«Πολεμικό» είναι το κλίμα στο ΑΠΘ. Η εμφάνιση ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων λίγο πριν τις 9 το χθες βράδυ γύρω από την πανεπιστημιούπολη φούντωσαν τα σενάρια για δυναμική επέμβαση της αστυνομίας προκειμένου να λυθεί η κατάληψη στο κτίριο διοίκησης που συνεταιρίζεται για περισσότερες από 15 μέρες.
Αστυνομικοί έκαναν έλεγχο τόσο σε άτομα όσο και σε οχήματα που κινούνταν γύρω από το ίδρυμα. Λίγο μετά τις 9 μ.μ. απέκλεισαν την κυκλοφορία στους δρόμους γύρω από το πανεπιστήμιο, ενώ κλούβες με δυνάμεις της αστυνομίας και περιπολικά στάθμευσαν σε διάφορα σημεία μπροστά στην πανεπιστημιούπολη.
Η είδηση της κινητοποίησης των αστυνομικών δυνάμεων προκάλεσε τις αντιδράσεις πολιτικών στελεχών διαφόρων παρατάξεων, βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, φοιτητών και μελών ΔΕΠ του πανεπιστημίου οι οποίοι συγκεντρώθηκαν μπροστά στο κτίριο διοίκησης που βρίσκεται υπό κατάληψη για να αποτρέψουν την επέμβαση. Το κλιμάκιο βουλευτών και στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ που έφτασε στην πρυτανεία του ΑΠΘ ζήτησε την αποχώρηση των αστυνομικών δυνάμεων. Μεταξύ αυτών ήταν οι βουλευτές Κ. Νοτοπούλου, Γ. Αμανατίδης, Δώρα Αυγέρη αλλά και ο συντονιστής Α΄ Θεσσαλονίκης και Κ. Αμπατζάς.
«Η Νέα Δημοκρατία έχει επιλέξει τον αντιδημοκρατικό κατήφορο. Μετά το περιστατικό άγριου ξυλοδαρμού στη Νέα Σμύρνη, βλέπουμε να έχει περικυκλώσει το ΑΠΘ με πολλές δυνάμεις της αστυνομίας, οι οποίες πιθανότατα θα επιχειρήσουν να εκκενώσουν την κατάληψη. Ζητήσαμε να υπάρξει ο κατάλληλος χρόνος, να υπάρξει διαβούλευση και διαπραγμάτευση με τους ακαδημαϊκούς με τους φοιτητές. Το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο πρέπει να μείνει τόπος ειρήνης και γνώσης. Σε καμία περίπτωση βίας» δήλωσε η κ. Νοτοπούλου.
Ο βουλευτής του ΚΚΕ, Γιάννης Δελλής, βρέθηκε και αυτός στον χώρο του ΑΠΘ, μετά την ένταση που επικράτησε νωρίτερα μεταξύ αστυνομικών και ομάδας ατόμων που προσπάθησαν να εισέλθουν στην κατάληψη της Πρυτανείας.
Ο βουλευτής του ΚΚΕ ανέφερε συγκεκριμένα:
«Επιχειρήθηκε απόψε (σ.σ. χθες) μια νέα απόπειρα εισβολής της αστυνομίας στο χώρο της πρυτανείας του ΑΠΘ.
Η αντίδραση των εργαζομένων, των φοιτητών, των καθηγητών, πολλών καθηγητών του πανεπιστημίου, ήταν άμεση και τελικά από ότι φαίνεται αποτράπηκε αυτή η εισβολή.
Φυσικά η κυβέρνηση δεν θεωρούμε ότι θα παρατήσει εύκολα και θα παραιτηθεί από την προσπάθειά της να επιβάλει “τον νόμο και την τάξη” έτσι όπως αυτή τα εννοεί στο πανεπιστήμιο και να εφαρμόσει έναν νόμο ο οποίος είναι απαράδεκτος από κάθε άποψη. Ένας νόμος ο οποίος αυξάνει τους ταξικούς φραγμούς για τα παιδιά των λαϊκών οικογενειών και εμπορευματοποιεί ακόμη περισσότερο το αγαθό της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης.
Όπως είναι βέβαιο ότι η κυβέρνηση δεν θα σταματήσει να υλοποιεί την αντιλαϊκή της πολιτική σε όλα τα επίπεδα, στα εργασιακά, τα ασφαλιστικά, σε όλα τα ζητήματα που έχουν να κάνουν με τη ζωή των λαϊκών οικογενειών και των παιδιών τους.
