Ο αρμένιος πρωθυπουργός Νικόλ Πασινιάν κατηγόρησε χθες Παρασκευή τη Μόσχα ότι δεν παρέδωσε στο Γερεβάν εξοπλισμούς για τους οποίους έχουν γίνει ήδη πληρωμές, ενώ υπονόησε πως ρωσικά ΜΜΕ προσπαθούν να «αποσταθεροποιήσουν» το πολιτικό σκηνικό στη χώρα του.
Η Αρμενία και η Ρωσία είναι παραδοσιακοί σύμμαχοι, όμως η σχέση τους έχει μπει σε τροχιά σοβαρής επιδείνωσης αφότου το Αζερμπαϊτζάν ανακατέλαβε τον Σεπτέμβριο εξαπολύοντας στρατιωτική επιχείρηση το Ναγκόρνο Καραμπάχ, θύλακο όπου ζούσαν ως τότε κατά πλειονότητα Αρμένιοι.
Το Γερεβάν προσάπτει στο Κρεμλίνο πως δεν έκανε απολύτως τίποτα για να εμποδίσει την εξέλιξη αυτή κι έχει πολλαπλασιάσει έκτοτε τις αιχμές σε βάρος της Ρωσίας.
Χθες ο κ. Πασινιάν έκανε λόγο για «πρόβλημα» στην παράδοση από τη Ρωσία «όπλων και εξοπλισμών που έχουμε πληρώσει ήδη».
Βρίσκονται σε εξέλιξη «συνομιλίες» για να «λυθεί το πρόβλημα», πρόσθεσε σε διάγγελμά του που μεταδόθηκε απευθείας τηλεοπτικά.
«Γνωρίζουμε ότι η Ρωσία έχει ανάγκη όπλα», σχολίασε, κάνοντας ελάχιστα συγκαλυμμένη αναφορά στην εισβολή της στην Ουκρανία, όπου ο πόλεμος που οδεύει προσεχώς να κλείσει δυο χρόνια καταβροχθίζει δυνάμεις και οπλισμό.
Ο αρμένιος πρωθυπουργός αναφέρθηκε και σε άλλα «προβλήματα», σε αυτή την περίπτωση παραβιάσεις διμερούς συμφωνίας που απαγορεύει σε τηλεοπτικά δίκτυα καθεμιάς από τις δύο χώρες κάθε απόπειρα «επέμβασης σε εσωτερικές υποθέσεις» ή «αποσταθεροποίησης της πολιτικής κατάστασης» της άλλης.
Ο Νικόλ Πασινιάν είπε πως κάλεσε τη ρωσική πλευρά σε διαβουλεύσεις για να «επιλυθεί» το ζήτημα αυτό «σε φιλική και φυσιολογική ατμόσφαιρα».
Αυτή την εβδομάδα, η Αρμενία επέλεξε να σνομπάρει τη σύνοδο του Οργανισμού του Συμφώνου Συλλογικής Ασφάλειας (OTSC στα γαλλικά, CSTO στα αγγλικά), στρατιωτική συμμαχία με επικεφαλής τη Ρωσία, της οποίας είναι μέλος.
Το Κρεμλίνο δεν έκρυψε τη δυσαρέσκειά του για την απουσία αυτή κι εξέφρασε τη «λύπη» του.
Χθες όμως ο Νικόλ Πασινιάν πήγε ακόμα παραπέρα τα πράγματα, δηλώνοντας πως «οι ενέργειες του OTSC δεν ευθυγραμμίζονται με τα συμφέροντα της Αρμενίας».
Οι Αρμένιοι «διερωτώνται γιατί να παραμένουμε σε έναν οργανισμό που δεν μας προσφέρει τίποτα και (...) αντίθετα δημιουργεί επιπρόσθετα προβλήματα για την ασφάλεια μας», πρόσθεσε.
Ωστόσο κατόπιν φάνηκε πιο συμφιλιωτικός, λέγοντας πως το Γερεβάν είναι διατεθειμένο να κάνει «το παν» ώστε οι σχέσεις του με τη Μόσχα να διέπονται από «λογική σεβασμού της εθνικής κυριαρχίας και της ανεξαρτησίας» της κάθε πλευράς από την άλλη.
Η Αρμενία, που έδειχνε να απομακρύνεται από τη Ρωσία ήδη πριν από την αζερική στρατιωτική επικράτηση στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, προσεγγίζει πλέον τη Δύση, έλαβε για παράδειγμα υποσχέσεις για παραδόσεις όπλων από τη Γαλλία, ιστορικό της εταίρο.
Στις αρχές Οκτωβρίου, το Κρεμλίνο τόνιζε πως για το Γερεβάν δεν υπάρχει καμιά «καλύτερη» επιλογή από τη συμμαχία με τη Ρωσία.