν ως «φοιτητές Πληροφορικής». Οι νεαροί, οι οποίοι πρόσκεινται στο ακροαριστερό σχήμα των ΕΑΑΚ, κρατούσαν φωτογραφίες του φοιτητή ο οποίος είχε χτυπηθεί πριν από κάποιες μέρες από την αστυνομία μέσα στο πανεπιστήμιο και απαίτησαν να σταματήσει το μάθημα. Προς στιγμή επικράτησε ένταση καθώς οι νεαροί που εισέβαλαν στο αμφιθέατρο άρχισαν να κολλούν ακόμη και στην οθόνη προβολής του μαθήματος τη φωτογραφία του φοιτητή και να απαιτούν, σε υψηλούς τόνους, να διακοπεί το μάθημα. Κατά τη διάρκεια του επεισοδίου οι φοιτητές της Γεωπονικής παρακολουθούσαν αμήχανα όσα συνέβαιναν και μετά την αποχώρηση της ομάδας των ΕΑΑΚ, το μάθημα συνεχίστηκε κανονικά καθώς ουδείς από τους φοιτητές είχε στο μεταξύ αποχωρήσει. Μεταξύ των φοιτητών ήταν και συνδικαλιστές της Πανσπουδαστικής οι οποίοι, όπως ανέφεραν μετά το πέρας του μαθήματος, διαφωνούν με την παρουσία της Αστυνομίας μέσα στο πανεπιστήμιο, ταυτόχρονα όμως, είναι αντίθετοι στις πρακτικές της «βαριοπούλας» και των καταδρομικών επιχειρήσεων των ΕΑΑΚ.

Αμηχανία και διαφωνίες

Όσα συμβαίνουν τον τελευταίο καιρό στο ΑΠΘ έχουν προκαλέσει αμηχανία αλλά και διαφωνίες στις τάξεις της ακαδημαϊκής κοινότητας. Τόσο μεταξύ των καθηγητών, όσο και μεταξύ των φοιτητών. Η συντριπτική πλειονότητα δυσφορεί με όσα γίνονται, με τα περιστατικά βίας, εντός και εκτός αμφιθεάτρων, αλλά συγχρόνως ενοχλείται και από τη συνεχή παρουσία της αστυνομίας μετά την καταδρομική επίθεση με βαριοπούλες στο ισόγειο του βιολογικού. Οι περισσότεροι παρακολουθούν αμέτοχοι όσα διαδραματίζονται. «Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν έχουν γνώμη. Έχουν και παραέχουν, αλλά μέσα σε αυτό το κλίμα που έχει δημιουργηθεί, με τις δυναμικές έως και ακραίες μειοψηφίες να δίνουν τον τόνο, επιλέγουν να μείνουν αμέτοχοι», δηλώνει στη «ΜτΚ» μέλος της Συγκλήτου. Εκτιμά, ωστόσο, ότι «η συντριπτική πλειονότητα θα εκφραστεί αυτές τις μέρες, μέσω της κάλπης που θα στηθεί σε κάθε ένα από τα 41 Τμήματα του πανεπιστημίου για την εκλογή των προέδρων. Εκεί θα δείτε ότι όσοι κλείνουν το μάτι σε αυτές τις ακραίες μειοψηφίες, θα περιθωριοποιηθούν». Προσθέτει, δε, ότι «ακόμη και στη Σύγκλητο η οποία αριθμεί εξήντα μέλη, μόλις δύο, τρεις είναι αυτοί οι οποίοι εκφράζουν διαφορετική άποψη».