Αυτή η πολιτική συνοδεύεται βέβαια και με την καταστολή της οποίας οι δόσεις διαρκώς αυξάνονται όσο αυξάνεται και η ένταση της αντιλαϊκής πολιτικής.
Είναι φανερό ότι ο λαός δεν πρέπει και δεν πρόκειται να μείνει με σταυρωμένα τα χέρια. Οργανωμένα, μέσα από το κίνημά του, μέσα από τους φορείς του, μέσα κυρίως από την κοινωνική του συμμαχία, η οποία πρέπει να βαθύνει και να πλατύνει ακόμα περισσότερο, είναι βέβαιο ότι μπορεί να αντιμετωπίσει και αυτή την προσπάθεια από την κυβέρνηση της ΝΔ και να ανοίξει επιτέλους το δρόμο για τη ζωή που αξίζει ο ίδιος και τα παιδιά του».
Έξω από το κτίριο διοίκησης οι συγκεντρωμένοι φοιτητές φώναζαν συνθήματα ζητώντας την παραίτηση του πρύτανη του ΑΠΘ. Η ένταση πυροδότησε και τις αντιδράσεις άλλων φοιτητών που άρχισαν να καταφθάνουν στο πανεπιστήμιο.
Οι αστυνομικές δυνάμεις απομακρύνθηκαν λίγο πριν τις 11 από την περίμετρο του πανεπιστημίου αλλά παρέμειναν σε απόσταση ασφαλείας ενώ νωρίτερα προχώρησαν σε συνολικά πέντε προσαγωγές. Σε ένα περιστατικό μάλιστα έριξαν δακρυγόνα σε ομάδα περίπου 200 φοιτητών που κινούνταν προς το πανεπιστήμιο για να τους σταματήσουν. Τελικά οι φοιτητές κατάφεραν να μπουν στο χώρο του πανεπιστημίου.
Tην παρουσία των ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων κατήγγειλαν με ανακοίνωση που εξέδωσαν οι φοιτητικοί σύλλογοι Θεσσαλονίκης.
Στις αποφάσεις τους αναφέρουν:
«Καταγγέλλουμε την περικύκλωση του ΑΠΘ από τις αστυνομικές δυνάμεις.
Ούτε να το σκέφτονται ότι θα αφήσουμε την αστυνομία να στρατοπεδεύσει στις σχολές μας!
Η καταστολή αποτελεί βασικό συστατικό στην πολιτική τους που εκτός από τσακισμένα δικαιώματα τσακίζει και κεφάλια όταν αυτά βρίσκουν την φωνή τους και δυναμώνουν τον αγώνα τους.
Ακόμη μια φορά ο αυταρχισμός και η τρομοκρατία στόχο έχουν να μας ισοπεδώσουν, ακόμη μια φορά ωστόσο δεν θα το πετύχουν. Είναι οι αγώνες μας, η μαζικοποίηση και η δυναμική τους η απάντηση μας
Απαιτούμε να αποσυρθούν άμεσα οι αστυνομικές δυνάμεις από το ΑΠΘ.
Καλούμε σήμερα (9/2) στις 11:00 στην Πρυτανεία του ΑΠΘ σε συγκέντρωση με τους υπόλοιπους Φοιτητικούς Συλλόγους και φορείς».
Το ψήφισμα καθηγητών
Ανακοίνωση
καθηγητριών και καθηγητών ΑΠΘ
Οι υπογραφόμενοι/-ες απευθύνουμε έκκληση στα συλλογικά όργανα του Α.Π.Θ.
(Σύγκλητο, ΕΣΔΕΠ, Σύλλογο Υπαλλήλων, Φοιτητικούς Συλλόγους) να
αναλάβουν το πρωί της Τρίτης την πρωτοβουλία να συγκαλέσουν κοινή συνέλευση
έξω από το κτίριο της Διοίκησης, προκειμένου να εξεταστεί το πρόβλημα
που αντιμετωπίζει το Πανεπιστήμιό μας από την παρατεταμένη κατάληψη, με
συνέπεια την αναστολή των διοικητικών και των οικονομικών λειτουργιών
του. Εκφράζουμε τη διαφωνία μας με τον πρόσφατο νόμο, ο οποίος θεωρούμε
ότι ευθύνεται για την πυροδότηση των φοιτητικών κινητοποιήσεων, τη
στιγμή μάλιστα που η χώρα αντιμετωπίζει την λαίλαπα της πανδημίας.
