ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Αστυνομική λογοτεχνία: Το νέο κοινωνικό μυθιστόρημα

Κυριακή Τσολάκη26 Νοεμβρίου 2021

Υπάρχει τελικά ελληνική αστυνομική λογοτεχνία; Γιατί κάποιοι αναγνώστες επιμένουν στην ξενομανία και δεν θεωρούν σοβαρό αυτό το είδος στην Ελλάδα;

Είναι αλήθεια πως στη χώρα μας το αστυνομικό μυθιστόρημα στα πρώτα του βήματα άρχισε ως μια αντιγραφή συναφών κειμένων του εξωτερικού. Πέρασε από σαράντα κύματα καθώς ήταν επί δεκαετίες παρεξηγημένο είδος, ενώ σήμερα, παρόλη την κρίση των εκδοτικών οίκων, ανθεί, αφού δεκάδες νέοι συγγραφείς αναπτύσσουν διαρκώς το δικό τους ξεχωριστό ύφος που το προσαρμόζουν στο ελληνικό στοιχείο. «Παλαιότερα το crime μυθιστόρημα θεωρούνταν από πολλούς αναγνώστες στη χώρα μας β’ διαλογής –αν μπορούμε να το πούμε έτσι– λογοτεχνικό είδος. Ευτυχώς τα τελευταία χρόνια αυτό άλλαξε και το είδος γνωρίζει άνθιση στην Ελλάδα ανάλογη με εκείνη που γνωρίζει σε άλλες χώρες εδώ και δεκαετίες. Το crime, εξάλλου, είναι το νέο κοινωνικό μυθιστόρημα, με μια θεματολογία που σχεδόν ποτέ δεν μένει απλώς στο έγκλημα. Κάπως έτσι λοιπόν, και θέλοντας να αξιοποιήσουμε την πολύχρονη εμπειρία μας στο ξένο μυθιστόρημα, αποφασίσαμε πριν από τέσσερα περίπου χρόνια να ανακαλύψουμε και να στηρίξουμε νέους Έλληνες συγγραφείς αστυνομικής λογοτεχνίας», τονίζει ο επικεφαλής του εκδοτικού οίκου Bell Χάρης Νικολακάκης, που βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη στο πλαίσιο της 18ης Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου..

ΜΕ ΤΟΝ ΙΡΛΑΝΔΟ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ JOHN CONOLLY

Τα BELL έχουν μακρά ιστορία στο crime μυθιστόρημα, αφού είναι οι εκδόσεις που γνώρισαν στο ελληνικό αναγνωστικό κοινό σπουδαίους συγγραφείς όπως είναι ο John le Carré, ο John Connolly, ο Lee Child, ο Thomas Harris, ο Michael Connelly, ο Harlan Coben, ο Robert Ludlum και τόσοι άλλοι, και συνεχίζουν μέχρι σήμερα να είναι η σίγουρη επιλογή για τους αναγνώστες που αγαπούν το είδος. Είναι σημαντικό όμως ότι λανσάρουν αρκετούς νέους συγγραφείς και από τη Βόρεια Ελλάδα, όπως ο Γιώργος Μαρτινίδης, ο Γιώργος Δάμτσιος, η Σόνια Σαουλίδου και η Κική Τσιλιγγερίδου.

Τώρα και οι τέσσερις θα συνομιλήσουν σε μια εκδήλωση με τίτλο «Το νέο κύμα της ελληνικής αστυνομικής λογοτεχνίας» που θα φιλοξενηθεί το Σάββατο 27 Νοεμβρίου στις 12μ-1μμ (Αίθουσα Ντοστογιέφσκι, Περίπτερο 14). Θα συντονίσει ο συγγραφέας – κριτικός αστυνομικής λογοτεχνίας Γρηγόρης Αζαριάδης. «Καθένας με το ιδιαίτερο στιλ του και την ξεχωριστή θεματολογία του έχουν φέρει νέα πνοή στο είδος και συζητούν με έναν από τους σημαντικότερους εκπροσώπους της σύγχρονης ελληνικής αστυνομικής λογοτεχνίας, για το παρόν, το μέλλον, τη δυναμική και τις προοπτικές του στην Ελλάδα, αλλά και στο εξωτερικό», επισημαίνει ο κ. Νικολακάκης.

