"H κεφαλαιώδης σημασία της ναυτικής ισχύος είναι διαχρονική και το Πολεμικό μας Ναυτικό είναι σήμερα ο κατεξοχήν παράγοντας προβολής της σκληρής ελληνικής ναυτικής ισχύος, με τον πρωταγωνιστικό ρόλο του σε κάθε κρίση που ξεσπά στο Αιγαίο και στη Μεσόγειο, αλλά και πέραν αυτών και τις πολλαπλές θαλάσσιες επιχειρήσεις που αναλαμβάνει, προβάλλοντας την ελληνική σημαία και διασφαλίζοντας τα εθνικά συμφέροντα και δίκαια", επισήμανε μεταξύ άλλων ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, στον χαιρετισμό του στο πλαίσιο του 1ου Συνεδρίου Ναυτικής Ισχύος, το οποίο διοργανώνεται από το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού και πραγματοποιείται στο Ίδρυμα Ευγενίδου.
Εκτός όμως από το Πολεμικό μας Ναυτικό, που λειτουργεί ως κατεξοχήν φορέας της σκληρής ναυτικής μας ισχύος, ως δεύτερος πυλώνας της ελληνικής ναυτικής και κατ' επέκταση της ελληνικής θαλάσσιας ισχύος παραμένει η ελληνική εμπορική ναυτιλία, ελέγχοντας σχεδόν το 19% της παγκόσμιας χωρητικότητας εκτοπίσματος, πρόσθεσε.
Παράλληλα, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη συνεισφορά της χώρας μας στην διατήρηση και ενδυνάμωση της ναυτικής ισχύος του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τη συμμετοχή της πάντοτε στις ναυτικές επιχειρήσεις τους και στις μόνιμες ναυτικές δυνάμεις τους, και με την προσφορά στη Συμμαχία, δύο ναυτικών Στρατηγείων Υψηλής Ετοιμότητας. "Και είναι ένα λιμάνι αυτό της Αλεξανδρούπολης, της Σούδας του Βορρά, που σήμερα στηρίζει την αρχιτεκτονική άμυνας και ασφάλειας αυτού του χώρου, και διασφαλίζει την Ανατολική Πτέρυγα του ΝΑΤΟ από την βίαιη εκδήλωση του ρωσικού αναθεωρητισμού στην Ουκρανία", ανέφερε χαρακτηριστικά.
Μέσα από αυτές τις συμμετοχές, μέσα από αυτές τις πρωτοβουλίες, αυξάνεται το εθνικό αποτύπωμα μας εντός της Συμμαχίας και της ΕΕ και ενισχύεται η δυνατότητά μας να συμμετέχουμε στις διεθνείς εξελίξεις με κύρος και αξιοπιστία, σχολίασε περαιτέρω.
Εξάλλου, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ αναφέρθηκε στα εν εξελίξει εξοπλιστικά προγράμματα του Πολεμικού Ναυτικού, "στην αναβάθμιση των ναυτικών υποδομών μας, με προεξάρχουσες την επέκταση του Ναυστάθμου Κρήτης στη Σούδα, ώστε το 'Φρούριο Κρήτη' να φιλοξενήσει το 50% του Στόλου μας. Αλλά και την δημιουργία Ναυστάθμου στον Αλμυρό του Βόλου, όπου θα ναυλοχούν τα αρματαγωγά μας, δίπλα ακριβώς στην φυσική τους συνέχεια, δηλαδή στην 32 Ταξιαρχία Πεζοναυτών".
Οφείλουμε να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων, και με όλες μας τις δυνάμεις να διασφαλίσουμε τις δυνατότητες των Ενόπλων μας Δυνάμεων και της ναυτικής μας ισχύος, για το καλό της πατρίδας μας αλλά και της ευρύτερης περιοχής, κατέληξε.