Η τραγωδία των Τεμπών αποκάλυψε «την καταστροφική πολιτική που εφάρμοσε σε όλη την τετραετία η κυβέρνηση Μητσοτάκη» λέει χαρακτηριστικά, μιλώντας στη «ΜτΚ» ο υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Άρης Στυλιανού. O καθηγητής Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ και πρώην πρόεδρος του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος που στις εκλογές της 21ης Μαΐου είναι υποψήφιος βουλευτής με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην Α’ Θεσσαλονίκης μιλά για τα ζητήματα της επικαιρότητας, τα προβλήματα της πρώτης περιφέρειας και το ΑΠΘ και εκφράζει την βεβαιότητα ότι στις εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ θα αναδειχτεί πρώτη δύναμη και θα σχηματίσει κυβέρνηση με προοδευτικό πρόσημο.
Η τραγωδία των Τεμπών δημιούργησε νέα διλήμματα ενόψει των εθνικών εκλογών. Ποιο είναι το διακύβευμα για τον ΣΥΡΙΖΑ;
Η τραγωδία των Τεμπών αποκάλυψε την καταστροφική πολιτική που εφάρμοσε σε όλη την τετραετία η κυβέρνηση Μητσοτάκη, υποβαθμίζοντας τις δημόσιες υπηρεσίες προς όφελος ιδιωτικών συμφερόντων. Η κατάρρευση των υποδομών και του εξοπλισμού και η αποψίλωση του έμπειρου προσωπικού είναι οι βασικές αιτίες του δυστυχήματος. Η κυβέρνηση αρχικά έριξε την ευθύνη στον άπειρο σταθμάρχη, που η ίδια παράνομα τοποθέτησε με πελατειακά κριτήρια, και κατόπιν αποφάνθηκε πως «όλοι φταίμε», εξισώνοντας τα 45 χρόνια κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ με τα 4,5 χρόνια διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Στις εκλογές του Μαΐου τίθεται στους πολίτες ένα βασικό δίλημμα: θα επιβραβεύσουν τη ΝΔ για να συνεχίσει μία πολιτική υπέρ της οικονομικής ολιγαρχίας και των ελίτ, ή θα εμπιστευθούν τον ΣΥΡΙΖΑ που θέλει και μπορεί να προστατεύσει τα δημόσια αγαθά, ανορθώνοντας συνολικά την κοινωνία και τη χώρα;
Ως καθηγητής του ΑΠΘ συναναστρέφεστε καθημερινά με νέους ανθρώπους. Η θλίψη και η οργή κυριαρχούν στην κοινωνία αναφορικά με τα αίτια που μας οδήγησαν στο σιδηροδρομικό δυστύχημα. Τι μηνύματα λαμβάνετε;
Η νέα γενιά είναι βαθιά απογοητευμένη από την έλλειψη προοπτικής, την ανεργία, τον αυταρχισμό, την αυθαιρεσία της εξουσίας. Η κυβέρνηση της ΝΔ κλέβει το μέλλον της νεολαίας. Το τελευταίο διάστημα οι οργισμένοι νέοι βγήκαν στους δρόμους σε πρωτόγνωρα μαζικές διαδηλώσεις, ζητώντας τομές στο πολιτικό σύστημα και στο κράτος, απαιτώντας κάθαρση από την ύβρη. Όλοι μας οφείλουμε να λάβουμε το μήνυμα, το σήμα SOS που εκπέμπει η νέα γενιά. Δεν πάει άλλο, είναι ώρα να τα αλλάξουμε όλα προς το καλύτερο, να σχεδιάσουμε μια γενική ανασυγκρότηση της πατρίδας μας. Προσωπικά, δεσμεύομαι να αγωνιστώ με όλες μου τις δυνάμεις για να έχουν οι νέοι άνθρωποι ένα φωτεινότερο μέλλον.
Πώς σχολιάζετε την πρόταση του Νίκου Ανδρουλάκη, για την επιλογή ενός τρίτου προσώπου για πρωθυπουργό την επόμενη ημέρα σε περίπτωση συνεργασίας κομμάτων μετά τις εκλογές;
Μέχρι την ημέρα των εκλογών, το κάθε κόμμα θα προσπαθεί να πείσει τους πολίτες και να κερδίσει όσο το δυνατόν περισσότερες ψήφους. Μόλις όμως ανακοινωθούν τα αποτελέσματα, το βράδυ της Κυριακής 21 Μαΐου, όλες οι πολιτικές δυνάμεις θα κληθούν να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Πιστεύω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα αναδειχθεί πρώτο κόμμα και έτσι θα μπορέσει να συγκροτηθεί μία κυβέρνηση συνεργασίας σε προοδευτική κατεύθυνση. Όσο για το ποιος θα είναι πρωθυπουργός, αυτό θα το αποφασίσει ο κυρίαρχος λαός με την ψήφο του στην κάλπη.
Το κόμμα σας επιμένει σε σχηματισμό κυβέρνησης με προοδευτικό πρόσημο και κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ. Πλην του ΠΑΣΟΚ, στο οποίο έχετε απευθύνει προσκλητήριο, με ποια άλλα κόμματα θα μπορούσατε να συνεργαστείτε και ποιες οι δικές σας «κόκκινες γραμμές» που θέτετε;
Ο σχηματισμός προοδευτικής κυβέρνησης συνεργασίας, με πρόγραμμα και σχέδιο ανάταξης της κοινωνίας, αποτελεί ζωτική ανάγκη για τον τόπο. Θεωρώ πως στο νέο κοινοβούλιο θα συμμετέχουν προοδευτικά κόμματα τα οποία, με αίσθημα ευθύνης, θα ανταποκριθούν στη λαϊκή εντολή για τη συγκρότηση μίας κυβέρνησης που θα κληθεί να εφαρμόσει μία προοδευτική πολιτική. «Κόκκινες γραμμές» αποτελούν η ανάσχεση της νεοφιλελεύθερης λαίλαπας, τα εργασιακά δικαιώματα, η ασφάλεια και η προστασία όλων των πολιτών, η υπεράσπιση των δημόσιων κοινών αγαθών (νερό, ενέργεια, υγεία, παιδεία, πολιτισμός).
