Για τις δραστικές και άμεσες ενέργειες αντιμετώπισης της μάστιγας των χειραγωγημένων αγώνων και τη διασφάλιση της ακεραιότητας των διοργανώσεων, πήρε θέση στη Βουλή ο υφυπουργός Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή της ΝΔ, Γιώργου Αμανατίδη.
Αναλυτικά, όσα είπε:
«Η Εθνική Πλατφόρμα Αθλητικής Ακεραιότητας (ΕΠΑΘΛΑ) ήρθε για να μείνει. Αξιοποιώντας τις διατάξεις της Σύμβασης Μακόλιν, που κυρώσαμε με τον νόμο 4639/2019, πρωτοπορώντας στην Ευρώπη, δημιουργήσαμε μια ολοκληρωμένη δομή, με σαφείς αρμοδιότητες, ρόλο και ξεκάθαρους στόχους. Στον στενό πυρήνα της γίνεται για πρώτη φορά, παραγωγική συνεργασία της ΓΓΑ με θεσμικούς αρμόδιους φορείς, όπως η Εθνική Αρχή Διαφάνειας, η Ελληνική Αστυνομία, με τον επικεφαλής της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, ο Αθλητικός Εισαγγελέας και η Επιτροπή Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων».
Για την πιθανή χειραγώγηση αγώνα: «Η Ε.Π.ΑΘΛ.Α., από τις αναφορές που επεξεργάζεται από τις αρχές Ιανουαρίου, έχει «τον πρώτο πελάτη»! Αξιοποιώντας τις αναφορές της Sportradar, μέσω της UEFA και λειτουργώντας με υποδειγματική συνεργασία με τους ειδικούς εμπειρογνώμονες, αξιοποίησε τα στοιχεία που διατέθηκαν από τις στοιχηματικές εταιρίες, κατόπιν πρόσβασης που χορήγησε η Ε.Ε.Ε.Π. με την πολύτιμη βοήθειά της. Κατόπιν αυτής της διεξοδικής διεργασίας, η Ε.Π.ΑΘΛ.Α έκρινε ότι είναι δεκτικό διαβίβασης στον Αθλητικό Εισαγγελέα, στην αρμόδια Ομοσπονδία και στην Ε.Ε.Ε.Π., το πρώτο «πόρισμα αξιολόγησης ύποπτου για χειραγώγηση αγώνα», ώστε να υπάρξουν τυχόν ποινικές, πειθαρχικές και διοικητικές ταυτόχρονα προεκτάσεις από τους αρμόδιους φορείς».
Για τη χειραγώγηση του αθλητισμού: «Η χειραγώγηση του αθλητισμού είναι πάνω απ’ όλα κοινωνικό ζήτημα. Για τον λόγο αυτό ήδη καλλιεργούμε την ανάπτυξη συνεργασιών, με σκοπό τη δημιουργία καμπάνιας για την προβολή του μηχανισμού της Ε.Π.ΑΘΛ.Α. και την προώθηση μηνυμάτων αθλητικής ακεραιότητας και υγιούς ανταγωνισμού σε όλη την κοινωνία. Και πάνω απ' όλα θα δώσουμε έμφαση στη σημασία της πρόληψης. Θα συνεργαστούμε με τις νέες διοικήσεις των Ομοσπονδιών, ώστε να καλυφθούν όλα τα κενά στην αντιμετώπισης της χειραγώγησης από μέρους τους».
Για την αντιμετώπιση του φαινομένου: «Πλέον υπάρχει η ισχυρή πολιτική βούληση να δημιουργηθεί εκείνο το πλαίσιο που αποτελεσματικά μπορεί να αντιμετωπίσει το φαινόμενο αυτό. Με θεσμικό τρόπο και όχι με επικοινωνιακά πυροτεχνήματα. Η αντιμετώπιση της χειραγώγησης των αθλητικών αγώνων είναι ένα ομαδικό άθλημα. Πρέπει όλοι να ενώσουμε δυνάμεις για να προστατέψουμε τον αθλητισμό».