ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΔΙΕΘΝΗ

«Άρχοντας» ο Σι Τζινπίνγκ στην Κίνα - Εξασφάλισε τρίτη προεδρική θητεία

MakThes Team23 Οκτωβρίου 2022

Ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ αναδείχθηκε σήμερα εκ νέου επικεφαλής του Κομμουνιστικού Κόμματος, με το βασικό όργανο εξουσίας να αποτελείται πλέον από στενούς του συμμάχους, και έγινε έτσι ο ισχυρότερος ηγέτης της χώρας μετά τον Μάο Τσετούνγκ, ιδρυτή του καθεστώτος.

Ο ισχυρός άνδρας του Πεκίνου υποσχέθηκε «να εργαστεί σκληρά για να φέρει εις πέρας» τα «καθήκοντά» του, αφού εξασφάλισε τρίτη πενταετή θητεία στη θέση του γενικού γραμματέα του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος (ΚΚΚ).

Στο Παλάτι του Λαού στο Πεκίνο, ο Σι Τζινπίνγκ, ο πρόεδρος της Κίνας τα τελευταία 10 χρόνια, ανέβηκε σήμερα στο βήμα του συνεδρίου, συνοδευόμενος από έξι πρόσωπα που ορίστηκαν στην κορυφή της κινεζικής εξουσίας, όλοι άνθρωποι του στενού του περιβάλλοντος και σύμμαχοι.

Ο Σι «ευχαρίστησε ειλικρινά την ολομέλεια του κόμματος για την εμπιστοσύνη προς εμάς», τη νέα ηγετική ομάδα.

«Η Κίνα δεν μπορεί να αναπτυχθεί χωρίς τον υπόλοιπο κόσμο και ο κόσμος έχει επίσης ανάγκη την Κίνα», δήλωσε στη συνέχεια, μιλώντας στον Τύπο, ο Κινέζος ηγέτης, που επίσης ορίστηκε εκ νέου αρχηγός του κινεζικού στρατού.

Τη δεκαετία του στην ηγεσία της χώρας, ο Σι Τζινπίνγκ πέτυχε να κάνει την Κίνα δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου, με έναν από τους ισχυρότερους στρατούς παγκοσμίως.

«Πετύχαμε δύο θαύματα: ταχεία οικονομική ανάπτυξη και μακροπρόθεσμη κοινωνική σταθερότητα», δήλωσε ο ίδιος.

Παρά την σχεδόν απόλυτη συγκέντρωση των εξουσιών, ο Σι αναμένεται να βρεθεί αντιμέτωπος με μια οικονομία που επιβραδύνεται σημαντικά, κυρίως λόγω της πολιτικής για «μηδενικά κρούσματα Covid», της κλιμάκωσης της διπλωματικής έντασης με τις ΗΠΑ και των διεθνών επικρίσεων για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Το 20ό συνέδριο του ΚΚΚ ολοκληρώθηκε χθες ύστερα από μία εβδομάδα διαβουλεύσεων κεκλεισμένων των θυρών, κατά το οποίο ανανεώθηκε το 65% των μελών της Κεντρικής Επιτροπής, ενός είδους εσωκομματικού «κοινοβουλίου», σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Γαλλικού Πρακτορείου.

Κατά την πρώτη τους συνεδρίαση σήμερα, τα 205 μέλη της Επιτροπής —εκ των οποίων μόλις 11 γυναίκες— όρισαν τους 24 εκπροσώπους στο Πολιτικό Γραφείο, το όργανο λήψης αποφάσεων στο Κομμουνιστικό Κόμμα. Σε αυτό, για πρώτη φορά μέσα σε 25 χρόνια, δεν υπάρχει καμία γυναίκα. Η Σουν Τσουνλάν, η μοναδική γυναίκα που συμμετείχε στο 25μελές όργανο, συνταξιοδοτήθηκε και δεν ορίστηκε καμία γυναίκα για να την αντικαταστήσει.

Ονόμασε επίσης σήμερα τη νέα Διαρκή Επιτροπή του κόμματος, ένα πανίσχυρο όργανο, που κρατά στην πραγματικότητα στα χέρια του την εξουσία στην Κίνα.

Υπό τον γενικό γραμματέα Σι Τζινπίνγκ, η Επιτροπή αποτελείται πλέον αποκλειστικά από στενούς συμμάχους του Σι. Ο Λι Τσιανγκ, επικεφαλής της κομματικής οργάνωσης στη Σαγκάη, καταλαμβάνει έτσι τη δεύτερη θέση με βάση το πρωτόκολλο, παρά το χαώδη τρόπο με τον οποίο διαχειρίστηκε το μεγάλο σε διάρκεια lockdown στη μητρόπολη την άνοιξη. Αυτό σημαίνει, κατά τα ειωθότα, ότι πρόκειται να οριστεί πρωθυπουργός κατά την ετήσια συνεδρίαση τον επόμενο Μάρτιο, αντικαθιστώντας τον 67χρονο Λι Κετσιάνγκ, που θα αποχωρήσει από τα καθήκοντά του.

