Ευχάριστη έκπληξη για τους ανθρώπους της αγοράς αποτέλεσε η ανακοίνωση για επιστροφή στην… κανονικότητα λειτουργίας των καταστημάτων, χωρίς δηλαδή τις μεθόδους click away και click in shop. Όπως έγινε γνωστό, από σήμερ οι καταναλωτές θα μπορούν να κάνουν τα ψώνια τους αφού στείλουν το σχετικό SMS στο 13033 (με την επιλογή 2) και το οποίο οφείλουν να διατηρούν. Θα έχουν στη διάθεσή τους δύο ώρες για να πραγματοποιήσουν ελεύθερα τις αγορές τους, ενώ ανοίγουν ξανά και τα εμπορικά κέντρα.
«Ένα καλό ξεκίνημα για το εμπόριο»
Χαμόγελα και αισιοδοξία έφεραν οι εξαγγελίες της Παρασκευής για τον εμπορικό κόσμο, καθώς μετά από αρκετούς μήνες ανεβάζουν ρολά για να υποδεχθούν ξανά τους πελάτες τους εντός των καταστημάτων. «Είναι μία πραγματική ανάσα. Καλώς ή κακώς είναι ένα καλό ξεκίνημα για το εμπόριο αυτή τη φορά» δηλώνει ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Παντελής Φιλιππίδης. «Ελπίζω να ανταποκριθεί και ο κόσμος όμως, ώστε πραγματικά να δούμε αλλαγή στην αγορά. Σημαντικό είναι και οι έμποροι να τηρήσουν όλα τα μέτρα, για να μην χρεωθούμε ένα πιθανό τρίτο κύμα της πανδημίας» τονίζει ο κ. Φιλιππίδης.
Το click in shop που προωθούταν ως το πρωί της Παρασκευής, δεν θα είχε καμία διαφορά με το click away για τους καταστηματάρχες, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΕΣΘ. «Και πάλι μόνο το 15% των καταστημάτων θα λειτουργούσαν, καθώς οι περισσότεροι δεν διαθέτουν e-shops. Αν ο κόσμος δεν κυκλοφορεί για να επισκεφτεί καταστήματα, είναι δώρο άδωρο» εξηγεί.
Τεράστιες είναι οι ζημίες για πολλές επιχειρήσεις με τα προϊόντα - στοκ που έχουν μείνει στις αποθήκες τους. «Από το πρώτο lockdown, που κλείσαμε 18 Μαρτίου, έχουμε στις αποθήκες στοκ. Τώρα ξανά χιλιάδες προϊόντα μένουν στις αποθήκες από το καλοκαίρι αλλά και τη φετινή χειμερινή σεζόν. Υπάρχουν διαθέσιμα προϊόντα στις αποθήκες της πόλης για να ντύσουν τρεις φορές τους Θεσσαλονικείς» αναφέρει ο κ. Φιλιππίδης, επισημαίνοντας πως στην Τσιμισκή ήδη 17 καταστήματα είναι άδεια.
Και άλλο χτύπημα για τη Χαλκιδική
Στις κόκκινες περιοχές θα λειτουργήσουν εμπορικά καταστήματα μόνο με τη μέθοδο click away, καθώς οι αρμόδιες αρχές έκριναν πως έτσι δεν θα υπάρχει έξαρση του ιικού φορτίου. Σε αυτές τις περιοχές, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, ανήκει και η Χαλκιδική.
«Είναι καταστροφικό που δεν θα ανοίξουμε κανονικά τα καταστήματα» δηλώνει ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής Ιωάννης Κουφίδης, τονίζοντας πως δεν υπάρχει η κατάλληλη ενημέρωση. «Βλέπουμε να καταγράφονται 2-3 κρούσματα στη Χαλκιδική και για ακόμα μία φορά δεν καταλαβαίνουμε γιατί μας εντάσσουν στις κόκκινες περιοχές. Ας μας ενημερώσουν» αναφέρει ο κ. Κουφίδης.
Μάλιστα, το Επιμελητήριο Χαλκιδικής πριν λίγες ημέρες απέστειλε επιστολή στους αρμόδιους υπουργούς υπέρ του click in shop. «Προτείναμε να πληρώσουμε εμείς τα τεστ όσων δουλεύουν στα καταστήματα, ώστε να ανοίξουμε. Δεν υπάρχει πλέον υπομονή ούτε από τους επαγγελματίες αλλά ούτε και από τους πολίτες» σημειώνει ο πρόεδρος του επιμελητηρίου.
