Στις αρχές του 2020 αναμένεται η απόφαση που θα κρίνει το μέλλον της χαρτοβιομηχανίας «Χαϊτογλου – ΧΑΡΤΕΛ ΑΒΕΕ» και των 180 εργαζόμενων σε αυτήν.
Στα τέλη Νοεμβρίου συζητήθηκε στο Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης η υπαγωγή της επιχείρησης στις πρόνοιες του άρθρου 106/δ, του πτωχευτικού κώδικα. Η πρόταση προβλέπει κούρεμα 50% των οφειλών προς τράπεζες και προμηθευτές, αποπληρωμή του δημοσίου και των ασφαλιστικών ταμείων κατά 100% αλλά σε 240 μήνες (δηλαδή 20 χρόνια) και χωρίς προσαυξήσεις. Για τους εργαζόμενους (οι οποίοι υποστηρίζουν το σχέδιο) προβλέπεται η αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών στο ακέραιο και η διατήρηση των θέσεων εργασίας.
Αν το σχέδιο επικυρωθεί από το δικαστήριο η βιομηχανική δραστηριότητα της ΧΑΡΤΕΛ θα περάσει σε νέα εταιρεία, την Mediterranean Paper Μονοπρόσωπη Α.Ε, που θα ελέγχεται από τον λιβανέζικο όμιλο FREM Industrial, (που ήδη έχει αποκτήσει τρεις χαρτοβιομηχανίες, στην Κρήτη, την Κορινθία και την Αττική) και η επιχείρηση θα συνεχίσει να λειτουργεί, διατηρώντας τις θέσεις εργασίας.
Στο ενδιάμεσο διάστημα, μέχρι να ολοκληρωθεί η συμφωνία, ο επενδυτής θα διαθέσει ενδιάμεση χρηματοδότηση 2 εκατ. ευρώ προκειμένου η επιχείρηση να συνεχίσει να λειτουργεί. Το σχέδιο εξυγίανσης προτείνει επίσης να αρθεί η δέσμευση λογαριασμών της εταιρείας από την εφορία, για χρέη προς το δημόσιο, ώστε να αποδεσμευτούν άλλα 2 εκατ. ευρω.
Οι πιστωτές
Συνολικά τα χρέη της εταιρείας είναι 62 εκατ. ευρώ. Το σχέδιο συγκέντρωσε τη συναίνεση του 69% των πιστωτών. Στο σύνολό τους πρόκειται για ενέγγυους πιστωτές, δηλαδή πιστωτές που έχουν εμπράγματες εξασφαλίσεις. Μεταξύ αυτών που συμφωνούν με το σχέδιο είναι:
-οι τέσσερις συστημικές τράπεζες (οφειλές 34 εκατ. ευρω),
-οι εταιρείες Unipak Hellas, ΠΑΚΟ και Κολιόπουλος που ελέγχονται από τη Frem (οφειλές 6 εκατ.),
- συνδεδεμένες εταιρείες με μετόχους μέλη της οικογένειας Χαϊτογλου (Χαϊτογλου ΑΕΒΕΕ, Βolero, ΜΕΖΑΠ κ.α.) (2 εκατ.ευρω).
Οι τέσσερις τράπεζες θα λάβουν 12 εκατ. ευρω από κεφάλαια που θα καταβάλει ο νέος επενδυτής. Επιπλέον Εθνική και Πειραιώς, που έχουν το μεγαλύτερο χρηματοδοτικό άνοιγμα, θα πάρουν ως αντάλλαγμα ακίνητα της ΧΑΡΤΕΛ, (όπως το ακίνητο των 100 στρεμμάτων στο Βιομηχανικό Πάρκο στον Άγιο Αθανάσιο, γραφεία στην Αθήνα κ.α. αξίας 5 εκατ. ευρώ) ενώ στην Εθνική θα καταβληθεί και το ποσό των 365 χιλ. ευρώ από πώληση ακινήτου της ΧΑΡΤΕΛ στη συγγενή Αφοί Χαΐτογλου ΑΒΕΕ. Χοντρικά δηλαδή οι τράπεζες θα λάβουν το 50% των οφειλομένων και θα διαγράψουν απαιτήσεις, ύψους 16,8 εκατ. ευρώ, όπως και το σύνολο των τόκων, που θα λογιστούν, ως την ημερομηνία ολοκλήρωσης της συναλλαγής.
