ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Άρειος Πάγος: Βάζει «χρονόμετρο» στους δικηγόρους και κόφτη σελίδων στα δικόγραφα

MakThes Team28 Νοεμβρίου 2024

«Χρονόμετρο» στις αγορεύσεις των δικηγόρων και περιορισμό στις σελίδες των δικογράφων, υπομνημάτων και προτάσεων, ετοιμάζεται να βάλει ο Άρειος Πάγος, σε μια προσπάθεια επιτάχυνσης των διαδικασιών και περιορισμού του χρόνου έκδοσης των δικαστικών αποφάσεων.

Όπως αποκαλύπτει τοdikastiko.gr, σε σχετικά μέτρα έχει προχωρήσει το έτερο Ανώτατο Δικαστήριο, και το  Συμβούλιο Επικρατείας με απόφαση του 2021 σύμφωνα με την οποία:

-επιβάλλεται περιορισμός στον χρόνο των αγορεύσεων, με τον πρόεδρο της σύνθεσης να μπορεί να τον μοιράζει ισομερώς σε συμφωνία με τους διαδίκους

–επιβάλλεται περιορισμός στον αριθμό των σελίδων και εφόσον η έκταση τους είναι μεγαλύτερη και μετά από σύσταση δεν μειωθεί, μπορεί το δικαστήριο να επιβάλλει χρηματικό πρόστιμο στον δικηγόρο! Δηλαδή προβλέπει πως τα δικόγραφα των ενδίκων βοηθημάτων και μέσων δεν πρέπει, κατά κανόνα, να υπερβαίνουν τις τριάντα (30) σελίδες. Τα δικόγραφα των υπομνημάτων δεν πρέπει, κατά κανόνα, να υπερβαίνουν τις είκοσι (20) σελίδες.

Η Ιωάννα Κλάπα, πρόεδρος του Αρείου Πάγου, συγκαλεί την Διοικητική Ολομέλεια του Ανωτάτου Δικαστηρίου στις 20 Δεκεμβρίου για αυτό το σκοπό.

 Στο έγγραφο της ανωτάτης δικαστικής λειτουργού της χώρας, αναφέρεται πως η Ολομέλεια αφορά τη «Συμπλήρωση του άρθρου πέντε του κανονισμού εσωτερικής λειτουργίας του Αρείου Πάγου ως προς τον καθορισμό του αριθμό των σελίδων των εισαγωγικών δικογράφων, πρόσθετων λόγων, προτάσεων ή υπομνημάτων, που κατατίθενται ενώπιον των πολιτικών και ποινικών τμημάτων του Αρείου Πάγου ως και του χρόνου αγορεύσεις των πληρεξουσίων των διαδίκων».

Εισηγήτρια θα είναι η αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου Ελένη Κατσούλη. Σύμφωνα με πληροφορίες, το μοντέλο που θα ακολουθηθεί πιθανόν θα είναι ανάλογο με αυτό του ΣτΕ.


Οι δικηγόροι αποφασίζουν

Στη συνεδρίαση έχουν κληθεί να παρασταθούν και οι δικηγόροι, η Συντονιστική των οποίων συνεδρίασε και εξέδωσε απόφαση που αναφέρεται σε “περιορισμούς στα δικαιώματα των διαδίκων και στην προφορικότητα της διαδικασίας και παραβλέποντας το δικαίωμα απρόσκοπτης πρόσβασης των πολιτών στη δικαιοσύνη”. Αναφέρουν δε πως η ανάλογη απόφαση του ΣτΕ δεν έφερε επιτάχυνση: “Η Συντονιστική Επιτροπή καλεί την Πρόεδρο και τη Διοικητική Ολομέλεια του Αρείου Πάγου να αναστοχαστούν με βάση την άνω απόφαση του ΕΔΔΑ, να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά τα πραγματικά προβλήματα της Δικαιοσύνης και να προασπίσουν το Κράτος Δικαίου”.

Ολόκληρη η ανακοίνωση έχει ως εξής:

“Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων με την από 19-11-2024 Απόφασή του (Προσφυγή αριθ. 51774/17) έκρινε ότι το Συμβούλιο της Επικρατείας παραβίασε το δικαίωμα του προσφεύγοντος σε δίκαιη δίκη, στηλιτεύοντας την τυπολατρική νομολογιακή εφαρμογή του Ν. 3900/2010, ως προς τις προϋποθέσεις του παραδεκτού της αίτησης αναίρεσης. Το ηχηρό μήνυμα, που το Δικαστήριο του Στρασβούργου έστειλε στα εθνικά δικαστήρια για τη διασφάλιση του δικαιώματος πρόσβασης σε δικαστήριο και σε δίκαιη δίκη, σύμφωνα με το άρθρο 6 παρ. 1 της ΕΣΔΑ, ως φαίνεται, δεν πρέπει να έφτασε στους αποδέκτες του, τους εφαρμοστές του δικαίου.


Διότι, πως άλλως, πρέπει να εκληφθεί το γεγονός ότι επίκειται η σύγκληση της Διοικητικής Ολομέλειας του Αρείου Πάγου με θέμα τη «Συμπλήρωση του άρθρου 5 του Κανονισμού Εσωτερικής Λειτουργίας του Αρείου Πάγου [Π/Δ 63 (ΦΕΚ Α΄ 115/18-5-2023)], ως προς τον καθορισμό του αριθμού των σελίδων των εισαγωγικών δικογράφων, προσθέτων λόγων, προτάσεων ή υπομνημάτων κ.λπ., που κατατίθενται ενώπιον των πολιτικών και ποινικών Τμημάτων του Αρείου Πάγου, ως και του χρόνου αγόρευσης των πληρεξουσίων των διαδίκων».

Ο Άρειος Πάγος, ακολουθεί πιστά τα βήματα του ΣτΕ υιοθετώντας περιορισμούς στα δικαιώματα των διαδίκων και στην προφορικότητα της διαδικασίας και παραβλέποντας το δικαίωμα απρόσκοπτης πρόσβασης των πολιτών στη δικαιοσύνη.

Στην περίπτωση αυτή, η ανάγκη επιτάχυνσης της δικαιοσύνης θα αποτελεί τον αιτιολογικό λόγο για τις αποφάσεις της Διοικητικής Ολομέλειας. Τέτοια επιτάχυνση όμως, δεν διαπιστώθηκε στο Συμβούλιο της Επικρατείας παρά την υιοθέτηση αντίστοιχων μέτρων, με αποτέλεσμα το ΣτΕ να παραμένει σε περίοπτη θέση πανευρωπαϊκά ως προς τους χρόνους απονομής της Δικαιοσύνης, με 1239 ημέρες καθυστέρησης. Η Συντονιστική Επιτροπή καλεί την Πρόεδρο και τη Διοικητική Ολομέλεια του Αρείου Πάγου να αναστοχαστούν με βάση την άνω απόφαση του ΕΔΔΑ, να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά τα πραγματικά προβλήματα της Δικαιοσύνης και να προασπίσουν το Κράτος Δικαίου. Η επιτάχυνση της Δικαιοσύνης επέρχεται με τον έγκαιρο προσδιορισμό και έκδοση των αποφάσεων και όχι με την υιοθέτηση μέτρων υπερβολικής τυπολατρίας και τη θέσπιση περιορισμών στα δικαιώματα των διαδίκων και στη δικαστική τους παράσταση”.


ΠΗΓΗ: dikastiko.gr

This page might use cookies if your analytics vendor requires them.