ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Ασπίδα προστασίας σε Ιρανή πρόσφυγα από το Εφετείο Θεσσαλονίκης

MakThes Team27 Φεβρουαρίου 2019

Ελεύθερη αφέθηκε Ιρανή πρόσφυγας που κρατείτο από τον περασμένο Οκτώβριο στις δικαστικές φυλακές Διαβατών, όταν συνελήφθη σε εκτέλεση "ερυθράς αγγελίας" της Ιντερπόλ για να εκτίσει στην πατρίδα της τρία χρόνια στη φυλακή και να υποστεί σαράντα... μαστιγώματα, συνέπεια ποινής που είχε επιβάλει εις βάρος της δικαστήριο του Ιράν για φερόμενη κατοχή οπίου.

Το Συμβούλιο Εκδόσεων του Εφετείου Θεσσαλονίκης, κατόπιν επ' ακροατηρίου συζήτησης, απέρριψε το αίτημα των ιρανικών αρχών για την έκδοση της 31χρονης γυναίκας, και μητέρας ανηλίκου παιδιού, και ως εκ τούτου αποφάσισε την άρση της προσωρινής της κράτησης. Στο άκουσμα της απόφασης ακολούθησαν συγκινητικές στιγμές στην αίθουσα του δικαστηρίου, με την 11χρονη κόρη της να πέφτει στην αγκαλιά της μητέρας και μαζί να ξεσπούν σε δάκρυα χαράς.

Επρόκειτο για την ευτυχή κατάληξη μίας πολυετούς Οδύσσειας που βίωσε η 31χρονη Farnaz Naderikia που αναγκάστηκε λόγω πολιτικών και θρησκευτικών διώξεων - όπως αναφέρει η ίδια - στην πατρίδα της, να ζήσει πολλά χρόνια μακριά από την θυγατέρα της και τον άντρα της.

Όπως ειπώθηκε στο δικαστήριο που εξέτασε το αίτημα των Ιρανών, όλα ξεκίνησαν το 2009, όταν η βαφτισμένη Χριστιανή εντάχθηκε στο επιτελείο του τότε ηγέτη της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο Ιράν, Μιρ Χουσεΐν Μουσαβί. Αμέσως μετά τις εκλογές στη χώρα της ξεσπούν βίαια επεισόδια και ο Μουσαβί διώκεται, ενώ στο στόχαστρο μπαίνουν και οι συνεργάτες του.

Σε αυτές τις συνθήκες, σύμφωνα με όσα υποστήριξε ο συνήγορός της, Θεόδωρος Καραγιάννης, "φορτώνεται" στην Farnaz Naderikia ένα κατηγορητήριο για κατοχή τριών κιλών οπίου και καταδικάζεται σε τριετή φυλάκιση και σαράντα μαστιγώματα. Η ίδια - μόλις 22 ετών τότε και "νεοφώτιστη" μητέρα - προφασιζόμενη ασθένεια οδηγείται σε νοσοκομείο απ' όπου φέρεται να δραπετεύει. Ακολούθως πηγαίνει στις Φιλιππίνες, όπου ξεκινάει σπουδές, την ίδια ώρα που η κόρη της και ο σύζυγός της, ιδιοκτήτης καταστήματος με κλιματιστικά, συνεχίζουν τη ζωή τους στο Ιράν.

Καθώς τα χρόνια περνάνε η οικογένεια αποφασίζει να ξανασμίξει και το όνειρο της είναι η Ευρώπη. "Πούλησα το μαγαζί και έφυγα για να ενώσουμε πάλι τις ζωές μας" ανέφερε στο Συμβούλιο ο 32χρονος σύζυγός της. Τον περασμένο Οκτώβριο το ζευγάρι μαζί με την θυγατέρα τους φτάνει , μέσω Τουρκίας, στην Ελλάδα, όπου αιτούνται άσυλο για πολιτικούς και θρησκευτικούς λόγους. Όταν οι ελληνικές αρχές διαπιστώνουν ότι η Farnaz Naderikia διώκεται με διεθνές ένταλμα, η ίδια καταλήγει προσωρινά κρατούμενη στις φυλακές Διαβατών, και ο πατέρας με την ανήλικη λίγες εκατοντάδες μέτρα πιο μακριά στην δομή φιλοξενίας της ίδιας περιοχής.

"Φοβάμαι να επιστρέψω στην πατρίδα μου διότι κινδυνεύει η ζωή μου σε περίπτωση που αναγκαστώ να γυρίσω" είπε απευθυνόμενη στα μέλη του Συμβουλίου Εκδόσεων η 31χρονη, στην οποία - εν τω μεταξύ - χορηγήθηκε άσυλο από τις αρμόδιες ελληνικές αρχές.

Ο συνήγορος της κατά την αγόρευσή του επικαλέστηκε το γεγονός ότι αναγνωρίστηκε στο πρόσωπο της εντολέας του ο χαρακτήρας του πρόσφυγα για πολιτικούς και θρησκευτικούς λόγους και υποστήριξε ότι η δίωξη για το όπιο είναι "προσχηματική", ενώ αναφέρθηκε σε "επιχειρήσεις διωγμών Χριστιανών που έγιναν τους τελευταίους μήνες στο Ιράν" και σε στοιχεία που δημοσίευσε ο διεθνής Τύπος για "απαγχονισμούς στο Ιράν καταδικασθέντων για υποθέσεις ναρκωτικών".

Να απορριφθεί το ιρανικό αίτημα διότι σε περίπτωση έκδοσης κινδυνεύει η ζωή της εκζητούμενης, εισηγήθηκε ο εισαγγελέας της έδρας Ευάγγελος Μαδεμλής, ο οποίος, μεταξύ άλλων, επικαλέστηκε διεθνείς συβάσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

This page might use cookies if your analytics vendor requires them.