ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Αξιωματούχος έδειξε «κατανόηση και συμπαράσταση» στον «Σερίφη» του Έβρου και μετά προσπάθησε να το μαζέψει

MakThes Team24 Αυγούστου 2023

Διευκρινίσεις σχετικά με μία ανάρτησή του στο διαδίκτυο σχετικά με το βίντεο στο οποίο φαίνονται πολίτες να έχουν «συλλάβει» και κλειδώσει μετανάστες μέσα σε τρέιλερ, έδωσε ο πρόεδρος ΔΣ Αρχαιολογικού Μουσείου Ηρακλείου και πρώην πρύτανης του Πολυτεχνείου Κρήτης Ιωακείμ Γρυσπολάκης στην εκπομπή UPDATE της ΕΡΤ με τον Κώστα Λασκαράτο.

«Δεν είμαι υπέρ της αυτοδικίας. Η μόνη νόμιμη βία είναι αυτή που ασκείται από την Πολιτεία στο πλαίσιο του Συντάγματος και των νόμων. Όμως στην περίπτωση της σύλληψης λαθρομεταναστών, οι οποίοι ευθύνονται για πυρκαγιές, κλοπές και άλλες μη σύννομες πράξεις στον Έβρο από πολίτες που βλέπουν τις περιουσίες τους να αφανίζονται, δεν μπορώ παρά να διατυπώσω δημοσίως την κατανόηση και τη συμπαράστασή μου» ανέφερε η ανάρτησή του.

Ο κ. Γρυσπολάκης διευκρίνισε ότι δεν επιβραβεύει την αυτοδικία αλλά επικαλέστηκε το άρθρο 275 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας που αναφέρει ότι «Προκειμένου για αυτόφωρα κακουργήματα και πλημμελήματα οι ανακριτικοί υπάλληλοι των άρθρων 33 και 34, καθώς και κάθε αστυνομικό όργανο, έχουν υποχρέωση, ενώ οποιοσ­δήποτε πολίτης το δικαίωμα, να συλλάβουν το δράστη, τηρώντας τις διατάξεις του Συντάγματος και του άρθρου 279 του Κώδικα για την άμεση προσαγωγή του στον εισαγγελέα».

Εξέφρασε τη λύπη του για τους 18 απανθρακωμένους μετανάστες και «για όλους αυτούς τους ταλαιπωρημένους ανθρώπους οι οποίοι προσπαθούν να βρουν μια καλύτερη ζωή».

Ως προς τη χρήση του όρου λαθρομετανάστες δήλωσε: «Δεν υπάρχουν λαθραίοι άνθρωποι. Υπάρχουν όμως άνθρωποι οι οποίοι εισέρχονται λάθρα, δηλαδή παράνομα, μέσα σε μια χώρα» και συνέχισε: «Αναγνωρίζω ότι το διεθνές δίκαιο τους δίνει το δικαίωμα να ζητήσουν άσυλο. Όμως ας κατανοήσουμε και αυτούς που βρίσκονται στον Έβρο και βλέπουν το 2015 και 2016 να εισέρχονται πάνω από ένα εκατομμύριο άνθρωποι. Εγώ δεν μπορώ, δεν τολμώ να φέρω τον εαυτό μου στη θέση όλων αυτών των ανθρώπων στον Έβρο, των μεθοριακών δηλαδή χωριών, οι οποίοι δέχονται κάθε μέρα ομάδες από ανθρώπους οι οποίοι διακινούνται από αυτούς τους άθλιους διακινητές και οι οποίοι βλέπουν να χάνονται οι περιουσίες τους και να κινδυνεύει η ζωή τόσο των ίδιων όσο και των οικογενειών τους.».

«Κατανοώ όλους αυτούς τους ανθρώπους οι οποίοι αγανακτούν και βέβαια η αγανάκτησή τους θα έπρεπε να πάει και εναντίον της ίδιας της Πολιτείας, η οποία δεν μερίμνησε μέχρι τώρα να προστατεύσει αυτούς τους ανθρώπους», σημείωσε.

Καταδίκασε σαφώς το περιστατικό του ανθρώπου που στοίβαξε 25 «κομμάτια» – όπως τους αποκάλεσε- μέσα στο φορτηγό του αλλά ξεκαθάρισε ότι δεν έχει δει το επίμαχο βίντεο: «Δεν είδα κανένα βίντεο αυτό που άκουσα. Διάβασα σήμερα το μεσημέρι ότι συνελήφθησαν κάποιοι μετανάστες οι οποίοι προσπαθούσαν να βάλουν φωτιά»

«Εαν αυτοί που συνέλαβαν ήσαν διακινητές, το καταδικάζω σαφώς και καλώ την Ελληνική Δικαιοσύνη να τους να τους βάλει την αυστηρότερη των ποινών. Εάν όμως ήταν κάποιοι άνθρωποι οι οποίοι είδαν κάποιους αλλοδαπούς να βάζουν φωτιά, ακόμη κι αν ήταν Έλληνες, τότε το επικροτώ, διότι ο νόμος τους δίνει το δικαίωμα» υποστήριξε.

Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συνοριοφυλάκων Παναγιώτης Χαρελάς συμπλήρωσε: «Η αλήθεια είναι κάπου στη μέση. Αυτό το οποίο κατ αρχήν δεν μπορεί να αμφισβητηθεί είναι ότι οι άνθρωποι του Έβρου, με όλα αυτά που συμβαίνουν με αποκορύφωμα τις πυρκαγιές, είναι αγανακτισμένοι γιατί μέχρι σήμερα βλέπανε τους μετανάστες και τους διακινητές, να τους κάνουν καταστροφές και να μπαίνουν στα σπίτια τους. Η αγανάκτηση λοιπόν είναι αυτή που προκάλεσε αυτό το συγκεκριμένο».

Όσον αφορά τον φράχτη στον Έβρο ο κ. Χαρελάς επισήμανε: «Ο φράχτης είναι ένα αποτρεπτικό μέσο για την περιοχή εκείνη στην οποία βρίσκεται.. Αυτό δεν σημαίνει ότι επειδή κάναμε 40 χιλιόμετρα φράχτη τελειώσαμε από το μεταναστευτικό και από τον Έβρο, υπάρχουν άλλα 160 χιλιόμετρα».

«Μέχρι σήμερα, αυτό που κάνουν οι Εβρίτες πολίτες όταν βλέπουν μια ομάδα μεταναστών ή διακινητών, είναι να παίρνουν τηλέφωνο άμεσα την αστυνομία, την συνοριοφυλακή προκειμένου να μεταβαίνει στην περιοχή το περιπολικό και να συλλαμβάνει και να επιλαμβάνεται των φαινομένων αυτών. Μέχρι τώρα αυτό συνέβαινε και αυτό θα ήταν το σωστό να συμβαίνει. Δεν χωρά αμφισβήτηση ότι ο άνθρωπος αυτός έχει ξεπεράσει τα όρια», κατέληξε ο κ. Χαρελάς.

This page might use cookies if your analytics vendor requires them.