ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Αργία Αγίου Πνεύματος: Πώς θα λειτουργήσουν τη Δευτέρα τα καταστήματα - Πώς πληρώνονται όσοι εργάζονται

MakThes Team23 Ιουνίου 2024

Μπορεί η γιορτή του Αγίου Πνεύματος να μην περιλαμβάνεται στις επίσημες αργίες που ορίζει ο νόμος για τον ιδιωτικό τομέα σε ολόκληρη τη χώρα, σύμφωνα με το Κέντρο Πληροφόρησης Εργαζομένων και Ανέργων της ΓΣΕΕ, ωστόσο η απόφαση για λειτουργία ή μη των καταστημάτων εξαρτάται από τους κατά τόπους εμπορικούς συλλόγους.

Οι περισσότεροι από τους τελευταίους έχουν ανακοινώσει ότι τα εμπορικά καταστήματα και τα σούπερ μάρκετ θα λειτουργήσουν κανονικά ή σε κάποιες περιπτώσεις με ειδικό ωράριο. Το ίδιο ισχύει για φαρμακεία και βενζινάδικα.

Στον αντίποδα, κλειστά θα παραμένουν τα καταστήματα σε Μακεδονία, Πάτρα και Θράκη, κατόπιν αποφάσεων των τοπικών εμπορικών συλλόγων.

Πού θα μείνουν κλειστά τα καταστήματα

Πιο αναλυτικά, τα καταστήματα θα είναι κλειστά στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, με τον Εμπορικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης να καλεί τις αρμόδιες αρχές να επιβλέψουν την τήρηση της νομιμότητας κατά τη διάρκεια της αργίας.

Στην ανακοίνωσή του ο ΕΣΘ υπενθυμίζει ότι η υποχρεωτική αργία των εμπορικών καταστημάτων την ημέρα του Αγίου Πνεύματος καθορίζεται σύμφωνα με την απόφαση Οικ. 380081(1068)/27-05-2022 του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, όπως δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ 2780/τ.Β/03-06-2022.

Επίσης, ο Εμπορικός Σύλλογος Πάτρας, μέσα από ανακοίνωσή του, γνωστοποιεί πως τα καταστήματα θα παραμείνουν κλειστά ανήμερα του Αγίου Πνεύματος 2024. Όπως αναφέρει «ενημερώνουμε ότι τα εμπορικά καταστήματα τη Δευτέρα 24 Ιουνίου 2024, εορτή του Αγίου Πνεύματος θα είναι κλειστά. Η μη λειτουργία των καταστημάτων την ημέρα αυτή έρχεται να καλύψει τις επιπλέον ώρες του εορταστικού ωραρίου των Χριστουγέννων. Επειδή η ανωτέρω απόφαση λαμβάνεται κατά παράδοση κάθε χρόνο, παρακαλούμε να γίνει σεβαστή από το σύνολο της τοπικής αγοράς».

Παρομοίως, κλειστά θα είναι τα καταστήματα και στη Θράκη και, συγκεκριμένα σε Ξάνθη, Κομοτηνή και Αλεξανδρούπολη, αλλά και στην Ανατολική Μακεδονία, δηλαδή σε Δράμα και Καβάλα.

Πώς πρέπει να πληρωθούν όσοι εργαστούν ανήμερα του Αγίου Πνεύματος

Όπως διαμηνύει η ΓΣΕΕ, οι ιδιωτικές επιχειρήσεις στη χώρα μας αργούν στην περίπτωση που η ημέρα αυτή (Αγίου Πνεύματος) έχει χαρακτηρισθεί αργία με απόφαση Περιφερειάρχη, όπως και με διάταξη ΣΣΕ, Κανονισμού Εργασίας της επιχείρησης, από επιχειρησιακή συνήθεια και έθιμο, κατά το οποίο η επιχείρηση παραμένει κλειστή την ημέρα αυτή. Εξίσου, κατά τον ίδιο τρόπο, μπορεί να ισχύουν ευνοϊκότεροι όροι ως προς την προσαύξηση της αμοιβής για την εργασία που παρέχεται νόμιμα κατά την ημέρα του Αγίου Πνεύματος.

Στην περίπτωση που οι εργαζόμενοι μισθωτοί δεν εργασθούν σύμφωνα με τα παραπάνω θα λάβουν κανονικά το μισθό τους, ενώ όσοι αμείβονται με ημερομίσθιο, δικαιούνται να λάβουν το ημερομίσθιό τους. Σημειώνεται ότι δεν είναι νόμιμος ο συμψηφισμός ημέρας οφειλόμενης ανάπαυσης (ρεπό), με την ημέρα του Αγίου Πνεύματος εφόσον λογίζεται ως ημέρα υποχρεωτικής αργίας.

Αν παρότι έχει χαρακτηρισθεί η ημέρα του Αγίου Πνεύματος πρόσθετη εορτή αργία για μία επιχείρηση, αυτή λειτουργήσει φέτος κατ’εξαίρεση, τότε οι εργαζόμενοι που απασχολούνται δικαιούνται προσαύξηση 75%, που υπολογίζεται στο ημερομίσθιό τους (εφόσον αμείβονται με ημερομίσθιο) ή στο 1/25 του μηνιαίου μισθού τους (εφόσον αμείβονται με μηνιαίο μισθό).

Τι ισχύει για δημόσιο, σχολεία, τράπεζες

Εξάλλου, αργία θεωρείται η ημέρα του Αγίου Πνεύματος για τους δημόσιους υπαλλήλους και τους εργαζομένους στην τοπική αυτοδιοίκηση, ενώ κλειστά μένουν επίσης τα σχολεία και οι τράπεζες.

This page might use cookies if your analytics vendor requires them.