ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ArXellence 3: Ένας διεθνής διαγωνισμός, για ένα κόσμο πιο όμορφο, στον καμβά της Γυάρου

Άννη Καρολίδου28 Ιουνίου 2024

« Η ΑΛΟΥΜΥΛ είναι άνθρωποι, που νοιάζονται και αγωνιούν για το μέλλον τους, άνθρωποι με όνειρα, με προσδοκίες, με αξιοπρέπεια και κυρίως με σεβασμό στους άλλους και με σεβασμό στην ιστορία, όπως υπάρχει, χωρίς σχόλια. Αυτοί , οι άνθρωποι, θέλουν να είναι θετικοί και όχι μόνο καταγγελτικοί και να κάνουν κάτι , έστω και μικρό, το οποίο να αφορά όλους. Για εμάς και για μένα προσωπικά, θα μείνει η χαρά της προσφοράς και το ότι κάναμε κάτι για την Ελλάδα που αγαπάμε».

Με αυτά τα λόγια, ολοκλήρωσε την σύντομη ομιλία του ο πρόεδρος της ΑΛΟΥΜΥΛ, Γιώργος Μυλωνάς, στην εκδήλωση που αυτή την ώρα πραγματοποιείται στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, για την επίσημη έναρξη του ‘ArXellence 3’, του διεθνούς διεπιστημονικού διαγωνισμού, που διοργανώνουν η ΑΛΟΥΜΥΛ με την μη κερδοσκοπική, πολιτιστική και κοινωνική οργάνωση ΑΙΓΕΑΣ, οι οποίες, πάνω στον τόσο ιδιαίτερο καμβά της Γυάρου, ανοίγουν έναν διάλογο για το πως δημιουργούμε ένα υπόδειγμα αειφορίας, με σεβασμό στην ιστορική μνήμη.

Να σημειωθεί ότι ο διαγωνισμός, υποστηρίζεται και τελεί υπό την εποπτεία του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος,

«Σκοπός είναι», πρόσθεσε ο κ. Μυλωνάς, «η δημιουργία μίας ολοκληρωμένης πρότασης, από ανθρώπους που ξέρουν και που μας κάνουν να πιστεύουμε ότι ο κόσμος μας μπορεί να γίνει πιο όμορφος, καθώς είδαμε περιοχές, σε διάφορα μέρη της υφηλίου, να μεταμορφώνονται σε μοναδικά οικοσυστήματα υψηλού επιπέδου,

«Η ΑΛΟΥΜΥΛ, στα πλαίσια της εταιρικής μας αλλά και της προσωπικής ευθύνης, θέλει να βοηθήσει να δημιουργηθούν υποδείγματα αστικής, νησιωτικής, αλλά και όχι μόνο, ανάπτυξης, όχι ως ανάπτυξη real estate, αλλά ως υλοποιήσιμες επεξεργασμένες παρεμβάσεις μικρής κλίμακας, με ειδικές λύσεις, που δεν θα αφορούν μόνο σε κτίρια αλλά σε ολόκληρο το οικοσύστημα. Μάλιστα, αυτές οι λύσεις, θα πρέπει να είναι παραδείγματα που να μπορούν να επαναληφθούν και σε άλλα μέρη της πατρίδας μας».

Ο κ. Αθανάσιος Μαρτίνος, εκπροσωπώντας την ΑΙΓΕΑΣ, συνεχάρη την ΑΛΟΥΜΥΛ για την επιλογή της Γυάρου ως θέμα του διαγωνισμού ‘ArXellence 3’, σημειώνοντας ότι η ΑΙΓΕΑΣ θα συμβάλλει στο κόστος διοργάνωσης του διεθνούς διαγωνισμού ιδεών με σκοπό την ανάδειξη αυτού του ξεχασμένου, έρημου σήμερα ιστορικού νησιού στο κέντρο του Αιγαίου.


Ο κ. Μαρτίνος αναφέρθηκε στο βαρύ φορτίο ιστορικής μνήμης που συνοδεύει τη Γυάρο, για να πει ότι θα πρέπει να αποκατασταθούν τα κτίρια των φυλακών – μνημείο της Γυάρου, πριν καταρρεύσουν. Σχετικές μελέτες για τα κτίρια αλλά και το περιβάλλον του νησιού έχει καταρτίσει το Μετσόβιο Πολυτεχνείο, ενώ αντικείμενο του διαγωνισμού είναι η ανάδειξη και προστασία της μοναδικής, άγριας ομορφιάς της Γυάρου, ώστε να γίνει επισκέψιμη από φυσιολάτρες και περιπατητές. Καταλήγοντας ο κ. Μαρτίνος είπε ότι η Γυάρος έχει και αρχαιολογικό ενδιαφέρον, καθώς αρχαιολογικές έρευνες είναι στο πρόγραμμα Εφορίας Κυκλάδων, ενώ στελέχη και συνεργάτες της WWF, έχουν ασχοληθεί ερευνητικά με το φυσικό περιβάλλον και την πανίδα της Γυάρου. Τελικά, αντικείμενο του διαγωνισμού, είναι να ξυπνήσει το ενδιαφέρον του ελληνικού κράτους, της ελληνικής κοινωνίας αλλά και της Ευρώπης για τη Γυάρο.

