«Ποινική δικαιοσύνη και ανθρώπινα δικαιώματα» είναι το θέμα της διήμερης διαβούλευσης που θα διεξαχθεί στις 20 και 21 Νοεμβρίου 2024, σε αίθουσες του Κέντρου Διάδοσης Ερευνητικών Αποτελεσμάτων (ΚΕ.Δ.Ε.Α) του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, από την ELSA Thessaloniki, σε συνεργασία με την Άρσις.
Ο Χάρις Μπάμνιος, φοιτητής της Νομικής ΑΠΘ και αντιπρόεδρος ακαδημαϊκών δραστηριοτήτων στην ELSA Thessaloniki περιγράφει στο makthes.gr πως η δράση της ομάδας χρονολογείται από το 1998, με όραμα να προασπίζεται έναν δίκαιο κόσμο, με σεβασμό στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια και την πολιτισμική διαφορετικότητα. «Πραγματοποιούμε αρκετές δράσεις, τόσο νομικού περιεχομένου όσο και κοινωνικού καθώς επιθυμούμε ως οργανισμός να αποκτήσουμε μεγαλύτερη κοινωνική υπόσταση. Αυτό επιτυγχάνεται μέσα από συνέδρια, σεμινάρια, ημερίδες και δράσεις εθελοντικού χαρακτήρα», εξηγεί. «Η φετινή εκδήλωση είναι αφιερωμένη στην ποινική δικαιοσύνη και στα ανθρώπινα δικαιώματα, θεματική που είναι πιο επίκαιρη από ποτέ καθώς καθημερινά, σε κάθε μήκος και πλάτος του κόσμου γίνονται παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, οι οποίες έχουν ποινικό αντίκτυπο. Μία υποθεματική που θα συζητηθεί είναι τα εγκλήματα πολέμου και κατά πόσο παραβιάζονται τα δικαιώματα αμάχων, σε εμπόλεμες περιοχές. Φέτος έχουμε 13 καλεσμένους ομιλητές: καθηγητές, ψυχολόγους, κοινωνικούς λειτουργούς, νομικούς εκπρόσωπους από ΜΚΟ και δικηγόρους. Πολύ σημαντική είναι φυσικά και η φετινή μας συνεργασία με την Άρσις».
Η ELSA Thessaloniki απαρτίζεται από 300 φοιτητές και φοιτήτριες της Νομικής ΑΠΘ οι οποίοι ανανεώνονται κάθε χρόνο και στο πλαίσιο της δράσης της, από την έναρξη της φετινής σχολικής χρονιάς πραγματοποίησε workshops στην Αμερικάνικη Γεωργική Σχολή, στα Εκπαιδευτήρια Απόστολος Παύλος κι έχει ήδη δρομολογηθεί να γίνουν δράσεις στο Αρσάκειο και στο 2ο Πρότυπο Λύκειο Θεσσαλονίκης "Λευκός Πύργος”. «Οι μαθητές και μαθήτριες δείχνουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη νομική επιστήμη. Τα workshops γίνονται κατόπιν συνεννόησης με τα σχολεία, μέσα μία διδακτική ώρα. Ιδιαίτερα στα δημόσια σχολεία, το ενδιαφέρον των παιδιών είναι ακόμη μεγαλύτερο για αυτά τα workshops και στόχος μας είναι κάθε χρόνο να επισκεπτόμαστε ισάριθμα δημόσια και ιδιωτικά σχολεία», καταλήγει ο κ. Μπάμνιος.