Οι δημοσκοπήσεις παρά την πτώση των ποσοστών της ΝΔ σας φέρνουν στη δεύτερη θέση. Πόσο εφικτός είναι ο στόχος για πρωτιά στις εκλογές με τα σημερινά δεδομένα;
Οι δημοσκοπήσεις είναι χρήσιμα εργαλεία πολιτικής ανάλυσης. Ωστόσο, συχνά η δημοσκοπική επιτυχία δεν αντιστοιχίζεται με την εκλογική επιτυχία στην κάλπη. Η αίσθησή μου από το γενικό κλίμα που συναντώ στις επαφές μου με τους συμπολίτες μας είναι πως ολοένα και μεγαλύτερο τμήμα της ελληνικής κοινωνίας εναποθέτει τις ελπίδες της στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για μία προοδευτική διέξοδο από τα σημερινά προβλήματα. Κατά συνέπεια, πιστεύω ότι η πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι μια απολύτως ρεαλιστική προοπτική.
Διεκδικείτε την ψήφο των Θεσσαλονικέων στην Α’ Θεσσαλονίκης. Ποια τα σημαντικότερα προβλήματα που εντοπίζετε στην πόλη και ποιες οι προτάσεις σας για την αντιμετώπισή τους;
Το μεγαλύτερο πρόβλημα της Θεσσαλονίκης την τελευταία τετραετία είναι η ατυχής συγκυρία να έχει έναν άβουλο ανύπαρκτο δήμαρχο, σε συνδυασμό με μία αποτυχημένη κυβέρνηση που είναι εχθρική προς την πόλη. Το Μετρό υπήρξε το μεγάλο θύμα αυτής της ανίκανης ηγεσίας, μαζί με τις κατεστραμμένες μοναδικές αρχαιότητες της Βενιζέλου. Λείπει παντελώς το πράσινο, τα δέντρα υπερκλαδεύονται και μένουν κούτσουρα, ενώ η ατμοσφαιρική ρύπανση ξεπερνά τα όρια συναγερμού.
Η πόλη χρειάζεται άμεσα Μετρό σε λειτουργία, γενικότερα ποιοτικές δημόσιες συγκοινωνίες, ώστε να λυθεί το κυκλοφοριακό χάος. Χρειάζεται καθαριότητα, πράσινο, ελεύθερους χώρους και πάρκα για τα παιδιά. Χρειάζεται οικονομική ανάπτυξη, περισσότερες και καλύτερα αμειβόμενες θέσεις εργασίας για τους νέους, ώστε να μη φεύγουν στην Αθήνα ή στο εξωτερικό. Η ΔΕΘ μπορεί να μετακινηθεί στα δυτικά, για να υπάρξει ανάπτυξη στις εκεί υποβαθμισμένες περιοχές, και να δημιουργηθεί ένα μεγάλο δημόσιο πάρκο από την παραλία μέχρι το Σέιχ Σου. Χρειαζόμαστε μία νέα κοινωνική συμφωνία για τη Θεσσαλονίκη, έναν «οδικό χάρτη» για το μέλλον, μέσα από ανοιχτή διαβούλευση, με τη συμμετοχή όλων των δημοτών. Το κλειδί είναι η χρηστή διαχείριση που συνδυάζει γνώση και πάθος για δουλειά.
Σήμερα, ποια είναι η εικόνα στο ΑΠΘ;
Το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης ετοιμάζεται να γιορτάσει τα 100 χρόνια από την ίδρυσή του, έχοντας να επιδείξει πλήθος ακαδημαϊκών και ερευνητικών επιτευγμάτων σε εθνικό και διεθνές επίπεδο. Τα τελευταία χρόνια βρέθηκε στο μάτι του κυκλώνα, με καθημερινή παρουσία ένοπλων αστυνομικών να επιβάλουν το δόγμα «νόμος και τάξη» της κυβέρνησης Μητσοτάκη.
Το ΑΠΘ επελέγη ως πεδίο εφαρμογής όλων των αυταρχικών ρυθμίσεων των νόμων Κεραμέως. Ως πρόεδρος του Τμήματος Πολιτικών Επιστημών και μέλος της Συγκλήτου επί πέντε χρόνια (2018-2022), αγωνίστηκα για τη διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα του πανεπιστημίου, για δωρεάν Προγράμματα Μεταπτυχιακών Σπουδών, για ένα ποιοτικό και ακαδημαϊκό ΑΠΘ.
Η κυβέρνηση δεν κατάφερε να εξαπατήσει την κοινή γνώμη, παρουσιάζοντας ως δήθεν πρόοδο την αγοραία ιδιωτικοποίηση, την εισαγωγή διδάκτρων παντού, την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής που στέλνει χιλιάδες μαθητές στα ιδιωτικά Κολλέγια της συμφοράς, την αντισυνταγματική κατάργηση της αυτοδιοίκησης και της δημοκρατίας στα πανεπιστήμια. Η μεγάλη πλειονότητα καθηγητών, εργαζομένων και φοιτητών αποδοκιμάζει την ιδεοληπτική κυβερνητική πολιτική, κατανοώντας ότι η μόρφωση και η παιδεία αποτελούν κοινά αγαθά που πρέπει να είναι προσιτά σε όλους.
*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 02.04.2023