ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Ασπίδες»: Ο απόπλους της φρεγάτας «Ύδρα» για την Ερυθρά Θάλασσα (βίντεο, φωτ.)

MakThes Team27 Φεβρουαρίου 2024

Μετά το «πράσινο φως» από το ΚΥΣΕΑ, η φρεγάτα «Ύδρα» έλυσε κάβους και απέπλευσε από τον ναύσταθμο της Σαλαμίνας, με προορισμό την Ερυθρά Θάλασσα, προκειμένου να συμμετάσχει στην επιχείρηση «Ασπίδες».

Η επιχείρηση «Ασπίδες» (EUNAVFOR ASPIDES), στην οποία θα συμμετάσχει η φρεγάτα «Ύδρα», έχει καθαρά αμυντικό χαρακτήρα και στόχο τη δημιουργία ενός θόλου ασφαλείας από τις επιθέσεις των ανταρτών Χούθι για τα εμπορικά πλοία που διασχίζουν την Ερυθρά Θάλασσα.

Η φρεγάτα «Ύδρα», μετά από μία πρώτη στάση στην Κρήτη, θα πλεύσει προς τον προορισμό της, ώστε να ενταχθεί στην πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για την προστασία των εμπορικών πλοίων, πολλά από τα οποία είναι ελληνόκτητα και περνούν από την Ερυθρά Θάλασσα, κινδυνεύοντας πολλές φορές από τις επιθέσεις των ανταρτών Χούθι.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, επισκέφτηκε χθες τη φρεγάτα «Ύδρα» στον ναύσταθμο της Σαλαμίνας και δήλωσε: «Κύριε κυβερνήτα, στελέχη, προσωπικό της φρεγάτας, με τη συμμετοχή στην επιχείρηση “ΑΣΠΙΔΕΣ”, δεν κάνετε μόνο προβολή της ελληνικής και της ευρωπαϊκής σημαίας, αλλά υπηρετείτε το καθαρό εθνικό συμφέρον.

Το συμφέρον της Ελλάδας είναι να συμμετέχει στις προσπάθειες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την προώθηση της ασφάλειας, της σταθερότητας, τελικά της ειρήνης.

Το συμφέρον της Ελλάδας είναι να συμπηχθεί ισχυρός αμυντικός βραχίονας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η επιχείρηση “ΑΣΠΙΔΕΣ” στην οποία συμμετέχετε είναι η μεγαλύτερη στρατιωτική επιχείρηση που έχει οργανώσει η Ευρωπαϊκή Ένωση στην ιστορία της.

Μία επιχείρηση που έχει ελληνική ηγεσία και ελληνικό όνομα.

Σας διαβεβαιώνω ότι οι ευχές μας και η σκέψη μας θα σας συνοδεύουν καθ’ όλη τη διάρκεια της αποστολής σας.

Σε λίγες ώρες αποπλέετε. Θα ήθελα να σας ευχηθώ από καρδιάς “καλή επιτυχία”. Να γυρίσετε καλά και ασφαλείς. Στις προθέσεις μου είναι να έρθω να σας δω και εκεί που θα είστε. Καλούς πλόες και καλή επιστροφή. Να είστε καλά».


Πέραν την Ελλάδας η οποία είναι υπεύθυνη και για την από ξηράς οργάνωση, μέσω του στρατηγείου που έχει στηθεί στη Λάρισα, η Ιταλία στέλνει ένα αντιτορπιλικό για την επιχείρηση «Ασπίδα», ενώ η Γερμανία και η Γαλλία συμμετέχουν με φρεγάτες.

This page might use cookies if your analytics vendor requires them.