«Καταφύγιο» στα νοσοκομεία βρίσκουν άνθρωποι που αντιμετωπίζουν οικονομικά ή κοινωνικά προβλήματα, καθώς δεν έχουν πού αλλού να πάνε. Ένα φαινόμενο που λαμβάνει μεγάλες διαστάσεις και αποτελεί «γροθιά στο στομάχι».
Όπως είπε στο OPEN ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος, «τα νοσοκομεία αντιμετωπίζουν ένα μείζον κοινωνικό ζήτημα που δεν είναι εύκολο στη διαχείρισή του από τις κοινωνικές υπηρεσίες.
Υπάρχουν ασθενείς που εισάγονται, αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα και όταν αποκατασταθεί η υγεία τους αρνούνται να πάρουν εξιτήριο. Φυσικά οι γιατροί δεν μπορούν να τους πετάξουν στον δρόμο».
Όπως αναφέρει ο κ. Γιαννάκος, «αυξητικός είναι ο αριθμός των αστέγων που εισάγονται στα Νοσοκομεία και δεν θέλουν να πάρουν εξιτήριο με τίποτα, ειδικά τώρα το χειμώνα αφού στο Νοσοκομείο έχουν εξασφαλισμένη τροφή και ζεστό κρεβάτι».
Σημειώνει, ωστόσο, ότι «το τελευταίο χρονικό διάστημα πέραν των αστέγων έχουμε μεγάλο αριθμό εισαγωγών στα νοσοκομεία ηλικιωμένων ατόμων αυτοεξυπηρετούμενων ή μη που λαμβάνουν χαμηλές συντάξεις περί των 400 ευρώ. Εισάγονται στα Νοσοκομεία και παρ' ότι ξεπερνάνε τα προβλήματα υγείας αρνούνται να πάρουν εξιτήριο γιατί δεν μπορούν να ζήσουν σπίτι τους με 400 ευρώ σύνταξη. Στο σπίτι είναι κομμένο το ρεύμα από τη ΔΕΗ, χωρίς φαγητό και ζέστη.»
Σύμφωνα με τον κ. Γιαννάκο, «επειδή παίρνουν χαμηλές συντάξεις δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στα έξοδα του σπιτιού με αποτέλεσμα να τους κόβουν το ρεύμα, να μην έχουν θέρμανση ή φαγητό. Και όσοι δεν έχουν σπίτι θα πρέπει οι κοινωνικές Υπηρεσίες να φροντίσουν να βρουν προνοιακή μονάδα. Στην Αττική έχουμε 200 θέσεις φιλοξενίας σε δημόσιες δομές οι οποίες είναι γεμάτες και οι λίστες αναμονής φτάνουν ακόμη και τον έναν χρόνο. Η φθηνότερη ιδιωτική προνοιακή μονάδα κοστίζει 700 ευρώ, ακόμη και της Εκκλησίας. Κάποιος που λαμβάνει σύνταξη ύψους 400 ευρώ δεν μπορεί να αντεπεξέλθει και οι κοινωνικές Υπηρεσίες έχουν σηκώσει τα χέρια ψηλά».
Ο κ. Γιαννάκος έδωσε και ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα. Μια ηλικιωμένη γυναίκα, η κα Μαρίνα στο νοσοκομείο «Αλεξάνδρα», η οποία παίρνει σύνταξη ύψους 400 ευρώ και στο σπίτι της έχει κοπεί το ρεύμα γιατί χρωστούσε 700 ευρώ. Για να επανασυνδεθεί έπρεπε να δώσει το 1/10, δηλ. 70 ευρώ. Οι συνάδελφοι μίλησαν με τον πάροχο για να μπορέσει να πάρει εξιτήριο η γυναίκα. Τελικά δόθηκαν τα 70 ευρώ, πήγε σπίτι της και δεν έχει να φάει ή να ζεσταθεί».