ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ασκήσεις ισορροπίας από Κασσελάκη με το ταμείο να είναι... μείον

Βαγγέλης Στολάκης22 Ιουλίου 2024

Ισορροπίες. Λεπτές μεν, αλλά προσπαθεί να τις κρατήσει αυτό το διάστημα ο Στέφανος Κασσελάκης στην Κουμουνδούρου, σε μια επιχείρηση να «κλείσει» τα πολλά μέτωπα που άνοιξαν και με ευθύνη του ιδίου το τελευταίο διάστημα. Οι επόμενοι μήνες για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι κρίσιμοι και «γεμάτοι», αφού το κόμμα θα πρέπει να προετοιμαστεί για την παρουσίαση των προτάσεών του στη ΔΕΘ με την ομιλία Κασσελάκη στο συνεδριακό κέντρο «Ιωάννης Βελλίδης» να είναι στον «αέρα», την ίδια ώρα να ασκεί καθημερινά κριτική και να υψώνει αντιπολιτευτικούς τόνους απέναντι στην κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και παράλληλα να «τρέχουν» οι διαδικασίες και η προετοιμασία του τακτικού συνεδρίου του κόμματος στις 4-6 Οκτωβρίου όπου ο κ. Κασσελάκης επιδιώκει να «περάσει» τις αλλαγές που επιδιώκει να επιφέρει στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Την ίδια ώρα, η οικονομική κατάσταση του κόμματος και τα άδεια ταμεία εξελίσσονται σε... πονοκέφαλο διαρκείας για τον κ. Κασσελάκη, ο οποίος θα πρέπει να αναζητήσει τρόπους ώστε το κόμμα να λειτουργεί με διαφορετικό τρόπο, καθώς όπως είναι γνωστό «ουκ αν λάβοις παρά του μη έχοντος».

Αυτή είναι πάνω κάτω η εικόνα του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης τη δεδομένη περίοδο. Εικόνα που θα πρέπει να βελτιωθεί και να μην βυθίσει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε νέα εσωκομματική κρίση, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ διεκδικεί με αξιώσεις να πρωταγωνιστήσει στις ζυμώσεις και τις συζητήσεις της επόμενης ημέρας στην Κεντροαριστερά, και ως γνωστό οι εξελίξεις δεν περιμένουν απλώς... προσπερνούν. Για το λόγο αυτό, όπως φαίνεται ο κ. Κασσελάκης αποφάσισε να βάλει νερό στο κρασί του, να ανοίξει τη βεντάλια και να αφήσει στην άκρη αντιπαραθέσεις εσωκομματικού χαρακτήρα. Ο κ. Κασσελάκης εμφανίστηκε διαλλακτικός στην τελευταία συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος, κάτι που φάνηκε και από το τελικό κείμενο- πολιτική απόφαση του οργάνου που δόθηκε στη δημοσιότητα. Την ίδια ώρα, σε μια προσπάθεια να... απομακρυνθεί από τον Παύλο Πολάκη που πρόσφατα καταφέρθηκε εναντίον της βουλευτή και Γραμματέα της Νέας Δημοκρατίας Μαρίας Συρεγγέλα, επικοινώνησε ο ίδιος με την κ. Συρεγγέλα ζητώντας επί της ουσίας ο ίδιος συγνώμη για λογαριασμό του πρώην υπουργού και στενού του συνεργάτη τους πρώτους μήνες της εκλογής του στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ. Μάλιστα, στο πλαίσιο της υπόσχεσης που έδωσε από το βήμα της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος να «ταράξει στη συλλογικότητα» τους συντρόφους του θα προεδρεύσει της συνεδρίασης της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ την ερχόμενη Πέμπτη. Πρόκειται για τη συνέχεια της πρώτης συνεδρίασης μετά τις ευρωεκλογές η οποία τότε περιελάμβανε αποκλειστικά την ομιλία Κασσελάκη, καθώς το πρόγραμμά του δεν του επέτρεπε την παραμονή του στην αίθουσα για να ακούσει τις απόψεις των βουλευτών. Σε αυτή τη συνεδρίαση το λόγο θα πάρουν οι βουλευτές του κόμματος οι οποίοι θα μιλήσουν για το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών και τα μηνύματα που έστειλε η κάλπη αλλά και για το ποσοστό που έλαβε το κόμμα, το οποίο η ηγεσία του κόμματος έχει αξιολογήσει θετικά.

Αναδίπλωση για τα «μαύρα χρήματα»

Οι γέφυρες που ρίχνει ο Στέφανος Κασσελάκης και η εκεχειρία που επιχειρεί ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ κυρίως με τη λεγόμενη «φρουρά Τσίπρα» φαίνεται από το κείμενο της Πολιτικής Γραμματείας, στο οποίο όχι μόνο δεν έγινε αναφορά σε «μαύρα χρήματα» για τα οποία είχε μιλήσει ο Κασσελάκης βάζοντας στο κάδρο τον Αλέξη Τσίπρα και την διαχείριση που είχε γίνει επί ημερών του αλλά έκανε και πολλά βήματα πίσω. «Σε αντίθεση με άλλα κόμματα, όπως η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ διαχρονικά πορεύεται, τόσο επί Τσίπρα όσο και επί Κασσελάκη, με διαφάνεια στα οικονομικά του, χωρίς άδηλους πόρους και σχέσεις «δούναι και λαβείν» με επιχειρηματικά συμφέροντα, όπως αναμφισβήτητα αποδείχθηκε και κατά τη διακυβέρνησή του την περίοδο 2015-2019. Βασιζόταν και βασίζεται στην κρατική χρηματοδότηση, και στις συνδρομές των βουλευτών, των μελών και των φίλων του. Είναι το μόνο κόμμα που δεν χρωστάει ούτε ένα ευρώ σε Τράπεζες, έχοντας αποπληρώσει το δάνειό του έχοντας έτσι την ανεξαρτησία» αναφέρεται μεταξύ άλλων στο κείμενο.