Για όσους πιστωτές δεν συμφώνησαν με το σχέδιο (οι οποίοι δεν έχουν εμπράγματες εξασφαλίσεις) προβλέπεται κούρεμα 50% και αποπληρωμή του υπολοίπου (8 εκατ. ευρω) σε 2 χρόνια ατόκως.
Γιατί δεν συμφωνεί το δημόσιο
Κύριες παρεμβάσεις κατά του σχεδίου εξυγίανσης της «ΧΑΡΤΕΛ», άσκησαν το Δημόσιο και ο ΕΦΚΑ, ζητώντας να απορριφθεί η αίτηση ή, σε περίπτωση που δεν ικανοποιηθεί το αίτημά τους, να τροποποιηθούν οι όροι που θίγουν τα συμφέροντα δημοσίου και ασφαλιστικού φορέα. Στο δημόσιο η εταιρεία οφείλει 2,9 εκατ. ευρω και στα ασφαλιστικά ταμεία 1,9 εκατ. ευρω. Η πρόταση είναι να μην επιβάλλονται τόκοι και προσαυξήσεις από 1/5/2019 και το ποσό να αποπληρωθεί στο 100% ατόκως σε ένα διάστημα 20 ετών. Αντιθέτως οι τράπεζες θα εξοφληθούν άμεσα στο ποσό που τους αναλογεί και επίσης θα πάρουν ως αντάλλαγμα κάποια ακίνητα.
Το επιχείρημα που διατυπώνει η άλλη πλευρά είναι ότι με τη συνέχιση λειτουργίας της επιχείρησης το δημόσιο θα συνεχίσει να εισπράττει φόρους και εισφορές, ενώ σε αντίθετη περίπτωση όχι, ενώ με τη «βίαιη ρευστοποίηση» δηλαδή την πτώχευση δεν προβλέπεται να εισπράξει περισσότερα σε σχέση με όσα προτείνονται στο σχέδιο εξυγίανσης. Η αξία της περιουσίας της ΧΑΡΤΕΛ υπολογίζεται σε 22 εκατ. ευρω και στο ενδεχόμενο βίαιης ρευστοποίησης θα απέφερε περί τα 6 εκατ. ευρω (πάνω από τα μισά θα πήγαιναν σε πληρωμές των ενέγγυων πιστωτών), σύμφωνα με το σχέδιο εξυγίανσης.
Η «ΜτΚ» ζήτησε την άποψη ενός εκ των μετόχων, του κ. Κώστα Χαϊτογλου, ο οποίος δεν θέλησε να κάνει κάποιο σχόλιο επί της υπόθεσης, λέγοντας μόνο ότι το σχέδιο διασφαλίζει συνέχιση της λειτουργίας της βιομηχανίας και διατήρηση των θέσεων εργασίας. Ως προς τη Χαϊτογλου ΑΒΕΕ αρνήθηκε επίσης να κάνει κάποιο σχόλιο, ως προς την πορεία των διαπραγματεύσεων με τις τράπεζες για τη ρύθμιση των δανείων της, ενώ ως προς την προσπάθεια αναζήτησης στρατηγικού επενδυτή από τις ΗΠΑ ανέφερε ότι δεν υφίσταται πλέον.
Η ΧΑΡΤΕΛ
Η ΧΑΡΤΕΛ ιδρύθηκε το 1979 και είναι μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες στον κλάδο παραγωγής χαρτοκιβωτίων και λοιπών προϊόντων χάρτινης συσκευασίας. Από το 2013 και έπειτα αντιμετώπισε σοβαρά προβλήματα ρευστότητας και εμφάνιζε καθαρή αρνητική θέση. Το πρώτο τετράμηνο του 2019 είχε αρνητικά ίδια κεφάλαια 39 εκατ. ευρω και χρέη 62 εκατ. ευρω, με τζίρο 32 εκατ. ευρώ.
Ο επενδυτής εκτιμά ότι μεσα σε μια επταετία θα μπορέσει να φτάσει τον κύκλο εργασιών στα επίπεδα του 2016 (37 εκατ.) και πάντως αρκετά χαμηλότερα από τα προ κρίσης επίπεδα (45 εκατ. ευρω το 2010).
Δημοσιεύτηκε στη "ΜτΚ" 8/12/2019