Σχεδόν 300 rapid test διενεργήθηκαν σήμερα, Δευτέρα, σε πολίτες στον δήμο Νεάπολης Συκεών, μετά τον εντοπισμό κρούσματος με τη μετάλλαξη της Νοτίου Αφρικής σε κληρικό της περιοχής.
Ο Αναστάσιος Τσακιρίδης, αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας και Υπηρεσιών Δόμησης του δήμου, τόνισε στο makthes.gr πως όλα τα τεστ ήταν αρνητικά. Από τα περίπου 300 τεστ, τα «250 γίνανε στη Νεάπολη και στις Συκιές και τα υπόλοιπα στους ιερούς ναούς Αγίου Γεωργίου και Αγίου Ιωάννη», ενημέρωσε ο κ. Τσακιρίδης.
Σύμφωνα με τον ίδιο υπήρξε προσέλευση, καθώς «υπάρχει ένα μούδιασμα στον κόσμο, δεν ξέρουν τι είναι αυτή η μετάλλαξη». Τόνισε, δε, πως εάν οι επιστήμονες «εντοπίσουν κάτι» σε οποιοδήποτε τεστ πολίτη, «θα το στείλουν κατευθείαν και για μοριακό τεστ».
Ακόμη, ο κ. Τσακιρίδης υπενθύμισε πως και αύριο θα συνεχιστούν τα rapid tests, όπως έγραψε νωρίτερα το makthes.gr.
Βαρύτητα στη βρετανική μετάλλαξη και όχι στη νοτιοαφρικανική
Από την πλευρά της η καθηγήτρια του τμήματος Ιατρικής και επικεφαλής του Α' Εργαστηρίου Μικροβιολογίας του ΑΠΘ, Άννα Παπά-Κονιδάρη εξήγησε μέσω του makthes.gr ότι το εργαστήριο εξέτασε χθες μερικά δείγματα από επαφές, ίσως και του ίδιου του κληρικού, τα οποία αποδείχθηκαν όλα αρνητικά. Η ίδια ξεκαθάρισε, με αφορμή δημοσιεύματα ότι ο κληρικός είναι πλέον αρνητικός, πως «κάποιος μου είπε ότι είναι αρνητικός και είπα ότι είναι αναμενόμενο», λόγω της παρέλευσης των ημερών.
Ερωτηθείσα εάν οι μεταλλάξεις στελεχών του νέου κορονοϊού που έχουν εντοπιστεί μέχρι σήμερα σε όλο τον κόσμο είναι περισσότερο επικίνδυνες για τον ανθρώπινο οργανισμό, απαντά αρνητικά και υπενθυμίζει πως οι μεταλλάξεις ενός ιού «είναι το πιο φυσιολογικό. Θα τρίβαμε τα μάτια μας αν δεν μεταλλασσόταν».
Στον αντίποδα, η κ. Παπά-Κονιδάρη διαμηνύει ότι «αυτό όλο για τις μεταλλάξεις γίνεται πιο πολύ για επιδημιολογικούς λόγους, να ξέρουμε τι κυκλοφορεί στη χώρα. Από εκεί και πέρα, όλα τα άλλα είναι ίδια», παρότι «ενδιαφέρει σίγουρα η θνητότητα και η παθογονικότητα», συμπλήρωσε η ίδια.
Τέλος, εστίασε στη βρετανική μετάλλαξη του κορονοϊού και διατράνωσε την ανάγκη οι πολίτες να τηρούν πιστά τα μέτρα προστασίας, καθώς τα πιο πολλά κρούσματα που σχετίζονται με μεταλλάξεις αφορούν τη βρετανική μετάλλαξη, η οποία έχει αποδειχθεί ότι «είναι πιο μεταδοτική», εν συγκρίσει με τη μετάλλαξη της Νοτίου Αφρικής, η οποία «δεν σχετίζεται μέχρι στιγμής με την παθογονικότητα. Αν έχουν γίνει κάποιες μελέτες, αφορούν το κατά πόσον ο ιός μπορεί να διαφύγει, αν την πιάνει το εμβόλιο».