Η νέα Διαρκής Επιτροπής, που ελέγχεται πλέον από στενούς συμμάχους του Σι, επιβεβαιώνει τον έλεγχο που ασκεί ο Σι Τζινπίνγκ στη χάραξη πολιτικής, σύμφωνα με αναλυτές.

«Είναι όλοι τους άνθρωποι του Σι, αυτό δείχνει ότι θέλει να κυβερνήσει πέρα από μια τρίτη θητεία», δηλαδή μετά το 2027, τόνισε ο Άλφρεντ Γου Μουλουάν, ειδικός στα κινεζικά πολιτικά πράγματα στο εθνικό πανεπιστήμιο της Σιγκαπούρης.

Με την ανάδειξή του για μια ακόμα φορά στη θέση του γενικού γραμματέα του κόμματος, ο Σι Τζινπίνγκ εξασφαλίζει μια τρίτη προεδρική θητεία τον επόμενο Μάρτιο. Για να παραμείνει στην εξουσία, ο ισχυρός άνδρας του Πεκίνου χρειάστηκε να αναθεωρήσει το Σύνταγμα το 2018, ώστε να καταργηθεί το όριο των δύο θητειών.

Οι έμπιστοι του Σι στη Διαρκή Επιτροπή

Αμέσως μετά, ο Σι εγκατέστησε αρκετούς από τους στενότερους συμμάχους του στη Διαρκή Επιτροπή, το επταμελές όργανο το οποίο θεωρείται πως κρατά στα χέρια του τα κλειδιά της εξουσίας στον ασιατικό γίγαντα.

Το Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας αποκάλυψε σήμερα τη νέα του ηγετική ομάδα, αποτελούμενη από επτά αξιωματούχους.

Κανένα από τα νέα μέλη της Διαρκούς Επιτροπής δεν μοιάζει να είναι σε θέση να επισκιάσει τον πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ.

Ακολουθεί η σύνθεσή της, με τη σειρά που ορίζει το πρωτόκολλο. Κατά κανόνα, ο δεύτερος ή ο τρίτος ονομάζεται επίσης πρωθυπουργός της χώρας.

Σι Τζινπίνγκ

Στην εξουσία από το 2012, ο 69χρονος ηγέτης εξασφάλισε τρίτη θητεία στο αξίωμα του γενικού γραμματέα του ΚΚΚ, υποσχόμενος στους συμπολίτες του την οικοδόμηση «σύγχρονης σοσιαλιστικής χώρας», παρά τις πιθανές «επικίνδυνες καταιγίδες» που μπορεί να βρεθούν στον διάβα της.

Η νέα θητεία του στην κορυφή του κομματικού μηχανισμού του εγγυάται επίσης τρίτη θητεία στην προεδρία, από τον Μάρτιο του 2023.

Λι Τσιανγκ

Ο 63χρονος επικεφαλής της οργάνωσης του κόμματος στη Σαγκάη θεωρείται πιστός σύμμαχος του Σι Τζινπίνγκ.

Η εικόνα του αμαυρώθηκε την άνοιξη, λόγω της χαοτικής διαχείρισης του lockdown στη μητρόπολη για την αποτροπή της εξάπλωσης της πανδημίας του νέου κορονοϊού.

Αλλά αναμενόταν παρά το γεγονός αυτό «να πάρει προαγωγή», προεξοφλούσαν αναλυτές του ινστιτούτου SinoInsider, χαρακτηρίζοντας «ειρωνική» την κατάσταση. Με την περίπτωσή του «δεν θα σταματήσει ποτέ η συζήτηση περί ευνοιοκρατίας» στο ΚΚΚ, σχολίαζε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ο σινολόγος Μπιλ Μπίσοπ.

Τσάο Λετζί

Ο 65χρονος, μέλος του στενού κύκλου του Σι Τζινπίνγκ, ήταν επικεφαλής της επίφοβης επιτροπής πειθαρχικού ελέγχου του κόμματος, στην οποία ανατέθηκε να χειριστεί την ευρείας κλίμακας επιχείρηση κατά της «διαφθοράς». Προηγουμένως ήταν επικεφαλής της πανίσχυρης «οργανωτικής διεύθυνσης» του ΚΚΚ, που αποφασίζει για τις τοποθετήσεις στελεχών.

