Η δημόσια παραδοχή του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, στην τηλεμαχία των πολιτικών αρχηγών, ότι η υπόθεση των υποκλοπών είναι σκάνδαλο και η επίσης για πρώτη φορά ομολογία του πως «οι εξηγήσεις που δόθηκαν για τις παρακολουθήσεις δεν ήταν επαρκείς» έχουν προκαλέσει αντιδράσεις τόσο στην Ελλάδα όσο και στην κεντρική Ευρώπη.
Η εισηγήτρια της επιτροπής PEGA του Ευρωκοινοβουλίου, Σόφι ιν’τ Βελντ, η ευρωπαϊκή εξεταστική επιτροπή το πόρισμα της οποίας κατακεραυνώνει την Ελλάδα, αναφέρεται στη δήλωση του πρωθυπουργού και για το σκάνδαλο των υποκλοπών και για τον Νίκο Ανδρουλάκη.
«Η μόνη λογική συνέπεια θα ήταν η έναρξη μίας πλήρους και εις βάθος έρευνας σε όλες τις αμφιλεγόμενες περιπτώσεις παρακολούθησης από την ΕΥΠ και με κακόβουλα λογισμικά, τι συνέβη και πώς κατέστη δυνατό να συμβεί. Πλήρης διαφάνεια», διαμηνύει η Ολλανδή ευρωβουλευτής του Renew.
Το πόρισμα-καταπέλτης της Pega
Η έκθεση της επιτροπής PEGA του Ευρωκοινοβουλίου για τη διερεύνηση της χρήσης του λογισμικού Pegasus και αντίστοιχου κατασκοπευτικού λογισμικού παρακολούθησης, που ψηφίστηκε στις 8 Μαΐου στο Ευρωκοινοβούλιο, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων είναι επιβαρυντικό για την Ελλάδα αλλά και για άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Η PEGA διαπιστώνει «μια πολύ ανησυχητική ιστορία ενός περίπλοκου και αδιαφανούς δικτύου σχέσεων, πολιτικών και επιχειρηματικών συμφερόντων, ευνοιών και νεποτισμού, καθώς και πολιτικής επιρροής», υπογραμμίζοντας ότι «το κατασκοπευτικό λογισμικό… χρησιμοποιείται ως εργαλείο πολιτικής εξουσίας και ελέγχου στα χέρια της ανώτατης πολιτικής ηγεσίας της χώρας, που έχει αποδυναμώσει τους μηχανισμούς ελέγχου, ώστε να καθίσταται ευκολότερη η παράνομη παρακολούθηση και ο εκφοβισμός όσων ασκούν κριτική ή καταπολεμούν τη διαφθορά και την απάτη».
Για την ελληνική κυβέρνηση η ευρωπαϊκή εξεταστική επιτροπή επισημαίνει πως αφού αρνείται την αγορά του κατασκοπευτικού λογισμικού Predator84, τότε θα έπρεπε να είχε διατάξει την αστυνομική έρευνα του εγκλήματος κατά το ελληνικό δίκαιο των (αποπειρών) παραβίασης των τηλεφώνων των Κουκάκη και Ανδρουλάκη από έναν μη κρατικό φορέα, κάτι που δεν έχει συμβεί μέχρι σήμερα, καθώς «τρέχουν» μόνο εισαγγελικές έρευνες κατόπιν καταγγελιών.
Το σκάνδαλο των υποκλοπών ξανά στο προσκήνιο
Η αναφορά του προέδρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Νίκου Ανδρουλάκη, στην τηλεμαχία, ότι κάποιοι πρέπει «να πάνε φυλακή» για το σκάνδαλο, αλλά και η παραδοχή του Κυριάκου Μητσοτάκη, ότι οι παρακολουθήσεις είναι σκιά για την κυβέρνησή του, αναζωπυρώνουν το θέμα το οποίο είχε καταλαγιάσει, τουλάχιστον στο επίπεδο της δημόσιας πολιτικής συζήτησης.
Εύλογη χαρακτήρισε την ατάκα Ανδρουλάκη και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας. «Μόνο που είναι εξίσου εύλογο ότι με κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας δεν πρόκειται ποτέ αυτό να γίνει πράξη», σημείωσε ο κ. Τσίπρας.