ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ασυνόδευτα προσφυγόπουλα: Από τη φρίκη του πολέμου βρίσκουν στην Ελλάδα μια ζεστή αγκαλιά (φωτ.)

Βαγγέλης Στολάκης11 Δεκεμβρίου 2022

«Όταν ανοίγουμε την αγκαλιά μας, κάνουμε τον κόσμο καλύτερο». Με αυτή τη φράση, ο π. Παντελεήμων Παπασυνεφάκης, Γενικός Διευθυντής της «ΣΥΝΥΠΑΡΞΙΣ-Οικουμενικό Πρόγραμμα Προσφύγων», της αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρείας της Εκκλησίας της Ελλάδος ξεκινά να μιλά στο makthes.gr για τις δομές, τις δράσεις και το έργο της ΑΜΚΕ που από το 2019 μέχρι σήμερα στις πέντε δομές της (μια στο Ωραιόκαστρο Θεσσαλονίκης και τέσσερις στην Αθήνα) φιλοξενεί ασυνόδευτα προσφυγόπουλα που βρέθηκαν στην Ελλάδα.

Παιδιά τρομαγμένα από τον πόλεμο, έχοντας περπατήσει πολλές χιλιάδες χιλιόμετρα, μόνα τους, χωρίς τους γονείς τους ή κάποιο συγγενή, ταλαιπωρημένα βρίσκουν στην Ελλάδα μια δεύτερη οικογένεια, αυτή της «ΣΥΝΥΠΑΡΞΙΣ».

Αν και η «ΣΥΝΥΠΑΡΞΙΣ» δημιουργήθηκε με την παρούσα μορφή της το 2012, πριν το προσφυγικό- μεταναστευτικό «σκάσει», λειτουργεί από το 1978 αρχικά για να συνδράμει την επανένταξη Ελλήνων μεταναστών που επέστρεφαν στην χώρα από τη δυτική Ευρώπη και από τη δεκαετία του ’90 έχει επεκτείνει το πεδίο δράσης της για να συμπεριλάβει αλλοδαπούς μετανάστες, αιτούντες άσυλο και πρόσφυγες.

Στα σαράντα και πλέον χρόνια λειτουργίας της έχει στηρίξει υλικά, ψυχολογικά και κοινωνικά χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες, έχει αναλάβει την νομική υποστήριξη πολλών περισσοτέρων και έχει προσφέρει ένα ζεστό σπίτι σε εκατοντάδες ασυνόδευτα προσφυγόπουλα από το 2019 οπότε και ξεκίνησαν να λειτουργούν οι πέντε δομές τους. Συνεργάζεται πολύ στενά με άλλους ελληνικούς, ευρωπαϊκούς και διεθνείς φορείς, Μεταξύ άλλων η «ΣΥΝΥΠΑΡΞΕΙΣ» συνεργάζεται με φορείς και οργανισμούς που δραστηριοποιούνται στον τομέα της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ιδιαίτερα των μεταναστών και των προσφύγων, και έχει συμμετάσχει σε σημαντικό αριθμό διεθνών και ελληνικών εκστρατειών για το σκοπό αυτό.


Σήμερα, στις δομές της «ΣΥΝΥΠΑΡΞΙΣ» φιλοξενούνται συνολικά 190 παιδιά ηλικίας 7 έως 17 ετών, όλα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα από τη Συρία, το Αφγανιστάν, το Ιράν, την Αφρική.

Με αφορμή την πρόσφατη επίσκεψή του στην δομή του Ωραιοκάστρου ο π. Παντελεήμων Παπασυνεφάκης μίλησε στο makthes.gr. «Από το 2012 μέχρι το 2019 παράλληλα με τις υπόλοιπες δράσεις καταφέραμε χιλιάδες προσφύγων να φύγουν από την Ελλάδα και να επανενωθούν με τος οικογένειές τους. Το 2019 ανταποκριθήκαμε στην πρόσκληση της ελληνικής κυβέρνησης» αναφέρει. «Η φιλοσοφία μας δεν είναι να φιλοξενούμε απλά τα παιδιά, παρέχοντας υπηρεσίες ξενοδοχείου αλλά με παράλληλες δράσεις να τους παρέχουμε την ένταξή τους στην ελληνική και παράλληλα στην ευρωπαϊκή κοινωνία» αναφέρει ο π. Παντελεήμονας.


Τα παιδιά μένουν στις δομές μέχρι την ενηλικίωσή τους. Υπάρχουν ωστόσο πάρα πολλές περιπτώσεις παιδιών που έφυγαν από τα σπίτια της «ΣΥΝΥΠΑΡΞΙΣ» όταν εντοπίστηκε η οικογένειά τους ή κάποιος συγγενής στο εξωτερικό και κυρίως στη Γερμανία.