«Αναδείξαμε συγγραφείς και μυθιστορήματα»

Ο εκδότης υποστηρίζει ότι το αστυνομικό μυθιστόρημα στην Ελλάδα έχει μεγάλη δυναμική. «Αν υπάρχει ένα είδος λογοτεχνικής αφήγησης που είναι ιδιαιτέρως ανερχόμενο τα τελευταία χρόνια και έχει όλες τις προδιαγραφές για να γίνει εξαγώγιμο ‘προϊόν’, τότε αυτό δεν είναι άλλο από την αστυνομική λογοτεχνία ή, μάλλον, την crime λογοτεχνία –και προτιμώ να δανειστώ τον αγγλικό όρο, καθώς αυτός περιγράφει καλύτερα ένα είδος που έτσι κι αλλιώς έχει ιδιαιτέρως διευρυμένα όρια. Γιατί κάτω από το όρο crime, χωράνε όλα τα αφηγηματικά είδη που θέλουμε να συμπεριλάβουμε: από το νουάρ, το καθαρά αστυνομικό, το θρίλερ και το ψυχολογικό θρίλερ, μέχρι το μυστηρίου, το κοινωνικοπολιτικό, το κατασκοπικό και την περιπέτεια», λέει.



Θεωρεί δε ότι ο απολογισμός των τεσσάρων τελευταίων ετών δικαιώνει τις επιλογές του συγκεκριμένου εκδοτικού οίκου. «Αναδείξαμε συγγραφείς και μυθιστορήματα που έχουν συμβάλει καθοριστικά στο να μιλάμε σήμερα για ένα νέο κύμα στην ελληνική crime λογοτεχνία. Στην εμβληματική σειρά μας BELL Best Seller δημιουργήσαμε crime σειρές που ξεχώρισαν και αγαπήθηκαν, όπως είναι τα «Σκοτεινά Νερά» του Δημήτρη Σίμου, η «Τριλογία της Στέλλας Άνταμς» της Κικής Τσιλιγγερίδου, οι «Ευγενείς Άγριοι» του Γιώργου Δάμτσιου, το «Drifter» του Λευτέρη Μπούρου και το ‘Στα Άκρα’ του John Killian, ενώ έχουμε εκδώσει μυθιστορήματα που καλύπτουν όλο το φάσμα της λεγόμενης crime λογοτεχνίας, από συγγραφείς που έχουν ξεχωρίσει, όπως είναι η Κωνσταντίνα Μόσχου, ο Ξενοφών Φύτρος, η Σόνια Σαουλίδου, ο Γιώργος Μαρτινίδης, ο Άγγελος Μανουσόπουλος και ο Αλέξης Μοστριός.

Ωστόσο, η ανάδειξη νέων συγγραφέων δεν είναι εύκολη υπόθεση. «Καλώς ή κακώς, ο αναγνώστης δεν εμπιστεύεται εύκολα το νέο. Προτιμάει την ασφαλή επιλογή του γνωστού. Εμείς έχουμε πάρει μια συνειδητή απόφαση να ξεχωρίσουμε τα καλύτερα βιβλία του είδους, με όποιο ρίσκο κι αν ενέχει η ανακάλυψη νέων ταλέντων. Θεωρώ πως έχουμε καταφέρει σε μεγάλο βαθμό να κάνουμε τον διστακτικό αναγνώστη να μας εμπιστευτεί. Όλο αυτό βέβαια απαιτεί σκληρή δουλειά, κι από εμάς κι από τον ίδιο τον συγγραφέα, πίστη, επιμονή και όραμα», καταλήγει ο κ. Νικολακάκης.

This page might use cookies if your analytics vendor requires them.