Στόχος είναι να κλείσουν το συντομότερο δυνατόν οι πληγές που άφησε στο θεσσαλικό κάμπο η θεομηνία «Ντάνιελ», σημείωσε από τη Λάρισα ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξής και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης προσθέτοντας ότι «η κυβέρνηση βρίσκεται στο πλευρό των αγροτών της Θεσσαλίας».
«Ο τόπος τραυματίστηκε και πρέπει να τον επαναφέρουμε το συντομότερο δυνατόν στην κανονικότητα. Ξέρουμε ότι θα πάρει χρόνο. Ξέρουμε ότι χρειάζονται χρήματα» ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Αυγενάκης και συμπλήρωσε:
«Σε ό,τι αφορά στα χρήματα, ο πρωθυπουργός έχει δηλώσει ότι κινείται άμεσα. Τις επόμενες ώρες θα βρεθεί στο Στρασβούργο για να εξασφαλίσει όσα χρήματα απαιτηθούν, έτσι ώστε η Θεσσαλία να αποκατασταθεί πλήρως. Θα χρειαστούν ενισχύσεις σε μορφή προκαταβολών για τις αποζημιώσεις τις οποίες δικαιούνται να λάβουν οι αγρότες. Θα δοθούν».
Ο αρμόδιος υπουργός επισκέφθηκε αποθήκες βάμβακος και καλαμποκιού, σε Μάνδρα και Κουτσόχερο, που υπέστησαν ζημιές από τα ακραία καιρικά φαινόμενα, συμμετείχε σε συνεδρίαση του Συντονιστικού, ενώ αργά το μεσημέρι επισκέφθηκε χώρο υγειονομικής ταφής νεκρών ζώων σε περιοχή της Καρδίτσας.
Αναφορικά με το θέμα συλλογής των νεκρών ζώων ο κ. Αυγενάκης κάλεσε τους αγρότες να μην περιμένουν τους εκτιμητές του ΕΛΓΑ, αλλά να προωθήσουν τα νεκρά ζώα για καύση ή ταφή για να αποφευχθεί ο κίνδυνος ασθενειών. «Είναι θέμα υγιεινής. Γι' αυτό το λόγο και αυτή τη στιγμή ξεκαθαρίζουμε ότι σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να περιμένει κανένας να έρθει ο εκτιμητής του ΕΛΓΑ. Τα νεκρά ζώα πρέπει να μεταφερθούν είτε στους χώρους ταφής είτε στους χώρους καύσης με τη μέθοδο και τα συνεργεία, τα οποία έχουν ενεργοποιηθεί για να αποφύγουμε τον οποιονδήποτε κίνδυνο ασθένειας».
Σύμφωνα με τον ίδιο ο ΕΛΓΑ, έχει ξεκινήσει ήδη να δέχεται δηλώσεις των παραγωγών για τις ζημιές που έχουν υποστεί με την κρατική αρωγή να έχει «κινηθεί ταχύτατα και εκεί πλέον οι δηλώσεις γίνονται κανονικά» όπως είπε σχετικά.
Τέλος, υπογράμμισε ότι συνεργεία του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ βρίσκονται ήδη στο θεσσαλικό κάμπο, όπου και θα ελέγξουν την ποιότητα του αρδευτικού νερού. Ξεκαθάρισε ότι σύντομα θα μπορέσει και πάλι να καλλιεργηθούν τα χωράφια και να παράξουν, στηρίζοντας την ελληνική οικονομία.
«Μόλις πάψει όλη αυτή η εικόνα του πλημμυρισμένου τοπίου, αυτόματα με συγκεκριμένες μεθόδους και με κατευθύνσεις των επιστημόνων θα μπορέσουν να ξαναβρούν το ρυθμό τους τα χώματα και να παράξουν και να προσφέρουν όλα αυτά που προσέφεραν όλα αυτά τα χρόνια. Δεν θα σταματήσουμε να είμαστε δίπλα τους είναι αυτονόητο», κατέληξε.