Τι είναι η ELSA και η ELSA Thessaloniki
H ELSA είναι ένας διεθνής, ανεξάρτητος, μη πολιτικός, μη κερδοσκοπικός Οργανισμός, δραστηριοποιούμενος στο πεδίο της νομικής επιστήμης, απευθυνόμενος πρωτίστως σε φοιτητές νομικής και νέους νομικούς, με παρουσία σε 44 ευρωπαϊκές χώρες και αριθμώντας μέλη άνω των 50.000 σε όλη την Ευρώπη. Η ELSA Thessaloniki αποτελεί τοπικό σωματείο και παράρτημα του ευρύτερου διεθνούς αυτού δικτύου, το οποίο δραστηριοποιείται στην Θεσσαλονίκη, αποτελούμενο κυρίως από φοιτητές Νομικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
Η ELSA Day αποτελεί μέρος της Ετήσιας Καμπάνιας για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και εισήχθη για πρώτη φορά στο Δίκτυο της ELSA το 2012. Πρόκειται για μια πρωτοβουλία με αποκορύφωμα την εκδήλωση της ELSA Day, ημέρας αφιερωμένης στην προάσπιση ενός θεμελιώδους ανθρώπινου δικαιώματος. Στο πλαίσιο αυτό, καθόλη τη διάρκεια της χρονιάς, έχουμε προγραμματίσει τη διεξαγωγή legal courses, podcasts και επισκέψεων σε σχολεία ώστε να αναδείξουμε την ανάγκη προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη νέα γενιά. Σύσσωμο το δίκτυο της ELSA διεξάγει την τελευταία εβδομάδα του Νοεμβρίου ένα πλήθος δράσεων και εκδηλώσεων προκειμένου να αναδείξει ομαδικά και συντονισμένα σε όλη την Ευρώπη τη σπουδαιότητα του ανθρώπινου δικαιώματος που ορίζεται κάθε χρόνο από την ELSA International ως τιμώμενο.
Στο ευρύτερο αυτό πλαίσιο, η ELSA Thessaloniki διοργανώνει για έκτη συνεχή χρονιά τη Δημόσια Διαβούλευση με θέμα “Ποινική δικαιοσύνη και ανθρώπινα δικαιώματα.”, ενώ για 1η φορά partner της Ετήσιας Καμπάνιας αποτελεί η Άρσις, η οποία συνδέει τη φωνή της με την ELSA Thessaloniki για την ευαισθητοποίηση της τοπικής κοινωνίας προς το σκοπό της ανάδειξης της διαχρονικής ανάγκης προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Για τις ανάγκες της συζήτησης θα διενεργηθεί την πρώτη ημέρα ένα επιστημονικό πολυπρισματικό round table με διακεκριμένους επιστήμονες και έναν συντονιστή που θα κατευθύνει τη ροή τη συζήτησης. Τη δεύτερη ημέρα θα συγκροτηθούν οκτώ Τραπέζια Συζήτησης καθένα από τα οποία πραγματεύεται μία διαφορετική πτυχή της θεματικής “Ποινική Δικαιοσύνη και ανθρώπινα δικαιώματα” με στόχο την εξαγωγή συμπερασμάτων, την πρόταση λύσεων και την καταγραφή προβληματισμών.
Οι υποθεματικές που θα συζητηθούν είναι οι ακόλουθες:
- Αντιμετώπιση των προσφύγων στην ποινική δικαιοσύνη, εξέταση κοινωνικών και φυλετικών ανισοτήτων.
- Συνθήκες κράτησης στα σωφρονιστικά καταστήματα, πως επηρεάζεται η ανθρώπινη αξιοπρέπεια.
- Γυναικοκτονία και ανάγκη νομικής κατοχύρωσης.
- Ποινικά φαινόμενα σε εμπόλεμες περιοχές και παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
- Τεκμήριο αθωότητας και παραβίαση στα ΜΜΕ, εργαλειοποίηση των υποθέσεων, ορθή νομική ορολογία.
- Αντιμετώπιση ανηλίκων στην ποινική δικαιοσύνη.
- Φτώχεια και ανισότητα, προκατάληψη αποφάσεων δικαστών.
- Μεγάλη διάρκεια ποινικών διαδικασιών, διαφθορά, αίσθηση ανασφάλειας, αρχή εύλογης διάρκειας.
Στο τέλος, θα πραγματοποιηθεί διαδραστική παρουσίαση ώστε όλοι οι συμμετέχοντες να αποκτήσουν έστω μια στοιχειώδη τριβή με τις υποθεματικές όλων των τραπεζιών.
Η φετινή Δημόσια Διαβούλευση πρόκειται να πραγματοποιηθεί στις 20 και 21 Νοεμβρίου 2024, ημέρες Τετάρτη και Πέμπτη, δια ζώσης σε αίθουσες του Κέντρου Διάδοσης Ερευνητικών Αποτελεσμάτων (ΚΕ.Δ.Ε.Α) του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.