Ουάνγκ Χουνίνγκ

Ένα από τα δύο στελέχη της Διαρκούς Επιτροπής, μαζί με τον Ντινγκ Σουεσιάνγκ, που δεν άσκησε ποτέ εξουσία σε επίπεδο πόλης ή επαρχίας.

Ο 67χρονος γαλλόφιλος θεωρείται ότι ανήκει στους κυριότερους ιδεολόγους του ΚΚΚ. Σε αυτόν αποδίδεται η πατρότητα της φράσης περί «κινεζικού ονείρου». Πρόκειται για σύνθημα που χρησιμοποιεί συχνά ο πρόεδρος Σι.

Με καταγωγή από τη Σαγκάη, ο κ. Ουάνγκ φέρεται εξάλλου να έχει σχέσεις με το δίκτυο των ανθρώπων του πρώην προέδρου Τζιανγκ Ζεμίν (1993-2003).

Κάι Τσι

Επικεφαλής της οργάνωσης του κόμματος στο Πεκίνο, συνεργάστηκε για χρόνια με τον νυν Γενικό Γραμματέα.

Βρισκόταν ήδη στη σφαίρα επιρροής του όταν ο κ. Σι ασκούσε την εξουσία στις παραθαλάσσιες επαρχίες Φουτζιάν και Τζετζιάνγκ, από το 1999 ως το 2007.

Ο 66χρονος ανέλαβε το 2014 ευθύνες για ζητήματα ασφαλείας στην πρωτεύουσα. Επέβλεψε τους χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες στην αρχή της χρονιάς.

Ντινγκ Σουεσιάνγκ

Στα 60 του, ο διακριτικός ιδιαίτερος γραμματέας του Σι Τζινπίνγκ μπορεί να καυχιέται πως συγκαταλέγεται στους πιο στενούς συνεργάτες και συμβούλους του κινέζου προέδρου. Ανήκε ήδη στην ομάδα του όταν ο κ. Σι ήταν επικεφαλής της κομματικής οργάνωσης της Σαγκάης, το 2007.

Από το 2017, είναι μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΚ, του εσωκομματικού «κοινοβουλίου» του, με κάπου διακόσια μέλη. Το πρόσωπό του εμφανίζεται συχνά σε δεύτερο πλάνο στα κρατικά μέσα ενημέρωσης, καθώς δεν βρίσκεται σχεδόν ποτέ μακριά από τον πρόεδρο.

Λι Σι

Στα 66 του χρόνια, διατηρεί σχέσεις με τον επικεφαλής του κόμματος και του κράτους ήδη από τα χρόνια του 1980. Την εποχή, ήταν γραμματέας στενού συμμάχου του πατέρα του Σι Τζινπίνγκ, συντρόφου στα όπλα του Μάο.

Είναι επικεφαλής της κομματικής οργάνωσης στη βιομηχανική επαρχία Γκουανγκντόνγκ (νότια), η οποία γειτονεύει με το Χονγκ Κονγκ.


Ούτε μία γυναίκα στο Πολιτικό Γραφείο μετά από 25 χρόνια

Ταυτόχρονα, το Πολιτικό Γραφείο, το όργανο λήψης αποφάσεων στο Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα, δεν έχει καμία γυναίκα στα μέλη του για πρώτη φορά εδώ και 25 χρόνια, σύμφωνα με τη νέα του σύνθεση που ανακοινώθηκε σήμερα.

Η Σουν Τσουνλάν, η μοναδική γυναίκα που συμμετείχε στο 25μελές όργανο, συνταξιοδοτήθηκε και κανένα από τα νέα μέλη του δεν είναι γυναίκα.

Το νέο Πολιτικό Γραφείο αριθμεί αυτή τη φορά 24 μέλη.

Χθες, έγινε γνωστή η νέα σύνθεση της Κεντρικής Επιτροπής, εσωκομματικού «κοινοβουλίου» με περίπου 200 μέλη, στην οποία συμμετέχουν μόνο 11 γυναίκες.

«Οι γυναίκες συνεχίζουν να υποεκπροσωπούνται σημαντικά στην κορυφή της κινεζικής πολιτικής», σημείωσε σήμερα ο εξειδικευμένος ιστότοπος Neican China. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, το ποσοστό των γυναικών στη νέα Κεντρική Επιτροπή μειώθηκε, από το 5,4% στο 4,9%. «Για λόγους σύγκρισης, οι γυναίκες αποτελούν το 48,8% του κινεζικού πληθυσμού και το 29,4% των μελών του Κομμουνιστικού Κόμματος», αναφέρεται στον ιστότοπο.


This page might use cookies if your analytics vendor requires them.