Ρεφενέ και... τεφτέρια

Η δεινή οικονομική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το κόμμα εξαιτίας της συρρίκνωσης της κρατικής επιχορήγησης είναι μεγάλο εμπόδιο στα σχέδια της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ τόσο για την εξέλιξη του ιδίου του κόμματος που επιχειρεί ο κ. Κασσελάκης όσο και για την επικοινωνία των προτάσεων της Κουμουνδούρου. Για το λόγο αυτό αποφασίστηκε αύξηση της μηνιαίας υποχρεωτικής εισφοράς των βουλευτών και των ευρωβουλευτών και οικονομική εξόρμηση μέσω κουπονιών και καμπάνια στήριξης των ΜΜΕ του ΣΥΡΙΖΑ. Η χρηματοδότηση των Μέσων σε ετήσια βάση δεν μπορεί να υπερβαίνει ποσό που ισούται με το 45% της κρατικής τακτικής χρηματοδότησης. Το ποσοστό αυτό δύναται να αυξηθεί ανάλογα με το σχέδιο βιωσιμότητας. Επίσης αποφασίστηκε να επανεξεταστούν τα έξοδα των Νομαρχιακών Επιτροπών σε συνεργασία με τις οργανώσεις αλλά και η συνολική επανεξέταση της ενοικίασης των γραφείων σε Αθήνα και περιφέρεια.

Προετοιμασία για ΔΕΘ, στον «αέρα» η ομιλία

Στον «αέρα» λόγω... αυξημένου κόστους είναι και η ομιλία του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Στέφανου Κασσελάκη στο συνεδριακό κέντρο «Ιωάννης Βελλίδης». Την διοργάνωση της ομιλίας την αναλαμβάνουν τα κόμματα και όπως εξήγησε ο κ. Κασσελάκης αυτή την περίοδο προτεραιότητα για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι να εξασφαλιστούν τα χρήματα για την μισθοδοσία των εργαζομένων. Οριστικές αποφάσεις δεν έχουν ληφθεί και το θέμα θα συζητηθεί ξανά. Ωστόσο, ακόμα και να μην κάνει ομιλία στο συνεδριακό κέντρο «Ι. Βελλίδης» ο κ. Κασσελάκης θα βρεθεί στην φετινή ΔΕΘ, θα παραχωρήσει συνέντευξη τύπου και θα περιοδεύσει στους χώρους του Διεθνούς Εκθεσιακού Κέντρου. Σε συνεδρίαση του προεδρείου της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ παρουσία Κασσελάκη αποφασίστηκε η συγκρότηση ομάδων εργασίας εν όψει της ΔΕΘ. Οι ομάδες θα εργαστούν πάνω σε πέντε τομείς: Ιδιωτικό χρέος και τράπεζες, στεγαστική κρίση, μικρομεσαίους, Υγεία και Εργασία. Παράλληλα, αποφασίστηκε να δρομολογηθεί η επεξεργασία νομοθετικών προτάσεων του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για το ιδιωτικό χρέος, την στέγη και τα ζητήματα ψυχικής υγείας. Ο ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ κλιμάκωσε δε την περασμένη εβδομάδα την αντιπολιτευτική του δράση επανακαταθέτοντας τροπολογίες για την έκτακτη φορολόγηση των υπερκερδών διυλιστηρίων σε ποσοστό 90% και για την πάταξη της κερδοσκοπίας στην αγορά ενέργειας. Όπως αναφέρουν στελέχη του κόμματος πρόθεση είναι στη ΔΕΘ ο Στέφανος Κασσελάκης να παρουσιάσει λεπτομερώς «τη συνολική πολιτική πρόταση της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, για την “θεραπεία” της κοινωνίας από τις πολιτικές Μητσοτάκη».

Αποχώρησε ο Γιάννης Δραγασάκης

Πάντως, ο κ. Κασσελάκης παρά την προσπάθειά του να «κλείσει» μέτωπα μετρά απώλειες. Ο Γιάννης Δραγασάκης, ο άλλοτε αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Τσίπρα και πρώην βουλευτής του κόμματος επί σειρά ετών αποχώρησε από τον ΣΥΡΙΖΑ ρίχνοντας τα βέλη του κατά του σημερινού προέδρου. «Είναι εξαιρετικά δύσκολη η παραμονή σε ένα κόμμα στο οποίο η έννοια της δημοκρατίας και της Αριστεράς, αλλά και η ιστορία του ίδιου του κόμματος, υπονομεύονται και μόνος αποδεκτός κανόνας είναι η συχνά αδιευκρίνιστη και ευμετάβλητη βούληση του αρχηγού» αναφέρει ο κ. Δραγασάκης. «Ο κ. Κασσελάκης παρέλαβε ένα αριστερό κόμμα με προβλήματα και «παραδίδει» πολύ περισσότερα προβλήματα χωρίς αριστερό κόμμα, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μπει σε διαδικασία από-αριστεροποίησης» τονίζει επίσης και κάνει μιλά για ανάγκη να υπάρξει ένα νέο μαζικό, λαϊκό κόμμα της Αριστεράς.

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 21.07.2024

This page might use cookies if your analytics vendor requires them.