ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Αρχίζουν μετά το καλοκαίρι εργασίες συντήρησης στο σπήλαιο Δικταίου Άντρου στην Κρήτη

MakThes Team06 Ιουνίου 2024

Μετά το τέλος του καλοκαιριού, αναμένεται να ξεκινήσουν οι εργασίες στο σπήλαιο του Δικταίου Άντρου που με βάση τα αυστηρά χρονοδιαγράμματα, θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2025.

Αυτό ανακοινώθηκε μετά τη διάρκεια σύσκεψης στο δήμο Οροπεδίου Λασιθίου, στην οποία παραβρέθηκε η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, που σημείωσε ότι στόχος είναι το σπήλαιο να παραμείνει ανοιχτό τη θερινή περίοδο.

Η κ. Μενδώνη αναφερόμενη στο έργο, είπε ότι θα αλλάξει το αναπτυξιακό και οικονομικό τοπίο της περιοχής, σημειώνοντας ότι είναι ένα έργο αναγκαίο, όχι μόνο για την μέριμνα της προσβασιμότητας, αλλά και για την ασφάλεια των επισκεπτών, καθώς θα υλοποιηθούν εργασίες μεταξύ άλλων, για τις βραχοπτώσεις, τη διαμόρφωση των μονοπατιών, για την ολισθηρότητα, αλλά και καθαρισμοί.

Το σπήλαιο με την ολοκλήρωση των εργασιών, με βάση και το έργο της προσβασιμότητας, όπως σημειώθηκε, θα είναι ένας αρχαιολογικός χώρος που θα συμβάλει ουσιαστικά στην ενίσχυση των αποκαλούμενων ειδικών μορφών τουρισμού.

«Το Δικταίο Άντρο είναι πολύ γνωστό στο δυτικό κόσμο. Η Ευρώπη και ο Δίας είναι άμεσα συνδεδεμένοι με αυτό τον τόπο» ανέφερε η υπουργός Πολιτισμού, ξεκαθαρίζοντας ότι οι άνθρωποι που δεν μπορούσαν να το επισκεφθούν λόγω έλλειψης έργων προσβασιμότητας, μαθαίνοντας ότι πλέον θα μπορούν να φτάσουν και να επισκεφθούν το συγκεκριμένο αρχαιολογικό χώρο, θα βοηθήσουν σημαντικά σε ότι αφορά την επισκεψιμότητα, στη βάση μιας μορφής ειδικού τουρισμού, με επίκεντρο ανθρώπους που δεν μπορούσαν μέχρι τώρα να έρθουν, αλλά και επισκέπτες που η μέση οικονομική τους κατάσταση είναι αρκετά υψηλή».

Όπως μάλιστα σημείωσε η κ. Μενδώνη «ο τόπος προικοδοτείται από την πολιτεία, με ένα πάρα πολύ σημαντικό πολιτιστικό και αναπτυξιακό έργο». Σε ότι αφορά πάντως την ολοκλήρωση των εργασιών και τα χρονοδιαγράμματα του Ταμείου Ανάκαμψης η υπουργός Πολιτισμού ξεκαθάρισε ότι αυτά είναι πολύ ανελαστικά και πως ο στόχος είναι μέχρι 31/12/2025 οι εργασίες να έχουν ολοκληρωθεί.

«Αυτός είναι ο στόχος μας και θεωρώ ότι με το σφιχτό χρονοδιάγραμμα το οποίο είδαμε σήμερα όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς - ο Δήμος Οροπεδίου Λασιθίου, η Περιφέρεια Κρήτης και το υπουργείο Πολιτισμού - αυτό είναι εφικτό» κατέληξε η κ. Μενδώνη.

Από την πλευρά του ο αντιπεριφερειάρχης Λασιθίου Γιάννης Ανδρουλάκης, χαρακτήρισε το έργο εμβληματικό για το Λασίθι και όλη την Κρήτη, σημειώνοντας ότι η έμφαση που δίδεται, αφορά στη συνεργατικότητα και στην αναπτυξιακή διαχείριση, για την επόμενη μέρα.

«Πέρα από τα στενά χρονοδιαγράμματα τα οποία υπάρχουν σε σχέση με την υλοποίηση του έργου, έχουμε κι άλλη μία προτεραιότητα, να προχωρήσουμε χέρι - χέρι με το Δήμο και με το υπουργείο Πολιτισμού, για την επόμενη αναπτυξιακή του Οροπεδίου Λασιθίου» πρόσθεσε ο κ. Ανδρουλάκης.

This page might use cookies if your analytics vendor requires them.