Ποια είναι σήμερα η κατάσταση με το προσφυγικό- μεταναστευτικό ζήτημα; «Οι ροές έχουν μειωθεί. Ωστόσο υπάρχουν και σήμερα ασυνόδευτα. Αυτό που πρέπει να γίνει κατανοητό είναι ότι ακόμα κι αν οι γονείς είναι εν ζωή θέλοντας να εξασφαλίσουν ένα καλύτερο μέλλον για τα παιδιά τους τα διώχνουν. Άρα ο μεγαλύτερος αριθμός εκείνων που εισέρχονται στη χώρα είναι ασυνόδευτα και γυναίκες» λέει. «Οι προσφυγικές ροές είναι μια διαρκώς μεταβαλλόμενη κατάσταση. Όταν ηρεμεί η Συρία, υπάρχουν άλλες περιοχές του πλανήτη που θα ωθήσουν σε προσφυγιά. Οι μετακινήσεις των πληθυσμών δεν σταματούν ποτέ» λέει. «Οι προσφυγικές ροές δεν θα συνεχίσουν. Ο πόλεμος στην Ουκρανία έδειξε ότι μπορεί να δημιουργηθούν σε κάθε γωνιά του πλανήτη. Εμείς ανοίγουμε την αγκαλιά μας για να κάνουμε τον κόσμο καλύτερο» αναφέρει.

Τα παιδιά που φτάνουν στις δομές της ΑΜΚΕ, μετά από σχετική διαδικασία της Πολιτείας και των αρμόδιων εισαγγελικών αρχών, αφού εντοπιστούν είτε σε δρόμους, είτε σωθούν από κάποιο ναυάγιο στη θάλασσα. «Όλα τα παιδιά που τοποθετούνται στις δομές μας σώζονται από κάτι» υποστηρίζει ο π. Παντελεήμων Παπασυνεφάκης.


Πόσο όμως έχουν επηρεάσει τους δωρητές οι τελευταίες εξελίξεις που έχουν δει το φως της δημοσιότητας; «Όταν δημιουργούνται τέτοια γεγονότα σίγουρα επηρεάζει αυτούς που θέλουν να προσφέρουν. Καλούμε όσους θέλουν να προσφέρουν να έρθουν, να δουν το έργο και τη δουλειά μας, να μας γνωρίσουν και στην συνέχεια εάν έχουν τη δυνατότητα να στηρίξουν την προσπάθεια αυτών των παιδιών να φτιάξουν τη ζωή τους» απαντά.

Κάθε δομή στελεχώνεται με έμπειρο προσωπικό διαφόρων ειδικοτήτων (Συντονιστής, 2 Κοινωνικοί Λειτουργοί, 2 Παιδαγωγοί, 2 Ψυχολόγοι, 1 Δικηγόρος, 2 Διερμηνείς, 6 Φροντιστές και 1 Φύλακας). Όπως ο ίδιος ξεκαθαρίζει υπάρχουν συγκεκριμένοι τρόποι λειτουργίας και πρωτόκολλα που εξασφαλίζουν την ασφάλεια μέσα στις δομές. «Πρέπει να φτιάξουμε τις διαδικασίες εκείνες με τις οποίες τα παιδιά θα ζουν με ασφάλεια, θα απολαμβάνουν όσα πρέπει να απολαύσουν και θα αντιμετωπίζονται ως άτομα που δεν έχουν μόνο υποχρεώσεις αλλά και δικαιώματα» λέει και τονίζει ότι η «ΣΥΝΥΠΑΡΞΙΣ» έχει φροντίσει να δημιουργήσει τέτοια πρωτόκολλα.


Στις δομές τα παιδιά μαθαίνουν ελληνικά, πηγαίνουν σχολείο, αναπτύσσουν εξωσχολικές δραστηριότητες, συμμετέχουν σε εργαστήρια, επισκέπτονται μουσεία, χώρους πολιτισμού και τέχνης, έχουν επαφή με τις τοπικές κοινωνίες. «Τους δίνουμε όλα τα απαραίτητα εφόδια για να αναπτύξουν τα ταλέντα τους» αναφέρει.

Για τον ίδιο, τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος, Ιερώνυμο, τα στελέχη και τους εργαζόμενους των δομών της «ΣΥΝΥΠΑΡΞΙΣ» δεν υπάρχει μεγαλύτερη ικανοποίηση όταν παιδιά που στο παρελθόν φιλοξενήθηκαν σε αυτές και σήμερα έχουν προχωρήσει τη ζωή τους στην Ελλάδα και το εξωτερικό επικοινωνούν μαζί τους, ενδιαφέρονται.

«Αυτά τα παιδιά ήρθαν εδώ όχι γιατί το επέλεξαν. Η πίστη μας, η διδασκαλία του Χριστού μας δεν μας προτρέπει από τα απλά αλλά μας δίνει την κατεύθυνση της βοήθειας αυτών των παιδιών για να μπορέσουν να χτίσουν τη ζωή τους» καταλήγει ο Γενικός Διευθυντής της αστικής μη κυβερνητικής εταιρίας.


Πληροφορίες

Η ΣΥΝΥΠΑΡΞΙΣ διοικείται από μια πενταμελή Διοικούσα Επιτροπή η οποία αποφασίζει συλλογικά για κάθε θέμα που αφορά τις δραστηριότητες του φορέα. Τα μέλη της, όπως ορίστηκαν με απόφαση της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, είναι τα ακόλουθα: α) ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως κ. Αθηναγόρας, ως Πρόεδρος β) ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Νέας Ιωνίας και Φιλαδέλφειας κ. Γαβριήλ, ως Αντιπρόεδρος γ) ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Θεσσαλίας και Φαναριοφερσάλων κ. Τιμόθεος, ως Γραμματέας δ) ο Πανοσιολογιότατος Αρχιμανδρίτης Παντελεήμων Παπασυνεφάκης, ως Γενικός Διευθυντής και ε) η κα Αθανασία Κοτσιάτου, ως Εισηγήτρια.


This page might use cookies if your analytics vendor requires them.