Τα γεγονότα των τελευταίων εβδομάδων στο ΑΠΘ έχουν προκαλέσει ρήξη στις τάξεις του Ενιαίου Συλλόγου Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού (ΕΣΔΕΠ) που είναι το συνδικαλιστικό όργανο των καθηγητών του Ιδρύματος. Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί είναι ότι δύο μέλη του τριμελούς προεδρείου του Συλλόγου έχουν παραιτηθεί από τα αξιώματά τους. Πρόκειται για τον πρόεδρο Γιώργο Ζωγραφίδη, εκπρόσωπο της Ενωτικής Πρωτοβουλίας η οποία πρώτευσε στις εκλογές καταλαμβάνοντας τρεις έδρες και για τον ταμία Χρήστο Γαλαζούλα, εκπρόσωπο της ΚΙΠΑΝ η οποία έχει μία έδρα. Οι παραιτηθέντες κατήγγειλαν τις παρατάξεις της Συσπείρωσης η οποία πρόσκειται στο ΣΥΡΙΖΑ και της ΔΗΠΑΚ, που πρόσκειται στο ΚΚΕ, για πραξικοπηματική συμπεριφορά. Συγκεκριμένα, όπως καταγγέλλεται, οι δύο αυτές παρατάξεις οι οποίες διαθέτουν συνολικά πέντε από τις εννέα έδρες στο δ.σ. (3 η Συσπείρωση και 2 η ΔΗΠΑΚ) εμφάνισαν ανακοίνωση ως απόφαση του ΕΣΔΕΠ για την οποία δεν είχαν ενημερωθεί τα υπόλοιπα μέλη του δ.σ. Όπως μάλιστα, καταγγέλλει ο κ. Ζωγραφίδης η δήθεν απόφαση διακινήθηκε μέσω email και εγκρίθηκε με αυτή τη διαδικασία εκ των υστέρων, ακόμη και από μέλη του δ.σ. που πρόσκεινται στις δύο αυτές παρατάξεις.

Η επίμαχη ανακοίνωση, η οποία υπογράφεται μόνον από τον αντιπρόεδρο του ΕΣΔΕΠ Δημήτρη Ραπτάκη (ΔΗΠΑΚ) και το γραμματέα Σωτήρη Σωτηρόπουλο (Συσπείρωση), καταδικάζει «τη βάναυση και απαράδεκτη εισβολή των ΜΑΤ», «τις απρόκλητες, βίαιες επιθέσεις και τους ξυλοδαρμούς φοιτητών», καταγγέλλει «το οργανωμένο σχέδιο διάλυσης του πανεπιστημίου», χωρίς ωστόσο, να γίνεται η παραμικρή αναφορά στην καταδρομική «επιχείρηση βαριοπούλας».

Σε ανακοίνωσή της η Ενωτική Πρωτοβουλία καταγγέλλει τις δύο παρατάξεις (Συσπείρωση και ΔΗΠΑΚ) ότι «παίρνουν αποφάσεις αντικαταστατικά» και «λειτουργούν με κυνισμό και αλαζονεία». Σημειώνει, δε, πως «ο Σύλλογός μας επέστρεψε δυστυχώς στην πριν από το 2012 εποχή, με τις απεργίες-σφραγίδες και τα ψηφίσματα επί παντός θέματος που προβάλλουν τις κομματικές γραμμές...».

Σε ανάλογο ύφος και η ανακοίνωση της ΚΙΠΑΝ η οποία καταγγέλλει Συσπείρωση και ΔΗΠΑΚ ότι «μετατρέπουν ξανά, τον Σύλλογο, όπως την περίοδο 2010-12, σε όργανο άσκησης γενικής πολιτικής και αναμετάδοσης της κομματικής γραμμής τους» με σκοπό να εξυπηρετούν «τη γενική πολιτική γραμμή των κομμάτων που οι δύο παρατάξεις εκφράζουν». Τις κατηγορεί επίσης για «πολιτική κάλυψη που ανεπιφύλακτα προσφέρουν σε ‘συλλογικότητες’ χωρίς ταυτότητα, αποσιωπώντας την εγκληματική δράση τους».

Έπειτα απ’ όλα αυτά ο ΕΣΔΕΠ έχει τεθεί ουσιαστικά εκτός λειτουργίας αφού στερείται προεδρείου. Οι παραιτηθέντες κ. Ζωγραφίδης και Γαλαζούλας καλούν τις δύο πλειοψηφούσες παρατάξεις να καταλάβουν αυτές και τις τρεις θέσεις του προεδρείου, εφόσον κάνουν κουμάντο. Από την πλευρά τους η Συσπείρωση και η ΔΗΠΑΚ, αρνούνται να συγκροτήσουν νέο προεδρείο και καλούν τους δύο να παραιτηθούν και από μέλη του δ.σ., επικαλούμενες το καταστατικό. Για το θέμα ζήτησαν μάλιστα, γνωμοδότηση από την καθηγήτρια Αστικού Δικαίου Κατερίνα Φουντεδάκη η οποία απάντησε ότι οι κ. Ζωγραφίδης και Γαλαζούλας δεν είναι υποχρεωμένοι να παραιτηθούν και από μέλη του δ.σ. και πως θα πρέπει με ευθύνη του αντιπροέδρου να συγκληθεί το δ.σ. του ΕΣΔΕΠ ώστε να οριστεί νέο προεδρείο.

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 11-12.06.2022

This page might use cookies if your analytics vendor requires them.