Δηλώνουμε ότι είμαστε αντίθετοι/-ες με οποιαδήποτε νέα αστυνομική
επιχείρηση μέσα στον χώρο του Πανεπιστημίου, η οποία θα τραυματίσει
ανεπανόρθωτα το κύρος του. Πιστεύουμε, αντίθετα, ότι αυτές τις κρίσιμες
ώρες η με ακαδημαϊκά μέσα λύση του προβλήματος είναι εφικτή.
Μαυροσκούφης Δημήτρης, Ζαρωτιάδης Γρηγόρης, Μιχαηλίδης Αθανάσιος, Κωνσταντινίδης Δαμιανός, Άρης Στυλιανού
Συνέλευση για το μέλλον της κατάληψης
Λίγο πριν τα μεσάνυχτα πραγματοποιήθηκε συνέλευση για να συζητηθεί το πώς θα συνεχιστούν οι κινητοποιήσεις ενώ τέθηκε ως θέμα και το ενδεχόμενο η κατάληψη να τερματιστεί. Ωστόσο, "η στάση του Χρυσοχοΐδη", όπως ειπώθηκε χαρακτηριστικά, και η "ανταπόκριση που είχαν από τους φοιτητές πάρα την απαγόρευση", οδηγεί στη συνέχισή της.
Σήμερα στις 10 το πρωί θα πραγματοποιηθεί νέα συνέλευση και θα ληφθεί απόφαση για πορεία στις 12 το μεσημέρι.
ΕΣΜΦΥΔ: Ούτε σπιθαμή πανεπιστημιακού χώρου στις δυνάμεις καταστολής!
Με ανακοίνωση της ο Σύλλογος Μεταπτυχιακών Φοιτητ(ρι)ών και Υπ. Διδακτόρων τάχθηκε υπέρ της κατάληψης.
"Η επίσκεψη του υπουργού Μ. Χρυσοχοΐδη στη Θεσσαλονίκη μας επεφύλασσε μία έκπληξη. Ο υπουργός ήρθε για να προετοιμάσει την εισβολή στο πανεπιστήμιο.
Από τις 21:00 κλούβες της αστυνομίας σε ένδειξη παντελούς εργαλειοποίησης και εκμετάλλευσης της απαγόρευσης κυκλοφορίας περικύκλωσαν το ΑΠΘ με στόχο να διαλύσουν βίαια την κατάληψη των φοιτητικών συλλόγων στο κτήριο της Πρυτανείας.
Τα αντανακλαστικά του κινήματος υπήρξαν άμεσα και μετά από διαπραγματεύσεις, στις 22:30 οι δυνάμεις καταστολής αποχώρησαν. Κατά την προσφιλή τακτική τους, ωστόσο, προχώρησαν σε πέντε "τυφλές" προσαγωγές πέριξ του πανεπιστημίου. Η αποχώρηση των δυνάμεων καταστολής είναι νίκη της Πανεπιστημιακής κοινότητας!
Οι φοιτητές και οι φοιτήτριες δεν εκφοβίζονται όσο και αν η κυβέρνηση και η αστυνομία σπέρνουν τον τρόμο. Ως Σύλλογος Μεταπτυχιακών Φοιτητ(ρι)ών και Υπ. Διδακτόρων υπερασπιζόμαστε το δίκαιο των αιτημάτων της κατάληψης πρυτανείας – που είναι και δικά μας αιτήματα.
Άμεση απόσυρση του νόμου Κεραμέως-Χρυσοχοΐδη!
Η Σύγκλητος να πάρει καθαρή απόφαση καταδίκης του αντιδραστικού νόμου! Καμία σκέψη για αστυνομία στα πανεπιστήμια, καμιά σκέψη για πειθαρχικά και face control!
Άμεση παραίτηση του πρωταίτιου της εισβολής Πρύτανη Παπαϊωάννου!
Το πανεπιστήμιο ανήκει στις φοιτήτριες, τους φοιτητές, τις εργαζόμενες και τους εργαζόμενους. Δεν τρομοκρατούμαστε—Δεν υποχωρούμε"!