Τα… εμβόλια θα παίξουν ρόλο για την εστίαση
Οι επιδημιολόγοι, οι υγειονομικές αρχές αλλά και οι επιχειρηματίες της εστίασης δεν βλέπουν να ανοίγουν άμεσα τα καφέ-μπαρ και τα εστιατόρια. Οι εκτιμήσεις για επαναλειτουργία της εστίασης σε τρεις εβδομάδες φαίνεται πως δεν θα επιβεβαιωθούν, καθώς η κυβέρνηση και οι επαγγελματίες συζητούν ήδη διαφορετικά δεδομένα.
«Το σενάριο του άνοιξε - κλείσε το απορρίψαμε. Συζητήσαμε με τα κυβερνητικά στελέχη, ότι πρέπει να σταθεροποιηθεί η κατάσταση για να επαναλειτουργήσει η εστίαση. Έχουμε ευαλλοίωτα προϊόντα που δεν θα αντέξουν σε ‘ακορντεόν’, ενώ θα πρέπει να γίνει ανάκληση αναστολών σε όλους τους εργαζόμενους» αναφέρει στη «ΜτΚ» ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΣΕ) και της ΓΣΕΒΕΕ Γιώργος Καββαθάς.
Όσο για το νέο χρονικό ορίζοντα, η ημέρα της επαναλειτουργίας τίθεται κοντά στον Μάρτιο. Εκτός από τα κρούσματα, σημαντικό ρόλο φαίνεται πως θα παίξουν και οι αριθμοί των εμβολιασμών έως τότε. «Η σταθεροποίηση προβλέπεται κοντά στον Μάρτιο. Τότε, αναμένεται να έχει εμβολιαστεί ένα μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού και αυτό θα βοηθήσει ώστε να ανοίξουν τα καταστήματα εστίασης. Μέχρι τότε, ζητήσαμε να έχουμε περισσότερα μέτρα στήριξης από την κυβέρνηση» δηλώνει ο κ. Καββαθάς.
Όμως, μέχρι την επαναλειτουργία της εστίασης προβλέπεται πως ήδη θα έχουν βάλει λουκέτα πολλοί επιχειρηματίες. Μέχρι στιγμής, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης -όπως και στο κέντρο της Αθήνας- έχουν κλείσει περίπου 40 μαγαζιά. «Στο κέντρο της πόλης, οι επιχειρηματίες δεν άντεξαν τα υψηλά ενοίκια και τα χρέη είχαν συσσωρευτεί. Στα τέλη Ιανουαρίου, μετά την 5η επιστρεπτέα προκαταβολή, ίσως να δούμε και άλλα μαγαζιά να κλείνουν» τονίζει ο γενικός γραμματέας Ένωσης Εστιατόρων Ψητοπωλών και Καφέ Μπαρ νομού Θεσσαλονίκη Μιχάλης Επιτροπίδης.
Ο κ. Επιτροπίδης, επισημαίνει πως «καλύτερα να ανοίξουμε κατευθείαν την Άνοιξη, όταν ο καιρός θα ευνοεί. Αν ανοίξουμε μόνο με την λειτουργία εξωτερικών χώρων και πάλι θα έχουμε προβλήματα».
Όσα ανοίγουν ξανά
Εκτός από τα εμπορικά καταστήματα, ρολά ανεβάζουν ξανά τα κομμωτήρια και τα κέντρα αισθητικής με ειδικούς όρους λειτουργίας. Οι αποστάσεις μεταξύ των θέσεων εργασίας θα είναι δύο μέτρα, ενώ σε μαγαζί έως 100 τ.μ. θα επιτρέπεται να υπάρχουν 4 πελάτες και ένα άτομο επιπλέον ανά 25 τ.μ. Επίσης, από αύριο Δευτέρα 18 Ιανουαρίου, επαναλειτουργούν υπηρεσίες διαιτολογίας, υπηρεσίες διαιτολογικών μονάδων με εξαίρεση την άσκηση, υπηρεσίες προσωπικής υγιεινής και φροντίδας σώματος. Όσο για τα ΚΤΕΟ, οι πελάτες θα προσέρχονται μόνον κατόπιν ραντεβού, μέσω τηλεφώνου και ηλεκτρονικών μέσων. Για τις υπηρεσίες πλην των κομμωτηρίων και διαιτολογίας, θα πρέπει να τοποθετηθούν plexiglass για τη διατήρηση αποστάσεων.
Αξίζει να σημειωθεί πως δόθηκε παράταση 10 ημερών για την αύξηση του προστίμου από 300 σε 500 ευρώ για όσους δεν τηρούν τα μέτρα.
*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 17 Ιανουαρίου 2021