Ταχιάος: Ιστορική μνήμη και περιβάλλον

Toν πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη εκπροσώπησε στη σημερινή εκδήλωση ο Υφυπουργός Υποδομών Νίκος Ταχιάος, ο οποίος επισήμανε τη μεγάλη πρόκληση που αναλαμβάνουν η ΑΛΟΥΜΥΛ και η ΑΙΓΕΑΣ, με την απόφασή τους να διοργανώσουν έναν διεπιστημονικό διαγωνισμό ιδεών, που μάλιστα έχει να συνδυάσει πολύ φιλόδοξους στόχους, όπως είναι η διαφύλαξη της ιστορικής μνήμης μαζί με τη βιώσιμη διαχείριση του περιβάλλοντος.


Ο Υφυπουργός τόνισε, ότι για να μπορέσουν οι διοργανωτές να ανταποκριθούν στην μεγάλη πρόκληση του διαγωνισμού, απευθύνονται σε ανθρώπους με γνώση, που διαθέτουν όμως και έμπνευση, υπογραμμίζοντας ότι με το διαγωνισμό, δεν θα αναδειχθεί μόνο η ιστορία της Γυάρου, αλλά και η ιστορία της Ελλάδος. Η Γυάρος, είναι ένας τόπος οδύνης, που η οδύνη αυτή αφορά όλους τους Έλληνες , όπως όμως και  η συμφιλίωση των Ελλήνων που πρέπει το συγκεκριμένο μνημείο- ιστορικός τόπος, να προβάλλει. Η μνήμη, πρέπει να συνδεθεί με το παρόν και το μέλλον, σε ένα βιώσιμο περιβάλλον.

Οι επιχειρήσεις, κατέληξε ο κ. Ταχιάος, μπορούν και πρέπει να αναπτύσσουν μία σχέση ανταμοιβής και αμοιβαιότητας με την κοινωνία.

Το ΤΕΕ στηρίζει το ‘ArXellence 3’

Ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, Γιώργος Στασινός, τόνισε ότι το ΤΕΕ στηρίζει το θεσμό του ArXellence σε όλα τα χρόνια της δημιουργικής διαδρομής του, δίνοντας δε ιδιαίτερη προσοχή στο ‘ΑrXellence 3’ που αφορά ένα χώρο ευαίσθητο, ο οποίος  πρέπει να προσεγγισθεί με τον κατάλληλο τρόπο.

«Η παραγωγή επιστημονικού έργου, μπορεί μόνο να ωφελήσει, καταθέτοντας προτάσεις στην Πολιτεία ώστε  να αναληφθούν πρωτοβουλίες για να γίνει , τελικά, κάτι στη Γυάρο. Το ΤΕΕ, θα βοηθήσει τους μηχανικούς στο έργο τους προκειμένου, εν κατακλείδι, να συν-διαμορφωθεί μία πρόταση, για να προχωρήσουμε μερικά βήματα μπροστά, κρατώντας τις ευαισθησίες που αφορούν όλους τους πολίτες», επισήμανε ο κ. Στασινός.


Στο βήμα της εκδήλωσης ανέβηκε ο πρύτανης του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου καθ. Ιωάννης Χατζηγεωργίου, ο οποίος επαίνεσε την ΑΛΟΥΜΥΛ και την ΑΙΓΕΑΣ, για το έργο που αναλαμβάνουν και το οποίο αποτελεί σημαντική κοινωνική προσφορά, προσθέτοντας ότι το Ε.Μ.Π. είναι πρόθυμο, εθελοντικά να προσφέρει τις δυνάμεις και την τεχνογνωσία του , στο σημαντικό εγχείρημα που υλοποιείται.

Το πρώτο μέρος της εκδήλωσης ολοκληρώθηκε με την τοποθέτηση του κ. Νίκου Σαλπιγγίδη, διευθυντή Καινοτομίας της ΑΛΟΥΜΥΛ και κινητήριο δύναμη του θεσμού ArXellence, ο οποίος αναφέρθηκε στους δύο προηγούμενους διαγωνισμούς, για να καταλήξει στους λόγους για τους οποίους επιλέχθηκε η Γυάρος για τον ‘ArXellence 3’.

Με τον ‘ΑrXellence 3’, καλείται η διεθνής επιστημονική κοινότητα να καταθέσει ιδέες τόσο για τη δημιουργία ενός μουσείου – κιβωτού ιστορικής μνήμης στο νησί, όσο και δημιουργίας ενός σύγχρονου ερευνητικού κέντρου που θα εστιάζει στο πλούσιο θαλάσσιο περιβάλλον της Γυάρου, εξαιρετικής βιοποικιλότητας (περιοχή Νatura)

Όπως είπε ο κ. Σαλπιγγίδης, με την εκκίνηση του ‘ArXellence 3’, ανοίγει μία πλατφόρμα διεθνούς διεπιστημονικού διαλόγου, με σκοπό την κατάθεση υλοποιήσιμων ιδεών πάνω στο δίπολο , ιστορική μνήμη και βιώσιμο, προστατευμένο φυσικό περιβάλλον.


This page might use cookies if your analytics vendor requires them.