«Αποδίδει καρπούς», όπως χαρακτηριστικά λένε πανεπιστημιακοί αλλά και φοιτητές, η συστηματική παρουσία της αστυνομίας στο campus, οι εβδομαδιαίες συλλήψεις-ρεκόρ εντός και στον περίγυρο του Πανεπιστημίου, χωρίς ωστόσο να κρύβουν τον προβληματισμό τους για την παραβατικότητα και τη διακίνηση ναρκωτικών, που εξακολουθεί να υπάρχει και που, όπως φαίνεται, είναι δύσκολο να αντιμετωπιστεί σε βάθος. Σύμφωνα με τους φοιτητές, «ο φόβος εξακολουθεί να υπάρχει», κυρίως τις βραδινές ώρες.
Για σημαντικά βήματα που έχουν γίνει σε ένα σύνθετο πρόβλημα, που απαιτεί συστηματική προσπάθεια, κάνει λόγο στη «ΜτΚ» ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, δίνοντας το μήνυμα πως το θέμα παραμένει ψηλά στην ατζέντα του κ. Μπουταρη.
Πέρασαν τέσσερις μήνες από το πρωτοσέλιδο της «ΜτΚ» με τον Περικλή Μήτκα, πρύτανη του ΑΠΘ, να δηλώνει πως κάποιοι «θεωρούν το ΑΠΘ χώρο εκτόνωσης της παραβατικότητας», χρειάστηκαν περισσότερες από 2.500 υπογραφές φοιτητών και καθηγητών, καταγγελίες επιθέσεων σε βάρος φοιτητών, η παρέμβαση του δημάρχου Θεσσαλονίκης, πολλαπλές συσκέψεις των εμπλεκομένων με τις αστυνομικές αρχές, για να μπορούμε σήμερα να κάνουμε λόγο για μία βελτιωμένη εικόνα στους χώρους του πανεπιστημίου αλλά και για ένα πρόβλημα που ακόμα υπάρχει και ταλαιπωρεί τους φοιτητές και τους καθηγητές της πανεπιστημιούπολης.
«Αναμφισβήτητα ήταν ενθαρρυντική η παρέμβαση της αστυνομίας τον περασμένο Δεκέμβριο, με τη σύλληψη πολλών ναρκέμπορων, παρ’ όλα αυτά το αίσθημα του φόβου εξακολουθεί να υπάρχει σε μεγάλο βαθμό. Σίγουρα η κατάσταση χρήζει μεγάλης και άμεσης βελτίωσης με σκοπό την εξάλειψη παραβατικών φαινομένων στο campus του ΑΠΘ», δηλώνει η Ελευθερία Αργυρίου, πρόεδρος του συλλόγου των φοιτητών του τμήματος Χημικών Μηχανικών της Πολυτεχνικής σχολής του ΑΠΘ.
Όπως λένε οι φοιτητές, οι συνεχείς έλεγχοι της αστυνομίας έχουν φέρει αποτέλεσμα, ωστόσο το πανεπιστήμιο τις απογευματινές ώρες έχει διαφορετική εικόνα, καθώς η επικινδυνότητα γίνεται πιο έντονη. «Όταν πέσει το σκοτάδι, το πρόβλημα είναι πιο προφανές, οι συναλλαγές των εμπόρων στο γνωστό πια κομμάτι της Φιλοσοφικής σχολής υπάρχει. Έχουμε παρατηρήσει συχνή αστυνόμευση έξω από το ΑΠΘ.
Πρόκειται για ένα λεπτό ζήτημα, αφενός υπάρχει το άσυλο και αφετέρου δεν μπορεί να γίνονται οι συναλλαγές των ναρκωτικών μπροστά στα μάτια μας. Πρέπει να συνεχιστούν οι έλεγχοι καθώς υπάρχει ο φόβος των φοιτητών να μη σχολάσουν αργά από τα μαθήματα, υπάρχει η ανησυχία σε αυτό το κομμάτι», δηλώνει ο Κωνσταντίνος Παπαδημητρίου, διδακτορικός φοιτητής του ΤΕΦΑΑ ΑΠΘ.
