Νέο περιστατικό εμφάνισης καφέ αρκούδας στα πεδινά της Μακεδονίας, αυτή τη φορά στην περιοχή του Λουδία, λίγες μέρες μετά από την καταγραφή αντίστοιχου περιστατικού στις όχθες του Αξιού ποταμού και ενώ στην ανατολική Μακεδονία, η Περιφέρεια Καβάλας προέβη σε σχετική ανακοίνωση μέτρων προστασίας σε ορισμένους οικισμούς του Δήμου Παγγαίου.
Αυτή τη φορά, σύμφωνα με πληροφορίες του logospellas.gr, ίχνη του μεγαλόσωμου ζώου εντοπίστηκαν την περασμένη Κυριακή, σε απόσταση τεσσάρων χιλιομέτρων από τη γέφυρα του ποταμού Λουδία, στη βόρεια όχθη του. Όπως φαίνεται στο φωτογραφικό στιγμιότυπο η αρκούδα έκανε «επιδρομή» σε κυψέλες και έπειτα η πορεία της πιθανότατα να συνεχίστηκε με κατεύθυνση προς τα Γιαννιτσά.
Διανύουν μέχρι και 40 χιλιόμετρα για αναζήτηση τροφής – Σε εξέλιξη το φαινόμενο
Ο βιολόγος και επιστημονικός συνεργάτης της περιβαλλοντικής οργάνωσης «Καλλιστώ», Γιώργος Μερτζάνης, μιλώντας στο makthes.gr, κάνει λόγο για ένα «φαινόμενο σε εξέλιξη» που παρατηρείται, καθώς είναι αρκετά ασυνήθιστη η εμφάνιση του ζώου σε πεδιάδες.
«Συνήθως οι πληθυσμοί των αρκούδων εντοπίζονται σε ορεινούς όγκους, στο Παγγαίο, στα Θεσπρωτικά όρη, στις απολήξεις της Πίνδου. Ένας λόγος που βλέπουμε αρκούδες σε περιοχές εκτός ορεινών οικοσυστημάτων είναι η γεωγραφική και βιογεωγραφική σύνδεση μεταξύ αυτών των περιοχών και πιθανότατα η αύξηση του πληθυσμού των ζώων, αλλά και η συμπεριφορά που παρουσιάζουν, δηλαδή τα ενήλικα αρσενικά να εκδιώκουν τα νεαρά ζώα», σημειώνει ο κ. Μερτζάνης.
Όπως αναφέρει ο ίδιος έχει παρατηρηθεί μια αύξηση στον αριθμό των αρκούδων, περίπου κατά 500 άτομα τοπικά στην Πίνδο, στη Φλώρινα και στην Καστοριά, ωστόσο η εμφάνιση τους σε πεδινές περιοχές αποτελεί κατά το βιολόγο «μεμονωμένα περιστατικά» και «αναστρέψιμα».
«Αυτή την περίοδο οι αρκούδες ετοιμάζονται για τη χειμέρια νάρκη, επομένως βρίσκονται σε έντονη τροφική αναζήτηση, θα λέγαμε ότι διανύουν μια περίοδο υπερφαγίας. Μάλιστα, περπατάνε μέχρι και 40 χιλιόμετρα μέσα σε δύο μέρες αναζητώντας τροφή για τα αποθέματα τους».
Όσον αφορά τυχόν συναντήσεις ανθρώπου και ζώου, ο κ. Μερτζάνης συνιστά «ηρεμία και διακριτικότητα». «Η αρκούδα γνωρίζει πριν δει τον άνθρωπο και γι’ αυτό τον αποφεύγει. Σε περίπτωση οπτικής επαφής με το ζώο, αυτό από μόνο του δε θα επιτεθεί, εκτός αν είναι θηλυκό και προσπαθήσει να προστατεύσει τα μικρά του. Επομένως προτείνω στους πολίτες αν συναντήσουν αρκούδα να αποφύγουν τις βίαιες κινήσεις και να απομακρυνθούν διακριτικά από το οπτικό της πεδίο», καταλήγει ο ίδιος, ενώ στις αγροτικές εκτάσεις συνιστώνται οι ηλεκτροφόρες περιφράξεις που αποτρέπουν την προσέγγιση του ζώου.