Ναι μεν, αλλά... η βελτίωση
Όπως λένε οι φοιτητές, η εικόνα είναι σαφώς βελτιωμένη, αλλά το πρόβλημα παραμένει. «Υπάρχει διαφορά ότι κάτι γίνεται, αλλά νομίζω ότι το πρόβλημα μοιάζει με τη Λερναία Ύδρα» λέει χαρακτηριστικά η Εύη, φοιτήτρια στο παιδαγωγικό τμήμα του ΑΠΘ. «Έχει μειωθεί η συχνότητα των παραβάσεων, τα περιστατικά είναι πια λιγότερα, αυτό είναι αποτέλεσμα της αστυνόμευσης, αλλά δεν έχει εξαλειφθεί το φαινόμενο» δηλώνει ο κ. Παπαδημητρίου.
Η αστυνομία, όπως και στο παρελθόν έχει δηλώσει ο πρύτανης του ΑΠΘ, έχει το «πράσινο φως» να δρα επιχειρησιακά, όποτε το κρίνει απαραίτητο, προκειμένου να διώξει τους διακινητές, γεγονός που όπως φαίνεται κινείται προς την κατεύθυνση της αντιμετώπισης του προβλήματος, αλλά μοιάζει να είναι ακόμα μακριά η «οριστική και αμετάκλητη απαλλαγή» από τη διακίνηση ναρκωτικών εντός του πανεπιστημίου.
«Η πολιτεία έχει την κύρια ευθύνη που της αναλογεί και πρέπει να εντατικοποιήσει τους ελέγχους και τις συλλήψεις, αν θέλουμε να καθαρίσει το πανεπιστήμιο από τους διακινητές ναρκωτικών και τις διάφορες συμμορίες που παραμένουν εντός του χώρου, παρά τους αστυνομικούς ελέγχους», δηλώνει στη «ΜτΚ» καθηγητής του ΑΠΘ.
Μπουτάρης: «Σύνθετο ζήτημα»
Η παρέμβαση του δημάρχου Θεσσαλονίκης από το δημοτικό συμβούλιο τον περασμένο Οκτώβριο και η έναρξη των συνομιλιών και των συναντήσεων με τις πρυτανικές αρχές του ΑΠΘ για την αντιμετώπιση του ναρκεμπορίου, όπως όλα δείχνουν συνεχίζονται και μάλιστα η συνεργασία φαίνεται να διευρύνεται και σε άλλους τομείς, όπως προέκυψε και από την τελευταία σύσκεψη του δημοτικού συμβουλίου και την ανακοίνωση της δημιουργίας του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας με τη σύμπραξη και των δυο φορέων.
Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης φαίνεται πως συνεχίζει να έχει ψηλά στην ατζέντα των θεμάτων του την κατάσταση στο ΑΠΘ, στοχεύοντας το επόμενο διάστημα στην υλοποίηση των δεσμεύσεών του για ενίσχυση του φωτισμού στους χώρους του πανεπιστημίου.
Όπως χαρακτηριστικά δηλώνει στη «ΜτΚ» ο κ. Μπουτάρης «η πρωτοβουλία που αναλάβαμε από κοινού με τις πρυτανικές αρχές του ΑΠΘ για καλύτερη αστυνόμευση στο χώρο του πανεπιστημιακού κάμπους, έτσι ώστε να αντιμετωπιστούν τα παραβατικά φαινόμενα, απέδωσε καρπούς.
Προφανώς και το πρόβλημα της διακίνησης ναρκωτικών και της εγκληματικότητας δεν έχει επιλυθεί οριστικά. Πρόκειται για ένα σύνθετο ζήτημα που απαιτεί συστηματική προσπάθεια από πλευράς ελληνικής αστυνομίας και όλων των εμπλεκομένων. Εμείς από την πλευρά μας έχουμε προγραμματίσει την ενίσχυση του φωτισμού στο χώρο του πανεπιστημίου, ώστε να ενισχυθεί το αίσθημα ασφάλειας σε καθηγητές, εργαζόμενους και φοιτητές».
*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 24 Φεβρουαρίου 2019